?>

Bıçak merakını mesleğe dönüştürdü, tarihi kılıçların replikalarını üretiyor

Bilecik'te çocuklukta başlayan bıçak merakını mesleğe dönüştürerek tarihi kılıçların replikalarını üreten Sezer Sargıl, bu alanda açtığı kursla yeni ustaların yetişmesini sağlıyor

Kültür Sanat - 5 gün önce

Bilecik
Kültür ve Turizm Bakanlığı "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" ünvanı bulunan 46 yaşındaki Sargıl, Bilecik Merkez Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübünde başkanlık görevinde bulunduğu dönemde çoğunlukla av bıçakları üretti.
Bilecik'teki atölyesinde av bıçakları yaparken savaş aletlerine de ilgi duyan Sargıl, mesleğini kılıç üreterek devam ettirmeye karar verdi.
Topkapı Sarayı ve çeşitli müzelerde sergilenen tarihi kılıçların replikalarını yapan Sargıl, bilgi ve birikimini halk eğitim merkezi iş birliğiyle açtığı kursta yeni ustalar yetiştirmek için paylaşıyor.

Sargıl, küçüklüğünden beri bıçağa merakının bulunduğunu anlattı.
Önce koleksiyon yaparak başladığı merakının zamanla üretime dönüştüğünü dile getiren Sargıl, "Atıl ve geri dönüşüm malzemelerle ilk ürünlerimi ortaya çıkarttım ve zamanla teknik bilgilerimi artırarak özgün bir sanat anlayışıyla geliştirdim. Kılıç ve bıçak üretimine dair tüm süreçleri ustalıkla yönetebiliyorum. Birçok tarihi eseri bire bir işleyerek yeniden canlandırdım. Sanatımın temelinde, tarihi yaşatma felsefesi var. Tarihte en iyisi yapılmış, bizim amacımız daha iyisini yapmak değil aslına uygun bire bir üretmek." ifadesini kullandı.

Bıçak, kılıç yapımında geri dönüşüm malzemeler kullanılıyor...

Sargıl, Bilecik Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle başlattıkları kursla, bilgi ve deneyimlerini 100 metrekarelik atölyesinde yeni nesillere aktarmaya çalıştığını ifade etti.
Yalnızca bıçak üretimi değil tasarım, çizim, malzeme bilgisi ve tarihsel arka plan eğitimleri de verdiğini vurgulayan Sargıl, şöyle konuştu:
"Amacım, sanatı gelecek nesillere aktarmak. 5 bin yıl önce bıçakla iş yapılıyorsa 2025'te halen bıçak mutfağımızda kullanılıyorken bunun yapımını, içinde heves olanların öğrenmesi gerekir. Kursumuzun ilk kuralı geri dönüşüm. Eski asfalt kesme testereleri, mobilya testere çelikleri, rulman parçaları gibi malzemeleri yeniden işleyerek bıçağa dönüştürüyoruz.
Kabza yapımında ceviz kökü, geyik boynuzu gibi doğal malzemeler kullanıyoruz. Her kursiyer kendi hayalini yapıyor. Kimi çakı kimi kamp bıçağı kimisi de süs bıçağı ama hepsi kendi tasarımıyla ortaya çıkıyor. Eseri kendisi çıkarınca adeta bir evladı gibi sahipleniyor. Sertifikalarını alan kursiyerler bu işi meslek haline de getirebilir."

"Ahşapla ve çelikle çalışmak mutlu ediyor"

