?>

Arakanlı Müslümanlara kimlik projesi

Arakanlı Müslümanlar, "Rohingya Projesi" ile kimlik sahibi olacak ve bulundukları ülkelerde kendilerini tanıtabilme fırsatı elde edecek.

Dünya - 7 yıl önce

KUALA LUMPUR - ADEM ŞALVARCIOĞLU

İnternette "www.rohingyaproject.com" adresi üzerinden duyurulan ve tanıtımı Malezya'da gerçekleştirilen "Rohingya Projesi" ile Myanmar'da gördükleri şiddetten kaçarak başka ülkelere sığınan ve hiçbir statüsü bulunmayan Arakanlı Müslümanların kimlik sahibi olması planlanıyor. Kendisi de Arakanlı Müslüman olan projenin kurucu ortaklarından Muhammed Nur, dünyada statüsü bulunmayan Arakanlı Müslümanların kimlik sahibi olmalarını ve yaşadıkları yerlerde herkes gibi hayatlarını devam ettirebilmelerini hedeflediklerini belirtti.
Nur, Myanmar’daki şiddet ve zulümden kaçarak başka ülkelere sığınan binlerce Arakanlı Müslüman bulunduğunu hatırlatarak, "Bu insanların ellerinde bir belgeleri olmadığı için kendilerini herhangi bir kuruma tanıtamıyor. Dolayısıyla yaşadıkları ülkelerde banka hesabı açma, çocuklarını okula kaydettirme gibi olanaklardan faydalanamıyor." dedi. Proje ile Arakanlı Müslümanların dünyada bir statüye sahip olacaklarını ifade eden Nur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Myanmar Arakanlı Müslümanları tanımıyor. Bu nedenle vatansız muamelesi görüyorlar ancak bu insanların ellerinde aile geçmişlerine dair resmi belgeleri mevcut. Biz proje kapsamında internet üzerinde bir data havuzu oluşturduk. Ellerindeki bu resmi belgelerle havuzumuza kayıt olmalarını sağlayacağız. Burada da tüm belgeleri inceleyerek bu insanların belgelerine bağlı kalarak onlara kimlik kartları çıkartacağız. Bu kimliklerle Arakanlı Müslümanlar kendilerini tanıtabilecek."
"Başkalarının yardımlarına muhtaç kalarak hayatımızı sürdürmek istemiyoruz"
Statü konusundaki belirsizlikler nedeniyle Arakanlı Müslümanların bulundukları ülkelerde okula gidemeyip, çalışamadığını vurgulayan Nur, şunları kaydetti:"Biz başkalarının yardımlarına muhtaç kalarak hayatımızı sürdürmek istemiyoruz. Bizim yardımlardan çok resmi bir statüye ihtiyacımız var. Eğer resmi bir statümüz olursa kendi hayatlarımızı kendimiz sürdürebilir, geleceğimiz için çalışabiliriz. Bu şekilde devam ederse, eğitim almamış çocuklarımız gelecekte tekrar yardıma muhtaç insanlar olacak." Nur, kimlikler sayesinde Rohingyalara daha kolay ulaşılabileceğini belirterek, "Sistem sayesinde daha düzenli bir şekilde insanlara ulaşabileceğiz. Bu bilgilerle doğru insanlara doğru yardımlar daha düzenli olarak ulaşacak." ifadesini kullandı.
"Arakanlı Müslümanlar Türkiye'yi asla unutmayacak"
Nur, Türkiye’nin Arakanlı Müslümanlar için yaptığı yardım ve sergilediği tavrın birçok ülkeye örnek olduğunu söyleyerek, "Binlerce kilometre uzakta olmamıza rağmen Türkiye, Arakanlı Müslümanlar için büyük yardımlar yaptı. Bu yardımları Rohingyalar asla unutmayacak." ifadelerini kullandı.
Myanmar devleti ülkede azınlık olan Arakanlı Müslümanların varlığını ve haklarını yıllardır tanımıyor. Askeri cuntanın 1982’de çıkardığı "Vatandaşlık Kanunu" sonrasında ülkedeki bütün etnik gruplar vatandaş olarak kabul edilirken, Rohingyalar ülkenin vatandaşı görülmüyor. Myanmar devleti Arakanlı Müslümanları vatandaş olarak tanımasa da, Rohingyaların 1982'den önceki yıllara dayanan resmi vatandaşlık belgeleri bulunuyor.
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ sanığı eski savcının yargılanmasına başlandı

2018-01-10 14:02 - Gündem

'Babam Gülen'in PKK'dan daha tehlikeli olduğunu söylüyordu'

2018-01-05 21:48 - Gündem

Toyota'dan 2018'e özel kampanya

2018-01-05 21:09 - Genel

8 ayda 500 bin ziyaretçi ağırladı

2018-01-05 15:32 - Çevre-Hayat

Türk Telekom baskını davasında sanıklara ceza yağdı

2018-01-11 19:32 - Gündem

'Esed'den kurtulduktan sonra Kudüs'ü özgürleştireceğiz'

2018-01-05 18:42 - Dünya

Arakanlı Müslümanlara kimlik projesi

2018-01-11 19:57 - Dünya

Akciğer hastalıklarına uzaktan teşhis

2018-01-06 19:32 - Teknoloji

'2018 için iki faiz artışı muhtemelen uygun olur'

2018-01-06 06:02 - Ekonomi

Binlerce kişi Sarıkamış şehitleri anısına yürüdü

2018-01-06 07:02 - Gündem

İlgili Haberler

TİKA'nın serbest kalan Filistinli eski çalışanı Murteca, Gazze'ye mutluluk gözyaşlarıyla d

10:18 - Dünya

ABD'nin ek gümrük vergisi uygulamasına karşı Meksika "B planı"nı uygulayacak

09:43 - Dünya

İtalya'nın Arnavutluk'taki merkezlere taşıdığı göçmenler, mahkeme kararıyla geri getirildi

02:37 - Dünya

İsrail'de istifa eden Genelkurmay Başkanı Halevi'nin yerine Eyal Zamir atandı

01:07 - Dünya

Londra'da aşırı sağcılar ile ırkçılık karşıtları karşılıklı eylem düzenledi

00:10 - Dünya

Günün Manşetleri

Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine yeniden açıldı

10:37 - Gündem

Demir yolu manevra hizmetleri yetkilendirmesinde düzenlemeye gidildi

10:32 - Ekonomi

Bu yılın ilk 30 günündeki 424 bin 968 denetimde 135 bin 140 sürücü ve araca işlem yapıldı

10:27 - Gündem

Esenyurt'ta zincir markette çıkan yangın söndürüldü

10:22 - Gündem

TİKA'nın serbest kalan Filistinli eski çalışanı Murteca, Gazze'ye mutluluk gözyaşlarıyla d

10:18 - Dünya