?>

Bakan Yumaklı: 2023'te bitkisel üretim rakamı 137 milyon tona çıkmış durumda

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "2022 yılı sonu itibarıyla bizim bitkisel üretim rakamımız 129 milyon tondu. 2023'te bu rakam 137 milyon tona çıkmış durumda. İnşallah 2024 yılında bu rakamı çok daha ileriye taşıyacağız." dedi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Adana
Yumaklı, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen tohum dağıtım programında, tarımın tarih boyunca insanlığın varoluşunun temel dayanaklarından olduğunu söyledi.
Tarımın gıda temini için ön önemli sektörlerden olduğunu ifade eden Yumaklı, "2050 yılında tahminler onu gösteriyor ki dünya nüfusu 10 milyar olacak, ülkemiz nüfusu da yaklaşık 100 milyon, hatta 100 milyonu aşacak. Bu nüfusu doyurmak, yetecek derecede gıdayı üretmek elbette son derece kritik, önemli. Bu sorunun üstesinden gelebilmenin tek yolunun üretimde verimliliği arttırmak ve aynı alandan daha fazla üretim yapılmasını sağlamak." diye konuştu.

Yumaklı, tarımda verimlilik konusunun önemine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizler sürdürülebilir bir tarımsal üretim yapmalıyız. Ürettiklerimizi verimli bir şekilde üretmeliyiz. Verimli bir şekilde ürettiğimiz ürünlerin kalitesi yüksek olmalı. Geleceğe dair planlarımızı daha iyi yapabilmemiz için kayıtlılığımız yüksek seviyede olmalı ve bütün bunlardan elde edilen kazancın, gelirin tekrar sektöre yatırım olarak geri dönmesini sağlamamız gerekir. Verimlilik konusu son derece zorlu bir süreç. Tohumdan hasada kadar o zaman diliminin içerisinde bazısı bizim kontrolümüzde olan, bazısı da bizim kontrolümüzde olmayan birçok etkene, birçok önemli hususa sahip. Tohum da işte bunun en hayati, en önemli başlangıç noktası. Hastalıklara dayanıklı, bulunduğu iklime uyum sağlamış, gerçekten istenen kalitede dirençli tohumların olması tarımdaki üretimin ve verimliliğin en önemli şartı. İyi nitelikli tohumların ortalama verimi yüzde 25 oranında etkilediğini biliyoruz. Hatta bazı ürünlerde bu oran çok daha yukarılara çıkabiliyor. Bu sebeple verimlilik konusu üretimin arttırılmasında, maliyetlerin de düşürülmesinde en önemli hususlardan bir tanesi."

"Ülkemiz dünyadaki tohumculukla alakalı ilk 10 ülkeden bir tanesi"

Bakan Yumaklı, tohumculuğun artık ülkelerin kendi yeterliliğinin, hatta özgürlüğünün anahtarı olarak görüldüğünü anlatarak, şöyle konuştu:
"Ülkemizde de bunu pek çok kereler ifade ediyoruz. Bu konudaki yanlış bilinen doğruların ya da doğru bilinen yanlışların kendi mecrasına dönene kadar biz de bunları tekrar etmeye devam edeceğiz. Ülkemiz dünyadaki tohumculukla alakalı ilk 10 ülkeden bir tanesi. Özellikle son dönemde tohumculukla ilgili araştırma geliştirme yapan hem firma sayısı arttı hem de bakanlık olarak özellikle Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüzün bu konudaki çalışmaları artık sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeye taşmış durumda. Bugün şunu söylüyorum; çok gönül rahatlığıyla dün Şanlıurfa'daydık, orada da aynı şeyi konuştuk. Her şey sıfırlanmış olsa biz yine sıfırdan başlayacak güce, kabiliyete yeterli sayıda ürünün gen bankalarımızdaki saklamış olduğumuz o nüvelerine, örneklerine sahibiz hamdolsun."

Yumaklı, Türkiye'nin iklim koşulları açısından tohumculuğun geliştirilmesiyle alakalı büyük avantajlara sahip olduğunu, bu alanda son 22 yılda çok büyük bir aşama kaydedildiğini belirtti.
Özellikle yerli tohumun stratejik değerinin bilincinde olduklarını, bu konuda özel ve ciddi çalışmalar yapıldığını bildiren Yumaklı, gen bankasında 37 ata tohumunun diğer ürünlerle beraber koruma altında tutulduğunu dile getirdi.

