?>

ABD'de 'modern kölelik' ırkçılık tartışmaları ve polis şiddeti eşliğinde sürüyor

Irkçılık tartışmaları ve polis şiddetinin sürdüğü ABD'nin köleci geçmişi sorgulanırken, ülkede bireylerin şiddet, tehdit, hile ve şantaj gibi yollarla istismar edildiği koşulları tanımlayan "modern kölelik" çeşitli formlarda sürüyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 yıl önce

Ankara
Birleşmiş Milletler'in (BM), 2 Aralık 1949'da insan ticareti, cinsel istismar, çocuk işçi çalıştırma ve zorla evlendirme gibi köleliğin çağdaş formlarını yok etmeyi amaçlayan yasa tasarısını kabul etmesi dolayısıyla 2 Aralık "Köleliğin Kaldırılması Günü" olarak kutlanıyor.
Amerika kıtasında, çoğunluğunu göçmenler, siyahiler ve kadınların oluşturduğu yaklaşık 2 milyon "modern kölenin" bulunduğu kaydedilirken bu rakam ise dünya genelinde bu tanıma girenlerin yüzde 4'üne karşılık geliyor.
Yüzde 66'sı zorla çalıştırılan, yüzde 34'ü zorla evlendirilen modern kölelik Amerika Kıtası'nda en fazla Venezuela, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nde yaygınken, Küresel Kölelik İndeksi'nin 2018 verilerine göre, ABD'de 400 binden fazla kişi "modern köle" koşullarında yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölümü

Köleliğin 1965'te kaldırıldığı ABD'de ülkede başta siyahiler olmak üzere bazı gruplara karşı geliştirilen tutum ve uygulamalar nedeniyle ülkenin köleci geçmişi gündemdeki yerini koruyor.
ABD'de siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölümünün ardından başlayan ırkçılık tartışmaları ülkenin kölelik ve sömürgecilik geçmişini tekrar tartışmaya açtı.

Ülkede kölelik dönemini hatırlatan ya da köleliği savunan pek çok tarihi figürün heykelleri Floyd'a adalet isteyen göstericiler tarafından hedef alındı.
Başkent Washington DC'de, köleliğin kaldırıldığı 19 Haziran 1865 gününe ithafen düzenlenen gösteride protestocular, Amerikan Konfedere Devletleri dönemine ait kölelik yanlısı duruşuyla öne çıkan General Albert Pike'ın heykeline saldırdı.
Ayrıca, Amerika Kıtası'nı keşfi sırasında yerli halkı katlettiği ve bölgede köleliğin zemin kazanmasında rol oynadığı gerekçesiyle Kristof Kolomb heykellerine de zarar verildi.
İç Savaş döneminde konfederasyonun başkenti olan Virginia eyaletinin Richmand kentindeki birçok heykel ve anıta Floyd'la ilgili yazılar yazan göstericiler, bu heykellerin çoğunun kaldırılmasını talep ediyor.
Kentteki konfederasyon döneminin ünlü generallerinden Robert Lee'ye ait devasa heykeli büyük oranda boyayan göstericilerin çağrılarına kulak veren Virginia Valisi Ralpdh Northam, söz konusu heykelin ve konfederasyon dönemine ait diğer heykellerin kaldırılacağı sözünü verdi.
Kısa sürede bir trend haline gelen kölelik ve sömürgecilik karşıtı "heykel yıkma" eylemlerinin yayılacağı ve ABD ile Avrupa'nın tarihindeki ırkçı dönemleri anımsatan diğer heykellerin de hedef alınabileceği belirtiliyor.

