?>

Antarktika seferleri meyvelerini veriyor

Türkiye, Antarktika'ya düzenlenecek yeni seferin hazırlığını yaparken, bu zamana kadar ulusal seferlere katılan 100'e yakın bilim insanının kutuptaki çalışmaları etkisini gösteriyor.

Teknoloji - 5 yıl önce

Ankara
Türkiye, Antarktika'ya düzenlenecek yeni seferin hazırlığını yaparken, kıtaya bugüne kadar gerçekleştirilen ulusal seferlere katılan 100'e yakın bilim insanının araştırmaları sonucu 11 uluslararası bilimsel eser yayınlandı, 35 yayının ise çalışmaları devam ediyor.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, 2017'den bu yana Antarktika'ya düzenlenen ulusal bilim seferleri meyvelerini veriyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinasyonunda bugüne kadar beyaz kıtaya 3 ulusal sefer düzenlenirken, 100'e yakın Türk bilim insanı burada çeşitli alanlarda araştırma yapma imkanı buldu.
Türk bilim insanlarının kıtada yaptığı araştırmalar sonucu bugüne kadar 11 uluslararası bilimsel yayın hazırlandı, 35 yayının ise çalışmaları devam ediyor.
İlk seferde Türk üssünün yeri bilimsel olarak belirlendi
Türkiye'nin Antarktika'ya düzenlediği ilk seferde, ülkenin kıtada kurmak istediği üsse ilişkin fizibilite çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalar sonucu, "Analitik Hiyerarşi Yöntemi Kullanılarak Türk Antarkrtik Araştırma İstasyonunun Yer Seçimi" başlıklı makale yayınlandı. Söz konusu bilimsel yayınla Türkiye'nin kıtada kuracağı üssün yer seçiminde kullanılan kriterler belirlenirken, bu seçimin bilimsel veriler ışığında yapılması sağlandı.
Aynı sefer kapsamında ikili iş birlikleriyle Çekya'nın Antarktika'daki üssünde bilimsel çalışmalar yapan bir Türk bilim insanı da bu üssün bulunduğu adada ilk defa görülen bir türü kayıt altına aldı ve Türk bilim insanının bu çalışmasıyla yeni türlerin keşfinin önü açıldı.
10 bin yıl önce yaşanan buzul erimeleri incelendi
Kıtaya düzenlenen ikinci seferde sürdürülen bir proje kapsamında da Türk Bilimsel Araştırma Kampı'nın kurulduğu Horseshoe Adası'nda 8-10 bin yıl önce yaşanan buzul erimelerine yönelik bir makale yayımlandı ve "Holosen" adı verilen bu dönemde buzulların hızlı eridiği ortaya konuldu.
İkinci sefer kapsamında ikili iş birlikleriyle kıtada bulunan bir diğer Türk bilim insanı ise James Ross Adası'nda yaptığı incelemeleri bilimsel yayına dönüştürdü.
Küresel konumlama sistemleriyle ilgili hazırlanan ve bölgede yapılacak seyrüsefer, deniz mühendisliği, hassas hidrografik ölçüm, oşinografi, kıyı yönetimi gibi olası çalışmalara ışık tutacak çalışma, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayarak yüksek hassasiyetli, duyarlı konum bilgisi elde edilebileceğini gösterdi.
Son seferde yeni bakteri keşfedildi
Türkiye'nin bu yıl düzenlediği üçüncü seferde yapılan bilimsel çalışmalar sürerken, kıtadan toplanan örneklerde yeni bir bakteri türü keşfedildi. Bu bakterinin, tarımda kullanılan bitkilere zararlı kimyasalları öldürdüğü belirlendi.
Her 3 seferin de liderliğini yapan Doç. Dr. Burcu Özsoy da uydu uzaktan algılama yöntemleri kullanarak elde ettiği verileri seferlerde yaptığı deniz buzu gözlemleriyle doğrulayarak gerçekleştirdiği çalışmalarla bilimsel etki değeri yüksek 3 yayına imza attı. Özsoy, bu çalışmasıyla NASA tarafından geliştirilen ICEsat uydusunun verilerinin deniz buzu kalınlığını tespitinde yeni bir algoritma geliştirilmesine katkı sağladı.
"Antarktika'da çalışma yapmak meşakkatli bir süreç"
3'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy, AA muhabirine, kıtada bilimsel çalışma yapmanın ve örnek toplamanın meşakkatli bir süreç olduğunu söyledi.
Kıtadan alınan örneklerin herhangi bir bozulmaya uğramadan Türkiye'ye taşınmasının zorlu bir çalışma gerektirdiğini vurgulayan Özsoy, örneklerin Türkiye'ye getirilmesinin ardından analiz süreçlerinin başladığını anlattı.
Özsoy, kıtaya yönelik araştırmaların analiz, makale yazım ve hakemler tarafından değerlendirilme süreçlerinin oldukça emek gerektirdiğine işaret ederek, "Antarktika'da araştırma yapmanın zorluklara rağmen bilim insanlarımızın yüksek etkili dergilerde bilimsel makalelere halihazırda imza atmış olması takdir edilesi bir gerçek. Halihazırda basılmış olanların yanında hazırlık sürecinde olan 30'un üzerinde yayın olması bilim insanlarımızın ciddi başarısını ortaya koymaktadır." dedi.
TÜBİTAK çatısı altında Kutup Araştırmaları Enstitüsü kurulması kararına da değinen Özsoy, "Enstitünün çalışmaları, Türkiye'nin bugüne kadar kutup çalışmalarında elde ettiği ulusal ve uluslararası başarılara ivme kazandıracak ve ortaya koyduğu bilimsel iradeyi güçlendirecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş Kulübünden kadın taraftarlarına jest

