?>

AB'de 13 yaş sınırını 'dijital kimlik'le korumak mümkün

Avrupa Birliği'nde (AB) sosyal medya kullanımında yaş sınırı 13 ile 16 arası olarak belirlenirken üzerinde çalışılmaya devam edilen birçok projenin yanı sıra Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı sayesinde kullanıcıların yaşlarının kanıtlanması hedefleniyor

Medya - 3 ay önce

Ankara
"Dijital platformlarda çocuklar" başlıklı dosya haberin ikinci bölümünde, AB mevzuatının, Avrupa'da çocukları sosyal medyanın zararlarından korumak için ortaya koyduğu kısıtlayıcı politikaları derledik.
AB Komisyonunun 2023 raporu, 9 ile 16 yaş arası çocukların yüzde 40'ının sosyal medyada siber zorbalık, cinsel istismar ve aşırı diyet teşviki gibi zararlı içeriklerle karşılaştığını ortaya koydu.
Bu konudaki araştırmalar, sosyal medya ve akıllı telefonların aşırı kullanımının çocuklar üzerinde anksiyete, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve depresyon gibi artan ruh sağlığı sorunlarının yanı sıra kötü duruş ve obezite gibi fiziksel sağlık sorunlarını da körüklediğini gösteriyor.
1 Aralık'ta göreve başlayan yeni AB Komisyonunun Dijital Ekonomi, Araştırma ve İnovasyon Sözcüsü Patricia Poropat, AB'nin bu alandaki düzenlemelerini anlattı, tavsiyelerde bulundu.
Çocukların korunmasının, AB Komisyonunun en önemli önceliklerinden olduğunu vurgulayan Poropat, AB düzeyinde "dijital yaş"ın belirlenmesinin üye ülkelerin yetki alanında bulunduğunu, Genel Veri Koruma Düzenlemesi'ne göre üye ülkelerin 13 ila 16 yaş arasında bir sınır belirleyebileceklerini söyledi.
Poropat, Dijital Hizmetler Yasası'nın (DSA) temel önceliklerinden birinin çocuklar da dahil, kullanıcıları korumak olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:
"DSA kapsamında belirlenen Çok Büyük Çevrim İçi Platformlar (VLOP), hizmetlerinin AB'ye, çocuk hakları ve DSA'nın 34. maddesinde listelenen diğer riskler de dahil olmak üzere, tüm risklerin bir değerlendirmesini yapmak zorunda kalacak. Ayrıca, belirlenen riske yönelik etkili ve risk azaltma önlemlerini de almak zorunda kalacak. Çocuk haklarının korunması için DSA, VLOP'ların alabileceği önlemler arasında özellikle yaş doğrulama önlemlerini ve ebeveyn kontrol araçlarını belirliyor."
Sözcü Poropat, DSA'nın 28. maddesinin, çocukların erişebildiği çevrim içi platformların, onların yüksek düzeyde gizliliğini, güvenliğini ve emniyetini sağlamak için uygun ve orantılı önlemler almasını gerektirdiğini söyledi.

AB, yeni projeler geliştiriyor...

AB'nin bu konuda yeni projeler üzerinde de çalıştığını kaydeden Poropat, özellikle "euConsent" Projesi bağlamında herhangi bir ek kişisel veri paylaşmadan yaş doğrulama araçları sağlayan yeni teknolojilerin bulunduğu belirtti.

Poropat, "euConsent" Projesi'nin hedeflerini şöyle anlattı:

"İlk hedef, çevrim içi çocuk koruma bağlamında mevcut yaş doğrulama ve ebeveyn onayı alma yöntemlerinin büyük ölçekli bir haritalamasını yapmak. Bu haritalama, hem açık kaynaklı hem de uygun AB ve AB dışı çözümleri kapsar. Ayrıca, AB üye ülkelerinde mevcut zorunlu yaş doğrulama gereklilikleriyle ilgili mevzuata genel bir bakış içerir. Diğer hedef de özellikle yaş doğrulama ve kullanıcıların ebeveyn onayı alma dahil, çocukların çevrim içi korunması için birlikte çalışabilir bir altyapı tasarlamak, test etmek ve uygulamak."
Poropat, uygulamada çözümün, var olan yüz tanıma ve kimlik belirleme gibi mevcut görsel-işitsel sağlayıcıların çözümlerini kullanarak yaş doğrulama işlemini tamamladıktan sonra bu verilerin güvenli şekilde depolanmasıyla ikinci veri girişi gereksinimini ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

"Avrupa Çocuklar İçin Daha İyi İnternet Stratejisi"

