Android oyunların büyük çoğunluğu dokunmatik ekran için dizayn edilse de bazı oyunların oynanabilirliği çok zor olduğu için kontrol joystickleri kullanmak gerekebiliyor.
Bu yazıda Android cihazlar için uyumlu olan en iyi 5 oyun kolu modelini tanıtacağız. İşte o oyun kontrolcüleri:
MadCatz GameSmart C.T.R.L.
MadCatz CTRL, Android ve PC için tasarlanan bir oyun kontrolcüsü olarak listemizde yer alıyor. Android cihazlarda sorunsuz çalışan joystick; NVIDIA Shield tablet, Samsung Galaxy S7 Edge, Nexus 6, Nexus 6P gibi akıllı telefonlarda ve Windows işletim sistemli bilgisayarlarda test edilmiş ve bu cihazlar ile Bluetooth üzerinden bağlantı kurabiliyor.
Tasarımında geleneksel Xbox 360 joysticklerinden ilham alınan MadCatz GameSmart’ın üzerinde iki analog ve bir manuel yönlendiricinin yanı sıra A, B, X ve Y harflerinden oluşan 4 ana eylem düğmeleri bulunuyor. R1, R2, L1 ve L2 olarak adlandırılan 4 parmak altı tuşuyla klasik tuş dizilimine sahip olan joystick’in içinden çıkan aparatı telefonunuza oturtarak cihazı joystick üzerinde sabit tutabiliyorsunuz. Eğer fare işlevselliği, bilgisayar desteği ve medya oynatma gibi ekstra özelliklere sahip bir kontrolör arıyorsanız, MadCatz GameSmart sizin için tam bir biçilmiş kaftan.
Steel Series Stratus XL
Etkileyici görünüm ve sağlam bir tutuş hissi isteyenler için geliştirilen Steel Series Stratus XL, turuncu, gri ve siyah renklerin harmanlanmasıyla harika bir görünüm kazanmış. Ele oturuş hissiyle sağlam bir cihaz olduğunu belli eden kontrolör tasarımıyla tıpkı MadCatz GameSmart gibi ilk bakışta bir Xbox aksesuarı olarak görünüyor. Fakat düğme yerleşimi ve küçük detaylar sayesinde cihaz Playstation denetleyicisi hissiyatı uyandırıyor.
Alt kısmında birbirine paralel iki analog yönlendirici bulunan cihazda manuel kontrol de tıpkı Playstation’daki gibi sol orta kısımda yer almış. Sağ orta bölümde A, B, X ve Y harflerinden oluşan dört ana eylem düğmesi bulunan Stratus XL’ın arka kısmındaki butonların tasarımı ise komplike duruyor. PC ve Android ile uyumlu olan cihaza takılan bir AA pil, Stratus XL’ı 8 ile 10 saat arasında aktif durumda tutabiliyor. Tasarımı ve kullanımı oldukça kolay olan cihazın kutusundan ne yazık ki telefon sabitleme adına herhangi bir parça çıkmıyor ve bu durum da Stratus XL’ı genel olarak tablet ve PC platformları için daha uygun bir oyun kontrolcüsü yapıyor.
Moga Pro Power
Moga’nın ürettiği Pro Power, rakiplerine göre nispeten daha eski bir model olsa da kullanıcılar tarafından halen çok beğeniliyor. Tasarımsal açıdan değişik ve ucuz duran cihaz özellikle Li-ion batarya ile yüksek bir kullanım ömrü sunuyor ve bu da kullanıcılar tarafından Pro Power’ı sürekli kullanımı mümkün olan en iyi taşınabilir oyun kontrolcüsü yapıyor.
Bünyesinde iki analog yönlendirici, bir manuel kontrol, dört ana eylem düğmeleri, başlangıç ve seçim düğmeleri, dört arka buton olmak üzere toplam 13 önemli tuş bulunan Pro Power’ın tuş düzeni Xbox 360 kontrolcüsüne oldukça benziyor. Tasarımsal olarak cihaza turuncu renkler ile hareket katılmaya çalışılsa da plastik ve ucuz malzeme kalitesi bu intibayı kırmaya yetiyor. Eğer ucuz ve uzun zaman kullanılabilecek bir oyun kontrolcüsü arıyorsanız tercihiniz kesinlikle Moga Pro Power’dan yana olmalı.
Razer Serval
Razer’ın ürettiği Serval oyun kontrolcüsü, Windows ve Android dışında Mac işletim sistemli bilgisayarlara da destek vermesiyle ön plana çıkıyor. Oldukça kompakt ve kullanışlı bir yapıya sahip olan Razer Serval, diğer cihazlar gibi Xbox türü bir tuş takımı yerleşimiyle beraber geliyor. Diğer kontrolcülerle karşılaştırıldığında Serval’ın arka kısmında bulunan pil yuvası bölümü tasarıma sonradan eklenmiş gibi görünüyor ve bu da cihazı kavrama konusunda sorunlar yaratıyor.
Rakipleriyle karşılaştırıldığında normal bir fiyat etiketine sahip olan Razer Serval, kutusundan çıkan telefon tutucu sayesinde Android cihazlara tam destek sunuyor. Razer Serval, bazı ergonomi eksikliklerine rağmen sunduğu kompakt yapı ve kolay kurulumu sayesinde parasının hakkını veren bir kontrolcü olarak listemizde yer almayı başarıyor.
Sminiker
Listemizde yer alan son Android oyun kontrolcüsü ise Sminiker oluyor. Çin menşeili bir ürün olan Sminiker, Playstation 3 oyun kollarına oldukça benziyor. Bluetooth üzerinden çalışan ve malzeme kalitesi nispeten ucuz olan cihazın elde tutuş hissiyatı ise standartları yakalıyor.
6 inç’e kadar büyüklükteki telefonları taşıyabilen bir telefon tutucu ile beraber gelen Sminiker, şarj edilebilir piller ile 3-4 saatlik bir kullanım ömrüne sahip. Bu konuda da vasatın üstüne çıkamayan oyun kolu için “Bunun burada ne işi var?” gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Fakat dokunmatiğin yetmediği anlarda ucuz ama iş görür bir oyun kolu arıyorsanız tercihiniz kesinlikle Sminiker olmalı. 15-20 dolar gibi fiyatlara yurt dışı alışveriş sitelerinden satın alabileceğiniz kol hem rakiplerinin en az yarı fiyatında, hem de malzeme kalitesi dışında bünyesinde rakiplerinden bir eksiklik barındırmıyor.
Kaynak: scroll
dikgazete.com