2019-12-05 16:50 - Spor

İklim Değişikliği Zirvesi'nde Türkiye standı açıldı

2019-12-02 19:57 - Dünya

Koruma tedbirleri sayesinde inci kefalinin boyu uzadı, ağırlığı arttı

2019-12-02 17:52 - Gündem

Otokoç Otomotiv'e “Akıllı Üretim ve Dijital Perakende Zirvesi“nde 6 ödül

2019-12-05 14:55 - Ekonomi

Adana'daki tarihi Ulu Cami'nin girişi ahşaba aktarılıyor

2019-12-03 15:07 - Gündem

NATO'nun bütçe artırma planı Rusya'da endişe yarattı

2019-12-04 17:49 - Siyaset

Savunmada hedef daha fazla yerlilik ve ihracat

2019-12-05 14:32 - Gündem

Doğu Anadolu'da 280 köy ve mahalle yolu ulaşıma kapandı

2019-12-03 14:37 - Gündem

Karslı aşıklar AA'nın 'Yılın Fotoğrafları'nı sazlı sözlü oyladı

2019-12-05 15:08 - Gündem

Türkiye'den Tayland'a ihraç edilen metro araçları faaliyete başladı

2019-12-04 20:34 - Genel

İlgili Haberler

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde geliştirilen projeler 69 ilde eş zamanlı sergileniyor

15:12 - Teknoloji

Çin'in metanla çalışan "Cuçüe-2" roketinin yeni versiyonuyla 6 uydu fırlatıldı

14:42 - Teknoloji

Bor madeninden yüksek koruyuculuğa sahip cerrahi maske üretildi

14:27 - Teknoloji

İnsansız kara aracı BARKAN seri üretime geçiyor

10:33 - Teknoloji

Microsoft, Avrupa'da Teams'i paketinden çıkaracak

16:22 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İspanya devlet televizyonu, Eurovision öncesinde Filistin'e destek mesajı yayımladı

00:13 - Medya

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile nükleer müzakereleri görüştü

23:52 - Siyaset

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Vatikan'ı Rusya-Ukrayna müzakereleri için 'adres' gösterdi

23:48 - Dünya

Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Medresesi 475'inci mezunlarını verdi

23:32 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı "sadık dost" olarak nitelendirdi

22:57 - Dünya