Japonya çalışma izni, Japonya'da çalışmaya ve ikamet etmeye olanak sağlayan izin türüdür. Japonya çalışma izni başvuru yapılan çalışma programına göre değişiklik göstermektedir. Japonya'da farklı alanlarda 30'a yakın çalışma izni türü ve uzun süreli vize türü bulunmaktadır.
Japonya çalışma izni ve başvuru süreci hakkında bilinmesi gerekenleri son 3 yılda Türkiye'den yapılan çalışma vizesi başvurularında yetkili kurum Vizem.net'in danışmanlarından öğrendik.
Japonya Çalışma Vizesi Türleri Nelerdir?
Japonya çalışma vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.
Specified Skilled Worker Visa: N4 seviyesi temel Japonca yeterliliği isteyen ve 14 iş kolunda çalışma fırsatı sunan çalışma programıdır.
Specified Skills Visa 1-SSV1: Japonya'da 5 yıla kadar çalışmaya izin veren çalışma programıdır.
Specified Skills Visa 2-SSV2: 5 yıldan daha fazla süre Japonya'da çalışmaya izin veren çalışma programıdır.
Japonya Çalışma Vizesine Kimler Başvurabilir?
Japonya'ya çalışma amacıyla gitmek isteyen her yabancı vatandaş Japonya çalışma vizesine başvurabilmektedir.
Japonya Çalışma İzni Şartları Nedir?
Japonya çalışma izni şartları aşağıda listelenmiştir.
Japonya'da bulunan bir firmadan iş teklifi almış olmak
Japonya'daki bir işveren tarafından yazılmış, başvuru sahibinin iş, maaş ve sponsorluk bilgilerini içeren dilekçe beyan etmek
Uygunluk Sertifikası almak
Japonya çalışma izni için gerekli olan; geçerli pasaport, kimlik kartı ve diğer belgeleri hazırlamak
Japonya Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Japonya çalışma vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
Pasaport: Son 10 yıl içinde düzenlenmiş, en az iki adet boş sayfası bulunan geçerli bir pasaport beyan edilmelidir.
Uygunluk sertifikası: Japonya devleti tarafından verilen uygunluk sertifikası sunulmalıdır.
Japonya çalışma vizesi başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu beyan edilmelidir.
Biyometrik fotoğraf: Son 3 ay içinde çekilmiş, beyaz fonlu, 4 cm x 3 cm boyutlarında biyometrik fotoğraf sunulmalıdır.
Diploma/ Özgeçmiş: Başvuru sahibinin akademik ve profesyonel geçmişini kanıtlar nitelikte diploma ya da CV beyan edilmelidir.
Başvuru sahibinin çalışma şartlarını içeren belge: Başvuru sahibin maaşı, öngörülen çalışma süresi ve çalışma pozisyonunun detaylı şekilde açıklandığı belge sunulmalıdır.
Alıcı şirkete ilişkin belgeler: Alıcı şirketin kar- zarar tabloları, şirket tescili gibi şirketin yasal olduğunu kanıtlayan belgeler sunulmalıdır.
Japonya çalışma vizesi için mesleklere göre gerekli ek belgeler: Din görevlileri için görev adı, göreve atayan ve göreve atanan kuruluşa ilişkin belgeler, sanatçılar için sanatsal başarıları kanıtlayan belgeler, araştırmacılar için akademik seviyeyi gösteren belge ve Japonya'da araştırma faaliyetlerinin yürütüleceği kuruma ait belgeler, öğretmenler için eğitim lisansı ve eğitim verilecek kuruma ilişkin belgeler, şirket içi devralmalar için devreden ve devralan şirketler arasındaki ilişkiyi kanıtlayan belgeler sunulmalıdır.
Japonya'da Çalışma İzni İçin Uygunluk Sertifikası Nasıl Alınır?
Japonya'da çalışma izni için uygunluk sertifikası, başvuru sahibinin Japonya'da iş teklifi aldığı kuruma talep edilen gerekli belgeleri göndermesiyle alınmaktadır. Uygunluk sertifikası başvurusu Japonya'daki işverenin sorumluluğundadır ve işveren tarafından yapılmaktadır.
Japonya uygunluk sertifikası çalışma vizesi yerine geçmemektedir. Japonya uygunluk sertifikası başvuru tarihinden itibaren ortalama 3 ay içinde çıkmaktadır.
Japonya Çalışma Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Japonya çalışma vizesi başvurusu yapmak için ilk olarak uygunluk sertifikası alınması gerekmektedir. Japonya uygunluk sertifikasının alınmasının ardından vize başvurusu için Japonya dış temsilciliklerinden ya da akredite acente hizmeti veren bir kurumdan randevu alınmalıdır. Randevu gün ve saatinde ilgili kurumda hazır bulunulmalıdır.
Japonya dış temsilciliği tarafından talep edilen belgeler eksiksiz bir şekilde düzenlenerek Japonya Büyükelçiliği'ne teslim edilmelidir. Evrakların teslim edilmesinin ardından vizenin sonuçlanması beklenmektedir.
