?>

Altın Madencileri Derneği Başkanı Yücel'den "madencilik seferberliği" çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci kez başkanlık koltuğuna oturmasının ardından izlediği maden politikaları, yeniden şekillenmeye başlayan küresel madencilik haritasında Türkiye'nin konumunu gündeme taşıdı.

Ekonomi - 5 ay önce

Ankara
Trump, 2019'da ilk kez dile getirdiği Grönland'ı satın alma isteğini, bu yıl görevi devralmasıyla yeniden gündeme getirdi. Zengin nadir toprak elementleri, uranyum, altın ve hidrokarbon rezervlerine sahip olan bölge, ABD'nin Çin ve Avrupa Birliği ile rekabetinde kritik bir unsur olarak değerlendiriliyor.
Trump'ın bir sonraki hamlesi Ukrayna’nın değerli madenleri oldu. 3 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı askeri ve ekonomik yardımların büyüklüğüne dikkati çeken Trump, bu destek karşılığında nadir toprak elementleri almak istediklerini ifade etti.
Ancak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin 28 Şubat’ta Beyaz Saray'da Trump ile nadir toprak elementleri anlaşması imzalaması planlanırken, ikili arasında yaşanan sert tartışma nedeniyle görüşme yarıda kesildi. Beyaz Saray, anlaşmanın imzalanmadığını duyurdu.
Zelenskiy, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ABD ile maden anlaşmasına karşı olmadıklarını, ancak güvenlik garantilerinin kapsamını ve sonraki adımları netleştirmek istediklerini belirtti.
Bu gelişmeler, Trump'ın Çin'in nadir toprak elementleri üzerindeki hakimiyetini kırmaya yönelik stratejik hamlesinin bir parçası olarak değerlendirilirken, gözler Türkiye'nin sektördeki potansiyeline çevrildi.

"Türkiye bu yarışta geri kalmamak için stratejik adımlar atmalı"

Altın Madencileri Derneği (AMD) Başkanı Hasan Yücel, AA muhabirine, küresel çapta stratejik madenler için büyük bir rekabet yaşandığını vurgulayarak, Türkiye'nin bu yarışta geri kalmamak için önemli adımlar atması gerektiğini söyledi.
Yücel, Washington ve Pekin arasında "maden savaşları" yaşandığını belirterek, ABD'nin Çin'in stratejik rezervlerine karşı uzun vadeli hamlelerle elini güçlendirmeye çalıştığını ifade etti.
Enerji dönüşümüyle birlikte petrol üreten ülkelerin madenciliğe yöneldiğine dikkati çeken Yücel, "Körfez ülkeleri, fosil yakıtların belirsizliği ve yeşil enerjiye geçiş nedeniyle madenciliğe yöneliyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, Afrika'da milyarlarca dolarlık madencilik yatırımlarıyla Çin'e rakip olmaya başladı. Lityum, kobalt, nikel ve bakır gibi stratejik madenlerde küresel rekabet kızışıyor. Küresel madencilik haritası yeniden çizilirken, Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı. Eğer küresel yarışta geri kalmak istemiyorsak, stratejik adımlar atmalı ve madencilik seferberliği başlatmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin madencilikte büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Yücel, sektördeki bürokratik engellerin kaldırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yücel, bu kapsamda izin süreçlerinin hızlandırılıp, vergilerin rekabetçi hale getirilmesi gerektiğine değinerek, "Türkiye katma değerli üretim yaparak küresel ligde yerini alabilir. Aksi takdirde zengin kaynaklarımızı verimli şekilde kullanamayız." ifadesini kullandı.

"Türkiye Yüzyılı"nı inşa etmek için yerli ve milli madenciliğin güçlendirilmesi şart

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın madencilik sektörüne yönelik çabalarının önemini anlatan Yücel, Türkiye’nin geleceğinin, yer altı kaynaklarının verimli yönetilmesine bağlı olduğunu belirtti.
Yücel, sahip olunan kaynakların bilinçli ve verimli şekilde değerlendirilmesi durumunda Türkiye'nin madencilikte dünya liderleri arasında yer alabileceğini belirterek, "Enerji Bakanımızın liderliğinde yürütülen bu süreç, diğer bakanlıkların da desteğiyle güçlenmeli. 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunu inşa edecek en önemli adımlardan biri, yerli ve milli madencilik politikalarının güçlendirilmesidir." dedi.
Madencilik faaliyetlerinin çevre ve iş güvenliği standartlarına uygun şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Yücel, Türkiye'nin stratejik gücünü artırmak için doğal kaynakların sorumlu bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Doğal gaz ithalatı geçen yıl aralıkta yüzde 21,5 arttı

2025-03-01 10:53 - Ekonomi

Yunanistan'a kaçmaya çalışan PKK'lı terörist Edirne'de yakalandı

2025-03-03 10:37 - Asayiş

Ramazanın ilk iftarı yarın yapılacak, ilk teravih, ilk sahur bu gece

2025-02-28 11:24 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

2025-03-03 12:42 - Dünya

Kızılhaç: Batı Şeria'nın kuzeyinde binlerce sivilin insani yardıma ihtiyacı var

2025-02-25 01:38 - Dünya

Galatasaray, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın Konyaspor'u konuk edecek

2025-02-26 09:57 - Spor

Nöbetçi noterlerde 3 milyon 398 bin 68 işlem gerçekleştirildi

2025-03-02 16:03 - Gündem

İçerik oluşturma ipuçları: İçerik pazarlama için en iyi araçlar

2025-02-26 18:06 - İnsan&Hayat

Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşması ve ilk aşama sonrası senaryoları

2025-03-02 01:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kore Savaşı'nda özgürlüğüne kavuşunca dondurma yiyen Türk askerinin görüntüsü ailesine ulaştı

2025-03-01 12:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

İngiltere'den Rusya'nın enerji sektörüne yeni yaptırımlar

20:52 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

19:08 - Ekonomi

Mercedes, dünya çapında yaklaşık 223 bin ticari aracını geri çağıracak

14:42 - Ekonomi

Elektrikli araç şarj soket sayısı haziranda yüzde 2,4 arttı

14:18 - Ekonomi

Bayramlar yılın ilk yarısındaki ikinci el otomobil satışlarına ivme kazandırdı

13:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bangladeş'te askeri eğitim uçağının okul kampüsüne düşmesi sonucu 20 kişi öldü

21:03 - Dünya

İngiltere'den Rusya'nın enerji sektörüne yeni yaptırımlar

20:52 - Ekonomi

Uzaya gidecek üçüncü Türk belli oldu

20:47 - Gündem

Gençlerbirliği, Henry Onyekuru'yu transfer etti

20:08 - Spor

IDEF 2025 yarın kapılarını ziyaretçilere açacak

19:43 - Gündem