?>

Alper Gezeravcı, 12. deneyinde uzay ortamının astronotlara etkisini araştırdı

Astronot Gezeravcı, ultraviyole ışınları, galaktik kozmik radyasyonu, yer çekimi değişiklikleri ve uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan diğer faktörlerin, astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediğini araştırıyor.

Teknoloji - 1 yıl önce

Ankara
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) "Uzay Misyonuna Katılan Bireylerde Radyasyona Maruz Kalmanın Kanser İçin Öncül Lezyonlar Olan Periferik Kandaki Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücrelere (MKBH) Etkisini" inceledi.
Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Güneş Esendağlı'nın proje yürütücüsü olduğu "MİYELOİD" deneyiyle, ultraviyole ışınlarının, galaktik kozmik radyasyonun, yer çekimi değişikliklerinin ve uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan diğer zorlu faktörlerin, astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediği araştırılıyor.
Bağışıklık sistemindeki değişiklikler miyeloid tipteki kan hücreleri özelinde araştırılacak, bu hücrelerin özellikleri ve fonksiyonlarındaki değişimler uçuş ve dönüşte karşılaştırılacak ve uzay yolculuklarının kanser dahil bağışıklık sistemini ilgilendiren pek çok hastalık üzerine olabilecek etkisi hakkında çıkarımlar dünya bilim literatürüne ilk kez kazandırılacak.

Deneyleri birer birer gerçekleştirdi

Gezeravcı, ISS'ye ulaştığı günden bu yana deneylerine devam etti.
Astronot Gezeravcı, uzay ve savunma sanayisine kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler sağlayacak "MİYOKA" deneyini yaptı.
Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasında önemli katkı sunması beklenen Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar (UYNA) deneyine de başlandı.
Yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran "MESSAGE" deneyi gerçekleştirildi.
Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan ve öğretmenleri Birsen Geçer'in proje yöneticisi olduğu Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET) deneyini de yapan Gezeravcı, TÜBİTAK MAM'dan Prof. Dr. İskender Gökalp ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil'in proje yöneticisi olduğu uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan "gMETAL" deneyine de imza attı.
Gezeravcı ayrıca, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE" deneyini sürdürüyor.
Gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik ilk adım olan "CRISPR-GEM" ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmalarının mümkün olup olmadığının araştırıldığı "UzMAn" deneyleri de devam ediyor.
Gezeravcı, uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran "ALGALSPACE" ve uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" deneylerini de sürdürüyor.
"OKSİJEN SATURASYONU" deneyiyle de yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.​​​​​​​
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kazdağları'nda kar etkili oluyor

2024-01-29 16:33 - Gündem

Abdülkadir Ömür, Trabzonspor'da 8 yıl geçirdi

2024-02-01 20:02 - Spor

Türkiye Motosiklet Federasyonundan Fethiye'de "kış" kampı

2024-02-02 11:53 - Spor

Adnan Oktar ve örgüt yöneticilerine hapis cezası

2024-01-31 19:27 - Gündem

Türk astronotun "ALGALSPACE" deneyi uzun süreli uzay görevlerine katkı sağlayacak

2024-01-29 11:43 - Teknoloji

Bakan Bayraktar, Venezuela Petrol Bakanı Tellechea ile bir araya geldi

2024-01-31 08:17 - Ekonomi

Deniz tabanının bozulması iklim değişikliğinin hızlanmasına yol açabilir

2024-01-30 19:57 - Gündem

Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerine ihracat geçen yıl 6,8 milyar dolar oldu

2024-02-01 13:08 - Ekonomi

Trafik idari para cezalarının indirimli ödeme süresi bir aya uzatıldı

2024-01-31 04:37 - Gündem

Deprem fonunun faaliyete geçmesi için son aşamaya gelindi

2024-02-01 10:13 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Çelik Kubbe projesinin detaylarını anlattı

13:33 - Teknoloji

Savunma KOBİ'lerinin yetenekleri vitrine çıkıyor

13:27 - Teknoloji

Suda yürüyüp izini belli etmeyecek

12:02 - Teknoloji

Bilim insanlarına göre, hayvanlar bitkilerin çıkardığı gizli seslere tepki veriyor

16:57 - Teknoloji

ABD'li Oracle, Almanya'da yapay zeka ve bulut altyapısına 2 milyar dolar yatırım yapacak

12:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

00:53 - Siyaset

İsrail'in Suriye'deki saldırılarına karşı TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

00:48 - Gündem

Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu tamamlandı

00:43 - Spor

Adalet Bakanı Tunç başkanlığında "Aile Mahkemeleri Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi

23:58 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye ve İsrail'e çatışmalı bölgeden çekilmeleri çağrısı yaptı

23:28 - Dünya