ABD'nin 5 eyaletinde kölelik oylaması yapıldı

ABD anayasasında 1965'te yapılan 13. değişiklikle "kölelik" resmi olarak kaldırılırken ilgili maddede bulunan "usulüne uygun olarak mahkum edilmiş olması gereken bir suçun cezası dışında kişilerin zorla çalıştırılamayacağı" ibaresi ise köleliğin çeşitli isim ve formlarda devam etmesine yol açıyor.
Anayasada, köleliğin resmi olarak kaldırılmasına karşın, yaklaşık 19 eyalette hala mahkumlara zorunlu çalışma cezası verilebiliyor.
Bu kapsamda, ABD'deki yüzbinlerce mahkumun "zorla çalıştırmaya" tabi tutulduğuna işaret edilirken Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) raporuna göre bu zorla çalıştırmadan ise yaklaşık yıllık 11 milyar dolar gelir elde ediliyor.
Kasım 2022'de ABD'de 5 eyalette köleliğin "tüm formlarının" kaldırılması halk oyuna sunuldu. Bunlardan Vermont, Tennessee, Oregon ve Alabama eyaletlerinde kölelik tamamen ve sonsuza kadar kaldırılırken Louisian'da halk yüzde 60'lık lehteki oyla değişikliği reddetti.
Kölelik tartışmalarının sürdüğü ABD'de Başkan Joe Biden ise geçen yıl, 1865'te köleliğin yasaklandığı ülkede yıl dönümü anısına kutlanan ve "June****th" olarak nitelendirilen 19 Haziran'ın "federal tatil" olmasını öngören yasayı onayladı.

Kölelik mağdurlarına tazminat

ABD'de kölelik tartışmaları sürerken köleliğin kaldırıldığı 1865 öncesinde yaşanan mağduriyetlerin tazminat ödenerek giderilmesi gündeme gelmeye başladı.
Pew Araştırma Merkezi'nin geçen yıl yaptığı ankete göre, ABD'de her 10 kişiden 3'ü, ailesinde kölelik geçmişi bulunan kişilere para ya da arazi tahsis edilmesi görüşünü savunuyor.
Los Angeles belediyesinin de aralarında bulunduğu 10 farklı şehrin belediye başkanları, 2021'de kendi il sınırlarında yaşayan siyahlara tazminat ödenmesi konusunda ilk adımları atacaklarını açıkladı.
Illinois eyaletine bağlı Evanston kenti ise geçen yıl, ailesinde kölelik geçmişi bulunan siyahi vatandaşlara tazminat ödeme planı oluşturma kararı alarak bu alandaki ilk adımı atmıştı.

Kaynak: AA -Nuri Aydın-

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Arjantin ile Polonya, Dünya Kupası'nda son 16 turu bileti için karşılaşacak

2022-11-29 12:18 - Spor

Hollanda 7 puanla grubunu lider tamamladı

2022-11-29 20:23 - Spor

Lider eşleri diplomasisiyle 34 yetim çocuk Ukrayna'dan Türkiye'ye getirildi

2022-11-24 19:22 - Dünya

Rize'de babalar ve çocukları tahta arabalarla yarıştı

2022-11-29 17:48 - Kültür Sanat

Ülke genelindeki narkotik operasyonlarında bir haftada 4 bin 686 şüpheli yakalandı

2022-11-28 17:09 - Gündem

Amasra'da maden ocağındaki yangının sönmesi baraj sızdırmazlığıyla mümkün

2022-11-29 12:53 - Gündem

Düzce'deki depremde ağır hasar alan 5 bina yıkıldı

2022-11-28 12:33 - Gündem

İnsani Değerlerin Güçlendirilmesi ve Ötekileştirmenin Tehlikeleri Çalıştayı başladı

2022-11-29 16:03 - Gündem

Tahıl koridorundan 501 gemi ile 12 milyon tondan fazla tahıl taşındı

2022-11-29 10:48 - Gündem

AB, dondurulmuş Rus varlıklarına el koymak istiyor

2022-11-30 12:39 - Dünya

İlgili Haberler

Estonya Dışişleri Bakanı Tsahkna, Türkiye'nin Avrupa güvenliğindeki önemli rolünü vurguladı

12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trump'ın politikaları şirketleri bilanço hedeflerinden caydırıyor

11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan Türk havacılığının ilk şehitleri hafızalardaki yerini koruyor

15:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ukraynalılar, Türkiye'nin arabulucu rolüne güveniyor

17:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Alman uzmana göre Rusya-Ukrayna müzakereleri için İstanbul’dan daha uygun bir yer yok

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Türkiye'de yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

13:28 - Ekonomi

WORLDEF, Türk e-ticaret markalarına küresel açılım sağlayacak

13:23 - Ekonomi

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliğinde Şükran Günü kutlandı

13:18 - Gündem

Kremlin: Putin-Zelenskiy görüşmesi, anlaşmaya varılırsa mümkün

13:12 - Dünya

İstanbul'da aralıklarla düşen yağış hayatı olumsuz etkiliyor

13:08 - Gündem