?>

Barış Pınarı Harekatı'nın Batı basınına yansımaları konuşuldu

SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü Çağlar, "Türkiye'nin Batı kamuoyundaki imajı meselesi aslında bir iletişim meselesi değildir. Türkiye'nin Batı kamuoyundaki imajı meselesi bir dış politika meselesidir." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

İstanbul
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) "Barış Pınarı Harekatı'nın Batı Basınındaki Yansımaları" konulu panel düzenlendi.
SETA İstanbul Ofisinde Araştırmacı Turgay Yerlikaya'nın moderatörlüğündeki panelde, SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü İsmail Çağlar, Daily Sabah Yayın Koordinatörü Meryem İlayda Atlas ve TRT World Dijital İçerik Müdürü Yusuf Özhan konuşmacı olarak yer aldı.
Konuşmacılar, Batı medyasının Türkiye aleyhine algı oluşturma çabalarına karşın halkın tamamına yakınının Barış Pınarı Harekatı'na destek verdiğini belirtti.
Harekata dair dış basında yer alan haberlerden örnekler veren konuşmacılar, operasyonun medyaya yansımalarını yorumladı.
SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü İsmail Çağlar, "Türkiye'nin Batı kamuoyundaki imajı meselesi aslında bir iletişim meselesi değildir. Türkiye'nin Batı kamuoyundaki imajı meselesi bir dış politika meselesidir." dedi.
Çağlar, "Bize soruyorlardı 'bu imaj nasıl düzelir?' diye. Düzelir kardeşim, 'Yani öyle operasyon yapacağım demeyin', 'PYD'nin, PKK'nın Suriye'deki kolu olduğu konusundaki ısrarınızdan vazgeçin', 'Cumhurbaşkanı çıkıp BM'de 'Dünya 5'den büyüktür' demesin'. Onu söylemezseniz, bunu söylemezseniz, birazcık daha uslu bir çocuk olursanız inanın bu imaj düzelir." ifadesini kullandı.
Çağlar, Batı'nın yaramaz çocuk olarak gördüğü Türkiye'nin başarılı gelişmelerine karşı pozisyon aldığını, ülkenin hegemonya mücadelesine henüz yeteri kadar hazır olmadığını söyledi.

"Bizi Batı'dan okuyorlar"
Daily Sabah Yayın Koordinatörü Meryem İlayda Atlas da Batı medyasının etki alanından bahsederek, "Nasıl ki bizler Japonya'yı, Hindistan'ı Batı'dan okuyorsak, birbirimizin dilini bilmediğimiz için onlar da bizi Batı'dan okuyorlar. Dolayısıyla bizim Batı basınındaki üretilen o anlatı, Japonya'dan Çin'e, Hindistan'dan Latin Amerika'ya kadar oranın elitlerine de yayılıyor." diye konuştu.
Batı'nın 'basın lejyonerleri' denebilecek kişileri, Türkiye ve çevresine farklı konumlandırdığına dikkati çeken Atlas, "Bir kere en başta casusluk faaliyetlerinden tutun da yönlendirme, manipülasyon veya propaganda amaçlı bizim topraklarımızda konumlandırılıyor. Bu Napolyon'dan beri bu şekilde." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 29 Ocak 2009'da Davos'ta katıldığı Dünya Ekonomik Forumu'ndaki "One minute" çıkışının ardından Türkiye'de medya alanında kırılma noktalarının başladığına değinen Atlas, şöyle devam etti:
"Davos sürecinden sonra başlayan ama bence asıl en büyük üç kırılma noktası var. Birincisi Gezi Parkı dönemi. Ben şunu çok iyi hatırlıyorum, Gezi Parkından önce üniversitede öğrenciyken New York Times'da bir makale yayımlandığında bunu herkes birbirine gönderirdi. Okurduk, üzerinde tartışır, konuşurduk, ama Gezi Parkı ciddi bir kırılma yarattı. Ve maalesef o dönemde Gezi Parkıyla ilgili alıntılara biz inandık, üzüldük ve şoke olduk. Arkasındaki ikinci büyük kırılma 15 Temmuz'da geldi ve bu sefer inanmadık, şoke olduk ama üzülmedik ya da üzülsek de bununla mücadele ettik. Üçüncü büyük kırılma Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarıyla karşılaştırıldığında bence asıl büyük kırılma Barış Pınar Harekatı'yla geldi. Çünkü içinde Türkiye'nin yüzde 80'in üstünde halk desteğiyle yapılan bir operasyon bütünüyle yalan bir anlatıyla harekete geçti. Bu sefer kabımızın dolduğunu, kaynama noktasına ulaştığını ve konuyla ilgili bir üzülme, kırılma, şaşırma halinden ziyade bir reaksiyon evresine geçtiğimizi düşünüyorum. Dolayısıyla ben bunu aslında pozitif bir şey olarak algılıyorum."
TRT World Dijital İçerik Müdürü Yusuf Özhan da Barış Pınarı Harekatı öncesinde olası provokasyonlara karşı yayın çizgisini belirlediklerini vurgularken, stratejik çalışmalarından kesitler anlattı.
Konuşmacılar, panel sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk zırhlısına çıkmaya çalışırken düşen kişi terörist çıktı

2019-11-08 23:02 - Gündem

Mobilyanın merkezi Kayseri'de Furni-Tur Tasarım Yarışması

2019-11-07 19:57 - Ekonomi

Sistani'nin hükümete çağrısı sonrası Bağdatlılar Tahrir Meydanı'na akın etti

2019-11-09 01:57 - Dünya

Şili'deki gösteriler durulmuyor

2019-11-09 10:42 - Dünya

Sivasspor 10 sezon sonra liderlik koltuğuna oturdu

2019-11-12 18:25 - Spor

Barış Pınarı Harekatı'nın Batı basınına yansımaları konuşuldu

2019-11-13 23:17 - Gündem

Adana'da şafak vakti DEAŞ ve El Kaide operasyonu

2019-11-08 11:27 - Gündem

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterileri 52. haftasında

2019-11-10 01:43 - Gündem

'Evlat nöbeti'ndeki aileyi tehdit eden sanığa 22 yıla kadar hapis istemi

2019-11-12 16:12 - Genel

"Öğrenme ve Gelişim Programı" 23. İstanbul Tiyatro Festivali'ne renk katacak

2019-11-11 12:07 - Genel

İlgili Haberler

İstanbul'da bazı bölgelerde kar yağışı etkili oluyor

21:43 - Gündem

Bodrum'da kıyı bölgesine "mobil siren sistemi" konuşlandırıldı

19:32 - Gündem

Balıkesir'in bazı ilçeleri ile Marmaris ve Fethiye'de deniz suyu çekildi

18:38 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya'da Petronas İkiz Kulelerini ziyaret etti

18:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultan 2'nci Abdülhamid Han'ı ölümünün 107'nci yılında andı

18:07 - Gündem

Günün Manşetleri

İstanbul'da bazı bölgelerde kar yağışı etkili oluyor

21:43 - Gündem

BM raportörleri, Trump'ın UCM yetkililerine yönelik yaptırım kararını kınadı

21:38 - Dünya

Afyonkarahisar'da bir fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

21:32 - Asayiş

Netanyahu, Hamas'ın esir takasını askıya aldığını duyurması üzerine görüşmeler gerçekleştiriyor

21:28 - Dünya

Güney Afrikalı beyazlar, ABD'nin ülkelerinde ırksal gerilimi tırmandırmasından endişeli

21:23 - Dünya