"Her 100 kilogram tohumun 97 kilogramı Türkiye'de üretiliyor"

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün hazırladığı ve geliştirdiği ürünleri Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) uygulayıp çoğaltarak Türkiye'deki üreticilere ulaşmasını sağladığını anlatan Yumaklı, "Şunu gururla söyleyebilirim; Türkiye'de üretilen, kullanılan her 100 kilogram tohumun 97 kilogramı bu ülkenin topraklarında üretilmektedir. Ülke olarak elbette bunun yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Bilimsel geliştirmelere yön vermek, bundan sonraki dönemde gelişmeye daha da açık hale getirmek bizim görevimiz." diye konuştu.

Adana'nın önemli sertifikalı tohum üreten ve kullanan bir şehir olduğunu bildiren Yumaklı, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi'nin bütün Türkiye'de halihazırda uygulandığını, bu proje kapsamında ziyaret ettikleri illerde tohum dağıtımı yaptıklarını anımsattı.
İşlenmeyen tarım arazilerinin etkinleştirilmesi veya kullanılması konusuna da dikkati çeken Yumaklı, "Üretimin arttırılması bizim olmazsa olmazımız. 2022 yılı sonu itibarıyla bizim bitkisel üretim rakamımız 129 milyon tondu. 2023'te bu rakam 137 milyon tona çıkmış durumda. İnşallah 2024 yılında bu rakamı çok daha ileriye taşıyacağız. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesini uygulamaya devam edeceğiz. Bizler belli oranlarda hibelerle yüzde 50'den yüzde 75'e kadar üreticilerimizi sertifikalı tohumlarla daha verimli, kaliteli üretimler yapabilmeleri amacıyla desteklemiş olacağız." ifadesini kullandı.

Yumaklı, Adana'da bakanlıklarının yapacağı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de Tarım ve Orman Bakanlığınca TAKE Projesi kapsamında soya ve ayçiçeği, nohut ve kuru fasulye için 28 milyon 925 bin lirası bakanlık destekli olmak üzere toplam 54 milyon lirayı aşan tutarda tohum dağıtımı yapacaklarını ifade etti.
Köşger, TAKE Projesi gibi projelerin devletin tarımsal üretime ve gıda güvenliğine verdiği önemi çok net bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.

Adana'nın verimli topraklarıyla gıda güvenliği açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirten Köşger, "Bu noktada ilimizde çok önemli projelere imza atılmıştır." dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı ve diğer katılımcılar, çiftçilere soya tohumu verdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şanlıurfa'da uyuşturucu satıcılarına şafak operasyonunda 36 şüpheli yakalandı

2024-03-20 11:58 - Gündem

SPK, tahvil ihraçlarının durdurulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi

2024-03-17 00:18 - Ekonomi

ABB Başkan adayı Altınok, Keçiören'de seçim koordinasyon merkezi açılışına katıldı

2024-03-16 18:23 - Siyaset

Mısır ile AB stratejik ve kapsamlı ortaklık deklarasyonu imzaladı

2024-03-17 22:08 - Dünya

ABD'de Texas'taki düzensiz göçmenler yasası konusunda aynı günde iki ayrı karar çıktı

2024-03-20 21:24 - Dünya

Rus ve Belaruslu sporcular, Paris 2024 Olimpiyatları'nın açılış törenine katılamayacak

2024-03-19 21:13 - Spor

MİT, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde sorumlularından Hesenzade'yi Kandil'de etkisiz hale getirdi

2024-03-21 08:48 - Dünya

TBB'den tüketicilere finansal güvenliği artıracak öneriler

2024-03-21 13:08 - Ekonomi

ASELSAN, Türkiye'nin ilk ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı DÜFAS'ı geliştirdi

2024-03-19 10:04 - Teknoloji

Tekirdağ'da yoğun sis karada ve denizde ulaşımı etkiledi

2024-03-19 10:43 - Gündem

İlgili Haberler

Roketsan, IDEF 2025'te ilk kez sergilediği 6 yeni ürününü tanıttı

21:17 - Ekonomi

Yandex Türkiye'den yapay zeka destekli finans ve seyahat çözümleri

19:33 - Ekonomi

Borsa günü yatay seyirle tamamladı

18:53 - Ekonomi

Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların zam farkı 25 Temmuz'da ödenecek

17:52 - Ekonomi

Yenilenebilir enerjide yeni projelerin yüzde 91'i fosil yakıtlardan daha ucuza elektrik üretiyo

16:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Filipinler ile ticaret anlaşmasını tamamladıklarını bildirdi

21:42 - Dünya

Roketsan, IDEF 2025'te ilk kez sergilediği 6 yeni ürününü tanıttı

21:17 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, Çin Devlet Başkanı Şi'nin kendisini davet ettiğini ve Çin'e gideceğini

20:38 - Dünya

Eski CHP Genel Başkanı Öymen İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı

20:27 - Gündem

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Yeni Yol Partisi TBMM Grubu'nu ziyaret etti

20:23 - Siyaset