?>

130 yıllık konakta, tarihe yolculuk

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince restorasyonu yapılan 130 yıllık Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, 500 belge, 450 siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile Diyarbakır'ın tarihine ışık tutuyor.

Gündem - 7 yıl önce

DİYARBAKIR - ÖMER YASİN ERGİN
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince restorasyonu yapılan ve iki yıl önce hizmete giren 130 yıllık Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, 500 belge, 450 siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile ziyaretçilerine Diyarbakır'ı tanıma imkanı sunuyor.
Osmanlı Valisi Ahmet Cemil Paşa tarafından 1887 yılında yaptırılan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince de iki yıl önce restorasyonu çalışmasından geçirilerek Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi'ne dönüştürülen konak, kentin tarihi, yaşam tarzı, mimarisi ve el sanatları gibi zenginliklerini yansıtan çok sayıda eseri barındırıyor.
Merkez Sur ilçesinde bulunan Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, 500 belge, 450 siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile Diyarbakır'ın tarihine ışık tutuyor. Müzeyi ziyaret edenler, kentin kültürünü, tarihini ve yaşamını bütün yönleriyle tanıma fırsatı buluyor.
Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Ercan Alpay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1887 yılında Osmanlı Valisi Ahmet Cemil Paşa tarafından yaptırılan tarihi konağın kentin en güzel sivil mimari örneklerinden biri olarak kabul edildiğini söyledi.
Haftada, bin 500 kişi ziyaret ediyor
Konağın haremlik, selamlık ve müştemilat olmak üzere üç bölümden oluştuğunu belirten Alpay, geçmişte harem bölümünde ailenin yaşadığını, selamlık bölümünde daha çok erkek misafirlerin ağırlandığını, müştemilat bölümünde ise konak hizmetkarlarına ayrılan bir bölüm olduğunu dile getirdi.
Diyarbakır'ın içine kapalı bir mimarisi olduğunu ifade eden Alpay, dışarıdan bakıldığında süsleme veya farklı birşey görünmediğini, ancak içine girildiğinde bir sarayla karşılaşıldığını vurguladı.
Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi'nin Diyarbakır'ın tek kent müzesi olduğunu dile getiren Alpay, şöyle konuştu:
"Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi Türkiye'de tek restorasyon laboratuvarı olan kent müzesidir. Restorasyon laboratuvarımızda tüm tekstil, metal ve kağıt materyallerini restore edebilecek altyapıya sahibiz. Müzemize şu anda haftada yaklaşık bin 500 ziyaretçi geliyor. Yapacağımız çalışmalarla ziyaretçi sayımızı haftada en az 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz."
Diyarbakır her yönüyle anlatılıyor
Müzedeki eserlerin oluşması amacıyla yoğun bir çalışma yaptıklarını anlatan Alpay, vatandaşların atalarından kalan, onlar için çok değerli olan materyal ve eserleri gönül rahatlığıyla müzeye hibe ettiğini bildirdi. Alpay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müzemizde içerik olarak 18 temamız var. Bu temalarla Diyarbakır'ın her yönünü anlatmaya çalışıyoruz. Diyarbakır'da inançlar ve inanışlar, Diyarbakır halkları, Diyarbakır müziği ve Diyarbakır'da edebiyat gibi temalar yer alıyor. Bu temalarımızla müzeye gelen ve kenti bilmeyen bir kişi en kısa zamanda olabildiğince en iyi şekilde şehrimizi tanıyor. Şu anda müze koleksiyonumuzda yaklaşık 500 belge, 450 eski dönemlere ait siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve bunun yanında 260 etütlük eserimiz var. Daha çok temalarımıza uygun eserler topladık. Ama bunun yanı sıra Diyarbakır hafızasını, tarihini ve kültürünü unutturmayacak eserler topladık. Şu anda elimizde Diyarbakır'ın kültürü ve tarihiyle ilgili 30 belgeselimiz de var."
Müzecilik anlayışı değişiyor
Müzeye gelen ziyaretçilerin Diyarbakır'ın kültürünü, tarihini ve yaşantısını her yönüyle görebileceğini aktaran Alpay, müzeyi tanıtmak amacıyla çeşitli projeler hayata geçirdiklerini aktardı.
Alpay, dünyada ve Türkiye'de müzecilik anlayışının değiştiğini belirterek, eski müzecilik anlayışında eserlerin vitrine konulduğunu, ziyaretçinin de gelip eseri gördükten sonra gittiğini anlattı.
Müzecilik anlamının çok genişlediğini vurgulayan Alpay, şunları kaydetti:
"Bizde interaktif, yaşayan, modern bir müze olabilmek için bazı projeler önümüze koyduk. Bunlardan biri 'bitmeyen lezzetler' projesidir. Bu projeyle özellike Diyarbakır'ın mutfağını tekrar canlandırmak istiyoruz. Diyarbakır'ın unutulmaya yüz tutmuş, artık kimsenin yapmadığı ama kentimizin çok büyük bir zenginliği olan yemekleri tekrar diriltmek istiyoruz."
Hedeflerinin yaşayan, canlı ve interaktif bir müze yaratmak olduğunu dile getiren Alpay, sadece Diyarbakır'a gelen turistlere değil, aynı zamanda Diyarbakırlılara da kenti tanıtmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Belçika'daki PKK kararına savcılıktan itiraz

2017-10-11 17:22 - Dünya

Düğün sonrası laf atma kavgasında 1 Suriyeli öldü, 2 Suriyeli yaralandı

2017-10-08 18:57 - Asayiş

Eski futbolcular FETÖ elebaşı Gülen ile aynı karede

2017-10-10 16:44 - Genel

'Türk tarihi ve kültürüyle ilgili daha çok bilgi sahibi olmak isterim'

2017-10-07 19:52 - Kültür Sanat

'Ünlü olmak benim tercihim değildi'

2017-10-12 03:52 - Kültür Sanat

Uzmanlar ABD Büyükelçisi Bass'ın ifadelerini değerlendirdi

2017-10-13 19:42 - Gündem

Bitlis'te 27 köyde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

2017-10-11 02:32 - Asayiş

Pentagon’dan Türkiye’ye İdlib desteği

2017-10-08 07:07 - Dünya

4 anlaşma daha imzalandı

2017-10-11 19:52 - Siyaset

Otizmli Yunus Yazar ilk konserini verdi

2017-10-12 19:56 - Genel

İlgili Haberler

"Dünyanın nazar boncuğu" Meke Gölü can suyuna kavuşuyor

11:58 - Gündem

Ahırkapı'da gemiden yakıt sızıntısı kaynaklı deniz kirliliğine müdahale

11:43 - Gündem

Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi

11:36 - Gündem

Kartal ve Ataşehir belediye başkan yardımcılarının da arasında olduğu 10 şüpheliye PKK/KCK operasyonu

08:42 - Gündem

İstanbul'un bazı ilçelerinde kar yağışı etkili oldu

08:36 - Gündem

Günün Manşetleri

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ülkesine yönelik yaptırımların kaldırılması gerektiğini yineledi

12:02 - Dünya

"Dünyanın nazar boncuğu" Meke Gölü can suyuna kavuşuyor

11:58 - Gündem

Altının ons fiyatı Trump’ın yeni gümrük vergileriyle 2 bin 942 doları aşarak rekor kırdı

11:52 - Ekonomi

İtalya'da Etna Yanardağı'ndaki lav akışı sürüyor

11:47 - Dünya

Afyonkarahisar'da orman ürünleri fabrikasında çıkan yangına müdahale sürüyor

11:44 - Asayiş