"euConsent" Projesi'nin halihazırda 4 AB ülkesinde 2 binden fazla kullanıcı tarafından test edildiğini ve olumlu geri bildirimler alındığını dile getiren Poropat, "Avrupa Çocuklar İçin Daha İyi İnternet Stratejisi"ni anlattı.
Poropat, bu projenin, AB Komisyonunun alacağı bir dizi tamamlayıcı eylemle yaş doğrulamaya yönelik kapsamlı yaklaşımı da içerdiğini belirterek, "2023'ten itibaren yaş doğrulama/yaş güvencesi konusunda bir Avrupa standardı oluşturmak için standardizasyon talebinde bulunmak ve 2024 yılına kadar DSA'da sağlanan çerçeveye dayanarak yaşa uygun tasarım konusunda kapsamlı bir AB davranış kurallarının tasarlanmasını teşvik etmek" gibi unsurları içerdiğini kaydetti.

Dijital Cüzdan...

Poropat, AB'nin üzerinde anlaştığı ancak henüz üye ülkelerde uygulanmasına başlanmayan Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı'na da değindi.
Dijital cüzdanın her yaştan vatandaşın güvenliğini sağlamayı amaçladığını, bu nedenle aslında çocukların korunmasını da temin edecek bir uygulama olduğunu vurgulayan Poropat, şunları kaydetti:
"Vatandaşlar, telefonlarındaki bir tuşa tıklayarak kimliklerini kanıtlayabilecek ve Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanlarından elektronik belgeleri paylaşabilecekler. Avrupa genelinde tanınacak olan dijital kimlikleriyle çevrim içi hizmetlere erişebilecekler. Cüzdan, kullanıcıların tam yaşlarını, belirli bir yaşın üzerinde olduklarını (örneğin 13, 16 veya 18 yaş üstü) veya belirli bir yaş aralığında olduklarını (örneğin 15-18) kanıtlamalarını sağlayacak."
Poropat, Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı'nın kullanımının zorunlu olmadığını, bireylerin takdirinde bulunduğunu sözlerine ekledi.

- Avrupa'da çocukları korumak için kısıtlayıcı politikalar ivme kazanıyor

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da çardaklardan temizlenen Kumköy Sahili eski haline döndü

2024-12-18 11:57 - Çevre-Hayat

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-31' operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

2024-12-18 08:18 - Asayiş

Marmara ve Ege bölgeleri için kuvvetli sağanak uyarısı

2024-12-14 11:52 - Gündem

Nevşehir'de jandarma ile yaşlı sürücünün askerlikle ilgili diyaloğu gülümsetti

2024-12-17 12:23 - Çevre-Hayat

Dışişleri Bakanı Fidan, AB Yüksek Temsilcisi Kallas ile Suriye ve Ukrayna'yı görüştü

2024-12-16 22:22 - Siyaset

MSB 5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü, kapılarını öğrencilere açtı

2024-12-15 11:58 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin otomobili TOGG, Bursaspor'a sponsor oldu

2024-12-14 16:07 - Spor

Küresel elektrikli araç satışları üst üste üçüncü rekor seviyeye ulaştı

2024-12-13 09:43 - Ekonomi

A Milli Futbol Takımı'nın 2026 Dünya Kupası elemelerindeki fikstürü belli oldu

2024-12-14 00:58 - Spor

Kars Barajı'nın yüzeyi soğukların etkisiyle buz tuttu

2024-12-16 10:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

TRT Arabi 15. yaşını kutluyor

11:23 - Medya

Türkiye dün en çok derbiyi izledi

13:12 - Medya

Amazon'un Tiktok'u satın almak için teklif sunduğu belirtildi

11:58 - Medya

RTÜK Başkanı Şahin'den Ziraat Türkiye Kupası maçının 'reyting'ine ilişkin açıklama

01:32 - Medya

İsveç'te komşularını yangından kurtaran Türk baba ile oğlu sosyal medyada 'kahraman' ilan edildi

16:49 - Medya

Günün Manşetleri

Göztepe, 49 yıl aradan sonra Türkiye Kupası'nda yarı finalde

13:52 - Spor

AB ile Orta Asya, ilişkileri "stratejik ortaklığa" yükseltmeye karar verdi

13:48 - Dünya

Ligue 1'de PSG, şampiyonluk için sahaya çıkıyor

13:42 - Spor

A Milli Futbol Takımı'nın Meksika ile yapacağı özel maçın biletleri satışa çıktı

13:38 - Spor

Alparslan Türkeş vefatının 28. yılında kabri başında anıldı

13:27 - Siyaset