Japonya Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Japonya çalışma vizesi ücretleri, tek girişli Japonya vizesi için 3.000 Japon Yeni, çok girişli Japonya vizesi için 6.000 Japon Yenidir. Başvuru için aracı kurum ile anlaşılması takdirde danışmanlık ücreti ödenmelidir.
Japonya vize başvurusu ücretleri sadece vize başvurusunun onaylandığı durumlarda ödenmektedir ve başvuru yapılan ülkedeki kur farkı sebebiyle değişiklik gösterebilmektedir.
Japonya Çalışma İzni Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Japonya çalışma izni başvurusu 5 ile 10 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Japonya çalışma izni başvurusu süresi konsolosluğun çalışma yoğunluğuna ve ek belge talep edilmesine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Japonya Çalışma Vizesi Ne Kadar Süreliğine Verilir?
Japonya çalışma vizesi süresi, başvuru sahibinin mesleğine ve iş sözleşmesinin süresine göre; 3 ay, 4 ay, 1 yıl, 3 yıl ve 5 yıl arasında değişmektedir.
Japonya Çalışma İzni Alındıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?
Japonya çalışma izni alındıktan sonra öncelikle iniş izni alınmalıdır. Daha sonra iniş yapılan havaalanı ya da ikamet edilecek şehrin belediyesinden oturum kartı talep edilmelidir.
Japonya’da oturum kartı alınabilecek havaalanları; Kansai Havaalanı, Narita Havaalanı, Chubu Havaalanı ve Haneda Havaalanı'dır. Japonya'da bulunan başka bir limandan giriş yapılması durumunda oturum kartı için belediyeye başvurulmalıdır. Japonya'da 3 ayı aşkın süreyle ikamet etmek ve çalışmak için Japonya oturma ve çalışma izni alınması zorunludur.
Sık Sorulan Sorular
Japonya çalışma izni hakkında tarafımıza en sık sorulan soruları Vizem.net danışmanlarına yönelttik ve aldığımız yanıtları aşağıda derledik.
Japonya Çalışma Vizesi Hangi Meslekler İçin Uygundur?
Japonya çalışma vizesinin uygun olduğu meslekler aşağıda listelenmiştir.
Öğretim görevlisi
Öğretmen
Sanatçı
İşletmeci
Tercüman
Mühendis
Metin yazarı
Sporcu
Doktor
Sağlık personeli
Kameraman
Avukat
Pilot
İşçi
Spor eğitmeni
Araştırmacı
Din görevlisi
Diş hekimi
Japonya Çalışma İzni Süresi Uzatılabilir Mi?
Evet, Japonya'da çalışma izni süresi uzatılabilmektedir. Başvuru yapacak vatandaşın ikamet ettiği ve çalıştığı şehrin yerel göçmenlik bürosuna başvuru yapılarak çalışma izni süresi uzatılabilmektedir.
Çalışma izni süresinin uzatılması talep edilirken; pasaport ve ikamet kartı, güncel biyometrik fotoğraf, başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış kalış süresinin uzatılmasını talep eden başvuru formu, çalışılan şirketin tescil belgeleri, yıllık gelir ve vergi ödemelerini kanıtlayan belge, çalışma süresi, maaş ve pozisyon bilgilerini içeren sürekli çalışma kanıtı ve finansal durumu kanıtlar nitelikte belge ibraz edilmelidir.
Japonya Nüfusunun İstihdam Oranı Nedir?
2021 yılında Japonya istihdam oranı, 2020 yılında olan oran 60,3'ten 0,1 oranında artarak %60,4'e ulaşmıştır.
Japonya'da işsizlik oranı, diğer büyük sanayi ve gelişmekte olan ülkelere kıyasla nispeten düşük. Japonya nüfusu çalışma oranı Avrupa ülkelerine kıyasla daha yüksektir.
Japonya Çalışma Vizesi Sahibinin Ailesi Japonya'ya Gelebilir Mi?
Evet, Japonya'da çalışma izni ile çalışan vatandaşların eş ve çocukları Japonya'ya gidebilmektedir. Aile üyelerinin Japonya'ya gidebilmesi için Japonya eş vizesi alınmalıdır.
Aile birleşimi için talep edilen Japonya vizesi kapsamında Japonya'da bulunan aile üyesi yanına çağırdığı eşi için sponsor olabilmektedir.
Japonya Turist Vizesi İle Japonya'da Çalışılabilir Mi?
Hayır, Japonya'da turist vizesi ile çalışılamamaktadır. Japonya'da çalışabilmek için çalışma vizesi alınmalıdır.
Japonya Çalışma İzni İle Vatandaşlık Alınabilir Mi?
Evet, Japonya'da çalışma izni ile vatandaşlık alınabilmektedir.
Japonya'da çalışma izni ile vatandaşlık alabilmek için en az 5 yıl Japonya'da çalışıldıktan sonra gerekli şartlar karşılandığı takdirde vatandaşlık başvurusu yapılabilmektedir.