?>

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'e göre, Trump'la değişecek jeopolitik gerçeklere Avrupa hazır

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Donald Trump'ın ABD'nin 47. Başkanı seçilmesinin ardından değişebilecek jeopoilitik gerçeklere karşı Avrupa'nın hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.

Dünya - 8 ay önce

Ankara
Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Genel Kurulu'nda, ABD'de yapılan başkanlık seçimi sonuçlarının AB-ABD ilişkilerine etkisi konulu oturum yapıldı.
AB Komisyonu adına konuşma yapan Borrell, ABD'deki değişimin küresel dinamikleri etkileyecek nitelikte olduğunu belirterek, bu durumun AB-ABD ilişkilerinde önemli değişimlere yol açacağını dile getirdi.
Trump'ın kampanya süresince verdiği mesajların transatlantik ekonomileri ve ilişkileri zora sokabilecek nitelikte olmasına rağmen göreve başladığında bunlardan farklı bir politika izleyebileceği ihtimalinden söz eden Borrell, bu nedenle geleceğe ilişkin spekülasyon yapılmaması gerektiğini kaydetti.
Borrell, "Başkan Trump'ın ne gibi adımlar atacağı konusunda spekülasyon yapamam. Söyleyebileceğim tek şey, olabileceklere karşı hazırlıklı olmamız, sakin ve tetikte olmamız gerektiğidir. Arabanın farlarına yakalanmış bir geyik gibi felç olmuş izlenimi vermemeliyiz." diye konuştu.
Trump'ın ilk döneminden bu yana Avrupa'nın savunma harcamalarındaki yavaş artışa işaret eden Borrell, "Trump'ın yeniden seçilmesi, güvenliğimizi güçlendirmemiz ve kendi kaderimizi kendi elimize almamız gerektiğini açıkça ortaya koyan bir şey olmalıdır." dedi.
Borrell, "Bu dünyanın sonu değil, farklı bir dünyanın başlangıcı" diyerek AB'yi yeni jeopolitik gerçeklere hazır olup uyum sağlamaya davet etti.

Ukrayna, NATO

Trump yönetiminde Ukrayna’ya sağlanan ABD desteğinde olası değişikliklere ilişkin endişelere değinen Borrell, Avrupa'nın her halükarda Ukrayna’ya desteğini sürdürerek verdiği sözleri yerine getirmesi ve gerektiği takdirde dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna için kullanılması fikrini yeniden gündeme getirdi.
Borrell, AB'nin savunma konusunda sadece NATO'ya bağımlı bir ekonomik birlik olarak kalmaması gerektiğini, bunun yerine "stratejik pusulasını" güçlendirerek NATO'yu tamamlayıcı bir askeri rol üstlenmesi ve Avrupa'nın kendi güvenlik çıkarlarını bağımsız şekilde koruyabilmesini sağlaması gerektiğini dile getirdi.
Yüksek Temsilci, "AB sadece ekonomik bir birlik değil, aynı zamanda siyasi bir birlik ve savunma konusunda da sorumluluklarımız var. Bu sadece silah ve mühimmat üretmekle ilgili değil. Bununla da ilgili ama sadece bununla ilgili değil ve güvenliğimizi sonsuza kadar taşerona veremeyiz. Seçilmiş Başkan Trump karşısında yapmamız gerekenin de bu olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Milletvekilleri arasında görüş ayrılıkları

Oturumda söz alan liberal ve merkez sağdan milletvekilleri, özellikle ticaret, güvenlik ve ekonomik işbirliği konularında ABD politikasında meydana gelebilecek değişikliklere ilişkin bir dizi endişelerini dile getirerek, bu zorlukların aşılması için Avrupa'nın ekonomik, askeri ve stratejik özerkliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
Yeni ABD yönetimi altında olası diplomatik değişimlerine işaret eden milletvekilleri, Ukrayna’ya desteğin devam etmesi gerektiğini dile getirerek, ayrıca iklim değişikliği, Orta Doğu ve Çin’le ilişkiler gibi konularda yaşanabilecek fikir ayrılıklarına rağmen Washington "stratejik ancak temkinli bir yaklaşım" benimsenmesi çağrısında bulundu.
Öte yandan aşırı sağcı milletvekilleri ise Trump'ın seçimleri kazanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "ülkenin egemenliğini savunan" Trump'ın seçilmesinin Avrupa'ya örnek teşkil etmesi gerektiğini savundu.

