?>

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzu hattına ulaştı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda bu yıl 5'incisi düzenlenen Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi (TASE-V) ekibi, dünyanın 82 derece kuzey enleminde bulunan deniz buzu hattına ulaştı.

Teknoloji - 1 hafta önce

Svalbard
9 Türk ve 3 yabancı bilim insanıyla atmosfer dinamiği, GNSS verileri ve deniz bilimleri alanında sediment ve su örnekleri alınarak 19 proje icra ediliyor. Bu bağlamda meteorolojik ölçümler ve örneklemelerin analizi sonucunda iklim değişikliğinin kuzey enlemlerdeki etkisi ortaya konularak literatüre katkı sunulması hedefleniyor.
Bilim ekibi, bu yıl “Ulusal Kutup Bilim Stratejisi” kapsamında ulusal ve uluslararası boyutta önem arz eden küresel iklim değişikliği, tehdit altındaki ekosistemler ve antropojenik etkiler gibi öncelikli bilimsel temalar altında çalışmalarını sürdürecek. Sefer, her yıl olduğu gibi bu yıl da minimum ayak izi ile güncellenen çevre protokollerine uygun şekilde gerçekleştiriliyor.
"Vanuatu" bayraklı 44 metre uzunluğundaki "Sola" isimli gemide bilimsel çalışmalarını yürüten ekip, Longyearbyen'e 400 deniz mili uzaklıktaki deniz buzu hattına gelerek bu alandaki örnekleme noktalarında çalışmalarını gerçekleştirdi.
????

"Hava koşulları bu sene her zamankinden daha zorlu geçti"

değerlendirmede bulunan 5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri kaptan Doğaç Baybars Işıler, yaklaşık 20 örnekleme noktasında çalışmalarını tamamladıklarını ifade ederek şunları kaydetti:
"Süreç içerisinde hava koşullarının ve deniz koşullarının zorlu olması sebebiyle bazı örnek noktalarından vazgeçmemiz ve bazı örnek noktaları yerine de fiyort içerisinde başka örnek noktaları eklememiz gerekti. Günün sonunda Antarktika ve Arktik’te kutup koşullarında her zaman son sözü hava söylüyor. Hava koşulları bu sene her zamankinden daha zorlu geçti. Daha zorlu koşullara da adapte olabilmek adına bizler de çözüm üreterek bulunduğumuz zaman içerisinde elimizden gelen en iyi şekilde, havanın izin verdiği en büyük ölçüde, bilimsel çalışmalarımızı gerçekleştirmek adına görevlerimizi tamamlamak üzere buradaydık."
Açık denizde özellikle rüzgar ve dalga sebepleriyle güverte üzerinde çalışmanın bir hayli zorlu ve hatta imkansıza yakın olduğunu belirten Işıler, bilim insanlarının emniyetinin önemini vurguladı.

Işıler, vazgeçtikleri örneklem noktaları yerine yeni örnekleme noktalarını belirleyerek zamanı en verimli şekilde geçirmek adına çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

"Yaklaşık 2 bin deniz mili daha seyrimiz kaldı"

Doğaç Baybars Işıler, kuzey yönlü seyir sırasında Svalbard Takımadaları'nın kuzey bölgesinden 82 derece kuzey enlemine ulaştıklarını aktararak "Burada örneklemelerimizi gerçekleştirdik ancak burada şunu da belirtmek lazım, her sene deniz hattını başka noktalarda ve başka yerlerde görebiliyoruz. Bu da çok önemli bir detay. Çünkü hava koşullarına göre rüzgarın yönü ve o seneki sıcaklık dağılımına göre deniz buzu hattının bulunduğu enlem her sene değişkenlik göstermektedir. Nitekim bizler de 5. Ulusal Bilimsel Araştırma Seferi'mizde önceki seferlerimizde olduğu gibi mevcut hava koşullarına ve mevcut imkanlar doğrultusunda en verimli şekilde planlarımızı gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Nordaustlandet Adası'nın doğu kısmına ulaşarak buradaki örneklemeleri de gerçekleştirdiklerini bildiren Işıler, "Bu noktadan sonra yaklaşık 2 bin deniz mili daha seyrimiz kaldı. Bunu tamamladıktan sonra Longyearbyen'e tekrar ulaşarak seferimizi tamamlamayı planlıyoruz." dedi.
Bu arada bilim insanları, gemi seyri boyunca kutup ayısı, mors gibi kuzey kutup canlılarının da gözlem ve takibini de gerçekleştirdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TİKA'dan Filistin'de "15 Temmuz Şehitler Parkı" açılışı

2025-07-15 17:12 - Dünya

Gaziantep'te dar gelirli ailelere ücretsiz tüp bebek desteği

2025-07-13 13:22 - Sağlık

Kırklareli'nde 15 Temmuz şehitleri anısına 253 gül fidanı dikildi

2025-07-14 22:12 - Çevre-Hayat

İhmal edilen gül hastalığı kalıcı damar sorunlarına neden oluyor

2025-07-12 12:47 - Sağlık

Başkentte 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

2025-07-16 10:18 - İslam-Hayat - Safer 1447

Rusya’dan Kıbrıs açıklaması

2025-07-17 19:52 - Özel Haber

Böbrek nakli bekleyen kardeşlerin yüzü bir ay arayla aynı hastanede güldü

2025-07-11 14:42 - Sağlık

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack: Terör örgütü PKK/YPG elini çabuk tutmazsa Türk ve Suriye hükümetiyle sorun yaşayacak

2025-07-12 11:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Emine Erdoğan'dan "En Uzun Gece" destanının ilk temsiline ilişkin paylaşım

2025-07-15 23:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ile ilgili açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

2025-07-18 08:12 - Özel Haber

İlgili Haberler

IDEF 2025'te toplam 9 milyar dolarlık sözleşme hacmine ulaşıldı

22:23 - Teknoloji

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı 'IDEF 2025' sona erdi

20:13 - Teknoloji

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, TercihFest 2025'te üniversite adaylarıyla buluştu

17:58 - Teknoloji

GAZAP ve HAYALET uçak bombaları ilk kez IDEF 2025'te sergilendi

15:48 - Teknoloji

Türk zırhlısı AŞKAR-II'nin ilk kullanıcısı KKTC oldu

14:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İran sessiz, Türkiye tetikte: Hamaney sonrası döneme giden yol! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:33 - En Son Yazılar

Suriye'de 4,1 büyüklüğünde deprem

06:13 - Dünya

Gazze'deki Filistin hükümeti: Kıtlık giderek şiddetleniyor ve İsrail soykırıma devam ediyor

00:28 - Dünya

Suriyeli yetkili, Süveyda ilinden 150 bin sivilin tahliye edildiğini bildirdi

23:22 - Dünya

Almanya'da yolcu treninin raydan çıkması sonucu 3 kişi öldü

22:58 - Dünya