?>

Babasının rahatsızlığına çözüm ararken dünya ikincisi oldu

Lise öğrencisi Demiralp Uğurlu, böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan babasına önerilen geleneksel yöntemlerin doğruluğunu araştırırken geliştirdiği projeyle, Paraguay'da düzenlenen bilim fuarının "tıp ve sağlık" kategorisinde dünya ikincisi oldu.

Teknoloji - 6 yıl önce

ESKİŞEHİR - DENİZ AÇIK
Eskişehir'de 16 yaşındaki öğrenci Demiralp Uğurlu, böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan babasına önerilen geleneksel yöntemlerin doğruluğunu araştırırken geliştirdiği projeyle, geçen ay Paraguay'da düzenlenen "Fecitec Girasoles Science Fair 2018"in (Bilim Fuarı) "tıp ve sağlık" kategorisinde dünya ikinciliği elde etmenin sevincini yaşıyor.
Kentteki özel bir okulun lise 3. sınıf öğrencisi Demiralp Uğurlu, babasının ve çevresindeki yakınlarının böbrek taşı nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara tanık oldu. Bu sağlık sorunu için babasına sunulan geleneksel yöntemlerin doğruluğunu araştırmaya yönelik çalışmaya başlayan Uğurlu, kimya öğretmeni Sibel Pakdil'in danışmanlığında "Tıbbı bitki ekstrelerinin farklı türdeki böbrek taşlarına etkisi" adlı proje hazırladı.
Böbrek taşları üzerinde çeşitli deneyler yapan Uğurlu, yaygın görülen taş üzerinde geleneksel yöntemlerin olumlu etki yaptığını ancak böbreğin içini saran taş üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını tespit etti. Böbrek taşının cerrahi yöntem dışında farklı bir yolla çözülmesini sağlamak için çalışmalarını yoğunlaştıran Uğurlu, danışman öğretmeni Pakdil ve bazı eczacılık fakültelerindeki öğretim üyelerinden yardım alarak özel bir kimyasal formül geliştirdi.
Projesiyle İzmir'deki "OKSEF 2018" yarışmasında dereceye girerek Paraguay'ın Encarnacion şehrinde 20-26 Ağustos'ta düzenlenen bilim fuarı "Fecitec Girasoles Science Fair 2018"e katılan Uğurlu'nun projesi "tıp ve sağlık" kategorisinde dünya ikinciliğine layık görüldü.
"Böbrek taşının kütlesinde küçülme olduğunu tespit ettik"
Lise öğrencisi Demiralp Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projede öncelikle böbrek taşlarının çeşitleri üzerinde bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Kaç tip böbrek taşı olduğunu ve insanlarda en yaygın görülen ile ender görülenleri tespit ettik. Proje için iki tip böbrek taşı belirledik. Birisi en yaygın görülen, diğeri ise böbreğin içini tamamen sarıp operasyon gerektiren böbrek taşlarıydı. Gerekli izinler karşılığında hastanelerden böbrek taşlarını temin ettik." dedi.
Uğurlu, taşların üzerinde çeşitli deneyler yaptıklarını anlatarak, yaygın görülen böbrek taşı üzerinde geleneksel yöntemlerin olumlu etki yaptığını belirlediklerini bildirdi.
Böbreğin içini saran taş üzerinde "çeşitli bitkilerin kaynatılıp içilmesi" gibi geleneksel yöntemlerin herhangi bir etkisinin olmadığını tespit ettiklerini anlatan Uğurlu, şunları söyledi:
"Bunun üzerine söz konusu taşın böbrekte küçülmesini sağlayıcı farklı yöntemler denedik. Bazı konularda eczacılık fakültelerine danıştık. Laboratuvar ortamında çeşitli deneyler yaptık. Hazırladığımız kimyasal özütle böbrek taşının kütlesinde küçülme olduğunu tespit ettik. Söz konusu maddeyi bir tablet yöntemiyle böbreğe gönderilmesini planladık. Projemizde elde ettiğimiz aktif maddeler bu yöntemle böbrek taşını çözebilecek."
Uğurlu, iki yıl süren projesiyle, dünyanın dört bir yanından lise öğrencilerini bilimsel ve teknolojik araştırmalarını sunmak ve kültürel paylaşımlar yapmalarını sağlamak için bir araya getiren "OKSEF" adlı yarışmaya katıldığını dile getirdi. Uğurlu, yarışma sonunda katılmaya hak kazandığı Paraguay'daki bilim fuarı "Fecitec Girasoles Science Fair 2018"in "tıp ve sağlık" kategorisinde dünya ikincisi olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Öğrencilerden yük taşıyan roket

2018-09-12 15:32 - Teknoloji

Özbekistan'ın ilk ücretli otobanı Türk şirketine emanet

2018-09-13 00:32 - Dünya

ABD'den Rusya'ya 'Ukrayna' uyarısı

2018-09-13 11:02 - Dünya

TUTAP 'yerli ve milli tercih' kampanyası başlattı

2018-09-11 21:02 - Gündem

Florence kasırgası 4 can aldı

2018-09-15 03:02 - Dünya

Anketle hayatı değişti

2018-09-11 15:02 - Çevre-Hayat

ABD korkuyla Florence kasırgasını bekliyor

2018-09-13 00:47 - Dünya

Babasının rahatsızlığına çözüm ararken dünya ikincisi oldu

2018-09-16 15:32 - Teknoloji

Şehit yakınlarına 'özel öğrenci statüsü' hakkı

2018-09-15 00:12 - Eğitim

İnce'den 'Kılıçdaroğlu'na rakip olmadım' açıklaması

2018-09-11 06:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Macron, 2030'a kadar yapay zeka alanında 100 bin araştırmacının eğitilmesini istiyor

13:32 - Teknoloji

TÜBİTAK 32. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni Antalya'da yapıldı

13:18 - Teknoloji

Zemindeki buz ve karı basınçla eriten sistem için patent alındı

12:32 - Teknoloji

Yapay zeka öğrencilere 'özelleştirilmiş' dersler sunabiliyor

11:38 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı

10:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti'nin gövde kaynağı yapıldı

18:27 - Ekonomi

Lübnan'da Nevvaf Selam başbakanlığındaki yeni kabine açıklandı

18:22 - Dünya

İsrail ordusu, Suriye'nin güneyine hava saldırısı düzenledi

18:18 - Dünya

Kazakistan, "Born Bold" kampanyasıyla Türkiye ile işbirliğini güçlendiriyor

17:57 - Gündem

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bolu'daki Grand Kartal Otel'in kaçak olduğu iddiasını yalanladı

17:53 - Gündem