Önceleri yeme, içme, giyinme, tuvalete gitme gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilirken hastalık ilerledikçe bu yetilerini de kaybeder, son dönemde yatağa bağımlı hale gelir'' dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayşegül Demirel, Alzheimer hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hastalıkta bunama belirtilerin takibi ve tıbbi yardım aramanın önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Demirel, Alzheimer'in ilerleyici bir hastalık olduğunu belirtti.
Tedavisi olmayan hastalığın bazı ilaçlarla ilerlemesinin geciktirilebildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Demirel, "Hastalar dönem dönem paranoid belirtiler, davranış ve kişilik değişiklikleri gösterebilirler, uyku döngüleri bozulabilir. Hastalarda bu belirtilerin psikiyatri hekimiyle paylaşılması ve uygun tedavinin düzenlenmesi önerilmektedir. Zaman içerisinde ortaya çıkacak değişimlere karşı hazırlıklı olmak gerekir. Alzheimer basit unutkanlıklarda başlar, zaman içerisinde hasta yakınlarını hatta kendisini bile tanıyamayacak hale gelebilir. Önceleri yeme, içme, giyinme, tuvalete gitme gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilirken hastalık ilerledikçe bu yetilerini de kaybeder, son dönemde yatağa bağımlı hale gelir'' ifadelerini kullandı.
''HASTA YAKINLARININ BİLGİLENDİRİLMESİ ÖNEMLİ''
Ortam değişimi, hastaneye, bakım evine yatırma hastalarda ruhsal çöküşe yol açabilir.' 'diye konuştu. Hastanın 30 yıl önceki bir anısını kolaylıkla anlatabilirken, bir gün önce kahvaltıda ne yediğini unutabileceğini söyleyen Dr. Demirel, ''Eşyalarını koyduğu yeri bulamayabilir, bildik insanların ismini hatırlayamadığı gibi zamanla insan yüzlerini de tanımayabilir.
ALZHEİMER HASTA YAKINLARINA ÖNERİLER
Dr. Demirel, Alzheimer hastalarının yakınlarına ise şu önerilerde bulundu: ''Hastaların sırayla çocuklarının yanında kalmaları da önerilmemektedir. Yeni ortamı öğrenmekte güçlük, huzursuzluğun artmasına neden olabilir. Hastaların güvenliği için de bazı önlemlerin alınması gerekebilir.
''ALZHEİMER HASTALIĞININ SADECE HASTA DEĞİL, BAKICILAR ÜZERİNDE DE OLUMSUZ ETKİLERİ OLABİLİR''
Hastaya bakanların stresle karşı karşıya kaldıklarına değinen Dr. Demirel, ''Bakıcılar arkadaşlarından ve aktivitelerinden uzaklaşırlar. Alzheimer hastasına bakanlar arasında, depresyon, anksiyete ve strese bağlı fiziksel hastalıklar görülebileceğinden bakım verenlerin kendilerine özen göstermeleri, bahsedilen durumların varlığında psikiyatrik yardım almaları önerilir'' diye konuştu.
dikGAZETE.com