Kursiyerlerden Murat Özalp da 1992'den beri bilgisayarla uğraştığını ancak bir şeyleri şekillendirmenin bambaşka bir his verdiğini dile getirdi.
Sanatla tanışmanın kendisi için büyük bir motivasyon olduğunu anlatan Özalp, şunları kaydetti:
"Bıçak çeşitlerini ararken eşimin fark etmesiyle kursu gördük. Ahşap oyma işini seviyorum. Kursta, daha çok ahşap oyma bıçakları üzerine yoğunlaştım. Ahşapla çalışmak, çelikle üretmek bana hem zihinsel hem fiziksel olarak çok iyi geliyor. Dijital dünyanın içinde sıkışan insanlar için bu tür hobiler değerli.
Hocamız, hem kültürel anlamda hem de işin bilimsel anlamda altyapısına oldukça hakim olduğu için bütün sorularımıza cevap verebiliyor. Geyik boynuzundan ve ahşap malzemelerden kabzalarını yapıyoruz. Ahşapla ve çelikle çalışmak mutlu ediyor. Küçük bıçaklarla çalışırken hocamızın kılıçları yaparken o aşamaları izlemek gerçekten heyecan verici."
Özel sektörde çalışan 40 yaşındaki Ömer Ayıran da özellikle kamp bıçaklarına ve el işçiliği tasarımlara ilgi duyduğunu dile getirerek, "Bir ürünü kafanızda tasarlayıp onu hayata geçirmek müthiş. Geyik boynuzuna işleme yapıp gümüş detaylarla süslüyorum. Tamamen kendime ait, özgün bir bıçak ortaya çıkınca çok mutlu oluyorum. Çünkü bir ürünü hayal ediyorsunuz ve bu hayali gerçekleştiriyorsunuz. İlk önce çizimle başlıyorsunuz ondan sonra gözünüzde canlandırıyorsunuz hayal ediyorsunuz. İleride kılıç yapmayı da hedefliyorum. Hocamızın emeğiyle bir gün bunu da başaracağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rus-Türk iş ilişkilerinin geliştirilmesi için Gebze'de toplantı

2025-07-09 08:19 - Özel Haber

Rus çift, Aydın'da Müslüman oldu

2025-07-09 22:47 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Türksat 6A "Uzay Vatan"da 1. yılını doldurdu

2025-07-08 12:23 - Teknoloji

Orta Toroslar'da faylanmanın dağların yükselişiyle eş zamanlı olduğu belirlendi

2025-07-12 13:02 - Teknoloji

Gaziantep'te dar gelirli ailelere ücretsiz tüp bebek desteği

2025-07-13 13:22 - Sağlık

Gebze Teknik Üniversitesi'nde Rus-Türk şirketlerinin ikili işbirliğinin genişletilmesi imkanları ele alındı

2025-07-09 08:36 - Özel Haber

BM'den, ABD'nin Özel Raportör Albanese'yi yaptırım listesine dahil etmesine tepki

2025-07-10 20:33 - Dünya

Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

2025-07-08 12:33 - Sağlık

Türk çayı yılın ilk yarısında 104 ülkede alıcı buldu

2025-07-08 17:23 - Ekonomi

Yeni yatırım döneminde sanayide dönüşüm ve yeşil enerji öne çıkacak

2025-07-11 12:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

Roma'da tarihi Trevi Çeşmesi'nin ışıkları Gazze için söndürüldü

02:06 - Kültür Sanat

Bozdağ Film Platoları, yeni dönemde ziyaretçilere kapsamlı bir kültür rotası sunuyor

23:55 - Kültür Sanat

Yazar Mustafa Kutlu ve yönetmen Ahmet Sönmez, TRT 12 Punto'ya konuk oldu

21:39 - Kültür Sanat

Son yorgancı, son yorgan: 72 yaşındaki yorgan ustası yetiştirecek çırak bulamıyor

15:53 - Kültür Sanat

Hava sıcaklığının 45 dereceyi bulduğu Güneydoğu'da tarihin izini sürüyorlar

14:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

"Huzur İstanbul" uygulamasında 862 kişi gözaltına alındı

09:37 - Gündem

Fenerbahçe, yarın ikinci hazırlık maçında Uniao de Leiria ile karşılaşacak

09:23 - Spor

72 ilde uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonlarda 1933 kişi yakalandı

08:18 - Asayiş

Stratejist Kemal Uysal ile ABD’nin Panama, Türkiye ve İsrail’in kanal projeleri üzerine Ömür Çelikdönmez konuştu

07:44 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Belediye operasyonları!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

07:21 - En Son Yazılar