?>

200 yıllık saray halıları, usta ellerde yeniden hayat buluyor

Milli Saraylar Başkanlığı, Osmanlı saray kültürünün nadide parçalarından, 200 yıllık iki halıyı yeniden sergilenebilir hale getirebilmek için titiz bir restorasyon sürecine aldı.

Çevre-Hayat - 3 saat önce

İstanbul
İstanbul Beşiktaş'taki Yıldız Şale yerleşkesinde bulunan Milli Saraylar Halı Restorasyon Atölyesi, Beylerbeyi ve Yıldız saraylarına ait iki kıymetli eseri, uzman ekiplerin yoğun emeğiyle sergilenebilir hale getiriyor.
Milli Saraylar Başkanlığında yaklaşık 17 yıldır halı onarım ustası olarak görev yapan Sadi Öztürk, restorasyon atölyesinin, 8 kişilik uzman ekiple Milli Saraylar bünyesindeki saray, kasır ve köşklerdeki halıların restorasyonunu üstlendiğini söyledi.

Öztürk, hem restorasyona alınmadan önce hem de restorasyon aşamasında, esere yapılan işlemlerin tamamen kayıt altına alındığını ve geriye dönük incelenip takip edildiğini dile getirdi.
Öncelikle halının kendi dokusuna uygun ipliklerin tespit edilip seçildiğine işaret eden Öztürk, şu bilgileri verdi:
"Bu iplikler seçildikten sonra halının kendi renklerine uygun boyanması gerekiyor. Kazanda iplikleri boyuyoruz. Daha sonra yine halının kendi desenine, dokusuna uygun bir şekilde restorasyon işlemi başlatılıyor. Halı çözgü, zemin kısmı oluyor. Atkılar, bağlantıları sağlıyor. İlmekler ise üzerindeki desen ve renkleri veriyor. Üç aşamadan oluşan bir şey. Dokuma tezgahında bu daha hızlı bir şekilde yapılabiliyor ama biz restorasyon sürecinde, çözgüleri tamamlayıp sonra atkısını yapıp hasırını oluşturuyoruz. Hasır üzerine tığ ile ilmekleri atarak aynı dokuyu bire bir oluşturmuş oluyoruz. Ama bu daha meşakkatli, uzun süren, sabır gerektiren bir iş oluyor. Restorasyon yapan kişi yaptığı iş ortaya çıktıkça, o desenleri, renkleri görmeye başladıkça ondan da bir haz duyuyor. Bu da motive ediyor, enerji veriyor."

"Bizim iş biraz sabır isteyen, uzun meşakkatli bir süreç"

Sadi Öztürk, halılar üzerindeki çalışmaya değinerek, "Bu iki halı, aslında iki farklı ilmek tarzını göstermiş oluyor. Biz burada restorasyonu yaptıktan sonra, en güzel yanlarından biri de yaptığımız eseri, sergilendiği yerde gidip görebiliyoruz. Bu da bizim için çok güzel oluyor. Mutlaka uğruyoruz ve bakıp 'Evet, bu halının restorasyonunu ben yaptım.' diyebiliyoruz. Bu da bizim için motive edici bir şey oluyor. Bizim iş biraz sabır isteyen, uzun meşakkatli bir süreç. Biraz el becerisi istiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Beylerbeyi ve Yıldız saraylarına ait eserlerin restorasyon işleminin 6 aydır sürdüğünü dile getiren Öztürk, "Artık bu halıda sona gelmek üzereyiz ama diğer Horasan halısının işlemleri hala devam ediyor. İran halısında güve yenikleri fazla olmuş. Bu, süreci daha da uzatıyor." dedi.

Beylerbeyi Sarayı'na ait yaklaşık 20 metrekarelik Hereke halısı, 19. yüzyılda Türk düğümü tekniğiyle dokunmuş. Atkılarında pamuk, çözgülerinde yün iplik kullanılan halı, krem zemin üzerine geniş bordürleri ve büyük paftalar içindeki zarif gül tezyinatıyla dikkati çekiyor. Halının ortasında, mavi kurdeleler arasında yeşil, kırmızı ve pembe çiçek buketi yer alıyor.
Restorasyon sürecinde halıların saçak zincirleri çekilip sabitleniyor, kopmuş atkı ve çözgü telleri tamamlanıyor, güve yenikleri onarılıyor. Eksik su yolu yeniden dokunarak kenarları sağlamlaştırılıyor. Hereke imzalı halı, son aşamada tesviye ve ütü işlemleri ile eski görkemine kavuşturulacak.

