?>

AB ve Türkiye reform çabalarını ele alacak

Avrupa Birliği heyetinden, perşembe günü Türkiye'ye yapacakları ziyarete ilişkin arka plan bilgilendirme toplantısı düzenleyen bir AB yetkilisi, görüşmede gündeme gelebilecek konular hakkında bilgi verdi.

Dünya - 7 yıl önce

ANKARA

Avrupa Birliği'nden (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın perşembe günü Türkiye'ye yapacakları ziyarete ilişkin arka plan bilgilendirme toplantısı düzenleyen bir AB yetkilisi, görüşmede gündeme gelebilecek konular hakkında bilgi verdi.
Mogherini ve Hahn'ın Ankara'daki "Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı" çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile bir araya geleceğini belirten yetkili, görüşmede dış politika ve katılım süreci olmak üzere iki ana başlık üzerinden temasların yürütüleceğini bildirdi.
Dış politikayla ilgili Türkiye ile AB arasındaki Suriye, Ortadoğu Barış Süreci, Kudüs, Gazze, Libya ve Irak gibi meselelerdeki iş birliğinin ele alınacağını aktaran yetkili, diğer taraftan Gümrük Birliği, vize serbestisi, terörle mücadele ve verilerin korunması gibi konuların görüşüleceğini belirtti.
Gelecek hafta Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB-Türkiye Ortaklık Komitesi'nin düzenleneceğini ifade eden yetkili, burada da AB-Türkiye ilişkilerinin siyasi, ekonomik, ticari ve teknik gibi tüm boyutlarıyla ele alınacağını söyledi.
Mogherini ve Hahn'ın ziyaretinin gelecek dönemdeki takvimin belirlenmesi ve iletişim kanallarının açık tutulması bakımından önemli olacağını dile getiren yetkili, toplantıda aynı zamanda AB'nin Türkiye'nin reform konusundaki çabaları hakkında güncellenmesinin mümkün olacağını anlattı. Yetkili, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin reform çabaları konusunda bir güncelleme talep edeceğiz. Ağustos ayında Reform Eylem Grubu bir araya gelmiş ve reformların AB ve AB Konseyi'nin standart ve normları çerçevesinde gerçekleştirilmesinin istendiği açıklanmıştı. Eylem Grubu'nun bir sonraki toplantısı aralık ayının ortasında olacak, bu yüzden ne aşamada olduklarını görmek istiyoruz. Çünkü Eylem Grubu'nun yargının revize edilmesi, yeni bir insan hakları eylem planının oluşturulması gibi sonuçlarını ihtiyatlı şekilde olumlu karşılamıştık. Bu, bizim için önemli çünkü üye ülkeler bu tür gelişmeleri müzakere ve Gümrük Birliği gibi konularla bağlantılı görüyor."
"AB'nin Türkiye'yi mümkün olduğunca yakın tutması çıkarımıza"
Ekonomik durumun görüşmelerde gündeme geleceğini belirten yetkili, bu çerçevede Türk ve AB şirketlerini etkileyen ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının da görüşüleceğini söyledi.
Ele alınacak dış politika konularının başında Suriye meselesinin geldiğini ifade eden yetkili, şöyle devam etti:
"İdlib'deki Türkiye'nin diplomasi çalışmasını son derece takdir ettik çünkü İdlib'de başka bir krizin, insani felaketin önüne geçildi. Eğer önlenmeseydi bu daha fazla insanın sınıra itilmesi anlamına gelirdi ki bunların arasında sadece mülteciler değil aynı zamanda kimsenin ne Türkiye’de ne de AB’de istemeyeceği kişiler de oluyor. Yani bu insani yönünün yanı sıra aynı zamanda bir güvenlik meselesi."
Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle ilgili somut gelişme olup olmayacağının sorulması üzerine yetkili, bunun hem Türkiye'nin iç meselelerinin seyrine hem de Türkiye'nin üye ülkelerle ilişkilerinin düzelmesine bağlı olduğunu söyledi. Yetkili, şu ifadeleri kullandı:
"Brüksel'le ilişkilerinizi düzeltmek istiyorsanız, üye ülkelerden kaçınamazsınız. Çünkü Brüksel, üye ülkelerin birleşimi. Tüm üye ülkelerin kabul etmesi gereken noktalar söz konusunda olduğunda, onları görmezden gelemezsiniz. (AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude) Juncker'in yazın söylediği şu sözü tekrar edebilirim, AB'nin Türkiye'yi demokratik ve müreffeh bir ülke olarak mümkün olduğunca yakın tutması bizim çıkarımıza. Bu yakınlık katılım da olabilir, şu anki gidişatın devamı da olabilir. Bence katılım sürecinin ötesine geçen ve Türkiye'nin coğrafi konumundan kaynaklanan birçok konuda iş birliği yapabiliriz, terörizm, göç, ekonomik konular gibi."

Muhabir: Ecenur Çolak

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karda mahsur kalan vatandaşları ekipler kurtardı

2018-11-15 01:07 - Gündem

Ali Ağaoğlu tanık olarak dinlendi

2018-11-16 20:32 - Gündem

Sağlık alanında düzenlemeler içeren teklif Genel Kurul'da

2018-11-14 23:32 - Gündem

Lübnan'da 40 yıl süren düşmanlık sona erdi

2018-11-15 04:02 - Dünya

Osmanlı 1. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da kültür ve sanat açılımı yapmış

2018-11-16 20:12 - Kültür Sanat

Almanya’dan yapay zekaya 3 milyar avro

2018-11-15 21:27 - Teknoloji

'Polislere 3600 konusunda söz verdik, bunu yerine getireceğiz'

2018-11-15 23:32 - Siyaset

'Sigarayı bırakma süresi arttıkça kanser riski azalıyor'

2018-11-15 15:02 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Sudan'a gidecek

2018-11-18 21:47 - Gündem

Sağlık harcamaları 141 milyar liraya yaklaştı

2018-11-15 13:32 - Sağlık

İlgili Haberler

Trump, ABD'nin 'gerekirse' İran'ın nükleer tesislerine yeniden saldıracağını söyledi

08:12 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Bessent, Fed'in kapsamlı bir iç denetim yürütmesi gerektiğini söyledi

02:12 - Dünya

İsrail, 25 ülkenin Gazze Şeridi’nde 'koşulsuz ve kalıcı ateşkes' çağrısını reddetti

22:13 - Dünya

Bangladeş'te askeri eğitim uçağının okul kampüsüne düşmesi sonucu 20 kişi öldü

21:03 - Dünya

Bangladeş'te askeri eğitim uçağının okul kampüsüne düşmesi sonucu 19 kişi öldü

18:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, ABD'nin 'gerekirse' İran'ın nükleer tesislerine yeniden saldıracağını söyledi

08:12 - Dünya

Siber suçlarla mücadele kapsamında 5 günde 179 şüpheli yakalandı

08:03 - Asayiş

Hazar Denizi’ndeki İran-Rusya tatbikatının jeopolitik yansımaları -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:04 - En Son Yazılar

ABD Hazine Bakanı Bessent, Fed'in kapsamlı bir iç denetim yürütmesi gerektiğini söyledi

02:12 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:57 - Siyaset