Borrell'in İsrail ile siyasi diyaloğun askıya alınmasını önerdiği iddia edildi

Euronews'ün ismi verilmeyen AB yetkilileri ve diplomatlara dayandırdığı haberine göre, Borrell, İsrail ile siyasi görüşmeleri askıya alma önerisini bugün büyükelçiler düzeyinde yapılan toplantıda gündeme getirdi.
Borrell'in Gazze Şeridi'nde insan hakları ve uluslararası hukuku ihlal ettiği iddialarını gerekçe göstererek sunduğu öneriyi, 18 Kasım'da düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları toplantısında tartışmaya açması bekleniyor.
Önerinin uygulanması üye ülkeler arasında oybirliğine varılmasıyla mümkünken, Birlik içinde İsrail-Filistin konusundaki bölünmeler nedeniyle anlaşmaya varılması olası görülmüyor.
Kaynaklar, toplantıda söz alan büyükelçilerin çoğunun öneriye ilişkin olumsuz görüş bildirdiğini aktardı.
Kaynaklardan biri, "Bu öneri her şeyden önce ilişkilerde bir şeylerin yanlış gittiğine dair siyasi sinyaldir. Aynı zamanda İsrail'i nihayet eylemlerini açıklamaya ve haklılığını ispatlamaya zorlamanın bir yolu olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

İspanya ve İrlanda, Ortaklık Anlaşması'nın gözden geçirilmesini istemişti

İspanya ve İrlanda, 14 Şubat'ta AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e mektup göndererek AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nda öngörülen insan hakları ve demokratik ilkelere ilişkin yükümlülüklerin ihlal edilip edilmediğinin "acilen gözden geçirilmesi" talebinde bulunmuş ancak bu konuya dair herhangi bir adım atılmamıştı.
Haziran 2000’de yürürlüğe giren AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, İsrail'e AB pazarında birçok imtiyaz tanırken aynı zamanda siyasi ve kültürel diyaloğun da temelini oluşturuyor.
İspanyol ve İrlandalı liderin de atıfta bulunduğu anlaşmanın ikinci maddesi İsrail'in insan hakları ve demokratik ilkelere saygı duymasını gerektiriyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TÜBİTAK BiGG 2024 2. çağrı sonuçları açıklandı

2024-11-11 10:32 - Ekonomi

Devletten aldığı destekle 30 dönümlük arazisine 3 bin 500 fidan dikti

2024-11-11 15:53 - Çevre-Hayat

Amerikalı uzmanlar, Trump dönemi ABD-Türkiye ilişkileri konusunda iyimser

2024-11-12 18:12 - Dünya

Babasının öldüğü gün kapattığı köy bakkalı 30 yıl önceki haliyle duruyor

2024-11-09 14:23 - Çevre-Hayat

İspanya'daki sel felaketinin ardından Valensiya'da yağma iddiasıyla 253 kişi yakalandı

2024-11-08 21:07 - Dünya

Çocukken yakalandığı kanseri yenip avukatlık hayaline ulaştı

2024-11-12 15:27 - Çevre-Hayat

Fed politika faizini 25 baz puan indirdi

2024-11-07 22:27 - Ekonomi

Azerbaycan'da Karabağ Zaferi'nin 4. yıl dönümü kutlanıyor

2024-11-08 12:33 - Dünya

Rekabet Kurulu, Viking Kağıt ve Selüloz şirketine uzlaşma sonucu 9,1 milyon lira ceza verdi

2024-11-13 15:22 - Ekonomi

Erzurum'da yerleşim yerine inen kurtlar güvenlik kamerasınca kaydedildi

2024-11-12 16:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail ordusu, yargı kararına rağmen Tulkerim Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerini yıkıyo

00:27 - Dünya

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu karşısına çıktı

23:08 - Dünya

Barbados'ta, Gazze'deki soykırıma yönelik adım atılması için açılan davanın duruşması görüldü

22:53 - Dünya

Berlin’de polis, Filistin’e destek yürüyüşün tamamlanmasına izin vermedi

22:48 - Dünya

İsrail müzakere heyeti, Gazze'de ateşkes teklifini görüşmek üzere Doha'ya gidiyor

21:22 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, yargı kararına rağmen Tulkerim Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerini yıkıyo

00:27 - Dünya

Türkiye'deki orman yangınlarının sona ermesi için camilerde dua edildi

00:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Aşure Günü paylaşımı

23:43 - Siyaset

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu karşısına çıktı

23:08 - Dünya

Türkiye, yangına müdahale süresi açısından ortalama 11 dakikayla dünya çapında öne çıkıyor

22:58 - Gündem