İran halısına saçak takıldığında restorasyonu tamamlanacak

Yıldız Sarayı'na ait 29 metrekarelik İran halısı, 19. yüzyılda İran düğümü tekniğiyle dokunmuş. Atkı ve çözgülerinde pamuk, ilmeklerinde yün iplik kullanılmış. Halının lacivert zeminli ortası, beyaz üzerine serpme çiçek ve dal motifleriyle süslenmiş. Bordürleri kırmızı ve krem zeminli olan halının her iki tarafına saçak takıldığında restorasyonu tamamlanacak.
Uzman bir ekip tarafından titizlikle yürütülen restorasyon süreci, halıların 19. yüzyıldaki orijinal dokularına uygun iplikler kullanılarak gerçekleştiriliyor. Isı, nem ve açık teşhir koşulları nedeniyle zamanla yıpranan bu eserler, özel tekniklerle yeniden güçlendiriliyor. İlk olarak detaylı fotoğraf çekimi ve kayıt altına alma işlemleri yapılıyor, ardından halılar yıkanıp onarılacak bölümleri belirleniyor.
Restorasyonda kullanılacak iplikler, orijinal renk ve dokularına sadık kalınarak atölyede özel olarak renklendiriliyor. Hasır işlemleri tamamlandıktan sonra tığ ve iğne ile dokuma sürecine geçiliyor. Dokuma sonrası fazla tüylerin kesilip düzeltilmesiyle halıların estetik görünümü yeniden kazandırılıyor. Milli Saraylar Halı Restorasyon Atölyesi, tarihi halıları ilmek ilmek işleyerek gelecek nesillere aktarıyor. Yüzyıllar boyunca saraylarda sergilenen bu eşsiz eserler, ustaların sabır ve emeğiyle yeniden hayat buluyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çankırı'da yetiştirilen sarıkılçık çeltiği 43 milyon liraya kurulacak tesiste işlenecek

2025-02-11 16:47 - Ekonomi

2025 Futgolf sezonu başladı

2025-02-08 17:07 - Spor

TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu'nun üyeleri belirlendi

2025-02-13 00:18 - Siyaset

Gaziantep FK, Semih Güler'i transfer etti

2025-02-12 00:53 - Spor

İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'ın Bekaa bölgesine hava saldırısı düzenledi

2025-02-10 00:48 - Dünya

Eren Elmalı resmen Galatasaray'da

2025-02-11 22:23 - Spor

Sosyal medyada sigarayı özendiren içerikler "duman dedektörü"yle izlenecek

2025-02-10 13:18 - Teknoloji

Afyonkarahisar'da bir fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

2025-02-10 21:32 - Asayiş

Hawaii'de Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

2025-02-12 03:48 - Dünya

Antalya'da anne-baba, 13 yıl arayla çocuklarına böbreklerini bağışladı

2025-02-08 17:18 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kilis'te deprem sonrası restorasyonu tamamlanan 2 cami ibadete açıldı

17:12 - Çevre-Hayat

Erzurum'da "Gelenekten Geleceğe Kış Oyunları Festivali" yapıldı

17:07 - Çevre-Hayat

Samsun'da 1224 rakımlı Nebiyan Dağı karla kaplandı

16:58 - Çevre-Hayat

Emekli öğretmen çift 57 yıllık mutlu evlilikleriyle gençlere örnek oluyor

16:37 - Çevre-Hayat

Hayvancılıkla geçinen velilerin katıldığı bilgi yarışmasının ödülü yem oldu

15:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD Hazine Bakanlığı, UCM Başsavcısı Kerim Han'ı yaptırım listesine ekledi

20:13 - Dünya

İstanbul'daki terör soruşturmasında şüpheliler hakkındaki sevk yazısına ulaşıldı

20:03 - Gündem

Ege Denizi'nde iki dakika arayla 4,6 büyüklüğünde deprem

19:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan kuvvet komutanlarını kabul etti

19:52 - Siyaset

Cezayir'den, Fransa'ya "nükleer suçlarını itiraf etmesi" çağrısı

19:42 - Dünya