?>

'Binası yıkılıyor ama vicdanımızdaki yeri yıkılmayacak'

12 Eylül mağduru Karatoprak, Zincidere Cezaevi'nin yıkımına ilişkin, "Buranın yıkılmasıyla yüreğimiz soğuyacak diye bir şey olamaz. Buranın vicdanımızda yıkılacağını zannetmiyorum." dedi.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Kayseri
Kayseri'de, 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde tutuklu ve hükümlülerin yaşadığı dramlara şahitlik eden eski Zincidere Cezaevi'nin yıkımı Talas Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor.
İzleri duvarlardan silinen fakat ruhlarda kalıcı yaralar açan 1980 askeri darbesinin üzerinden 39 yıl geçmesine rağmen gençlik yıllarını zindanlarda bırakanlar, o dönem yaşadıklarını ise unutamıyor.
Kanlı 12 Eylül darbesinin üzerinden 39 yıl geçti
12 Eylül'ün mahkumları, genç yaşta girdikleri cezaevlerinde gördükleri kötü muamele ve işkence ile gençliklerini, hayallerini, arkadaşlarını geride bıraktı.
Darbecilerin "karıştır kaynaştır" mantığıyla inşa ettiği ve bir milletin evlatlarının bedenleri, ruhları ve şahsiyetlerinin yok edilmeye çalışıldığı zindanlar arasında Kayseri'nin Talas ilçesindeki Zincidere Cezaevi de yar alıyor.
Ulucanlar ve Diyarbakır cezaevleri gibi o dönemde adını işkencelerle duyuran Zincidere, her ne kadar 12 Eylül'ün 39'uncu yıl dönümünde Talas Belediyesi tarafından yıkılsa da orada işkence gören insanların vicdanlarında kötü anılarıyla hala yaşıyor.
Henüz 16 yaşındayken tutuklanan ve idam cezasına çarptırılan 58 yaşındaki Mustafa Karatoprak, yıkılan bina önünde AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıl cezaevinde kaldığını ve bu sürenin 2 yılını Zincidere'de geçirdiğini söyledi.
İşkence gördükleri cezaevinin yıkıldığını, bu yıkım ile sadece 12 Eylül 1980 askeri darbesinin fiziki izlerinin silineceğini, yüreklerinin hala buruk olduğunu belirten Karatoprak, "Burası yıkılmasına rağmen yaşadıklarımızı unutacak halimiz yok. Burası fiziki olarak yıkılabilir ama yüreğimizde burayı unutamayız. Burada yaşananlar mahşerde Allah'a havaledir." dedi.

"Buranın yıkılmasıyla yüreğimiz soğumayacak"
Vatan, bayrak sevgisiyle sokaklara çıktıklarını, bunun karşılığında gördükleri muamelenin kabul edilemez olduğunu ifade eden Mustafa Karatoprak, şunları kaydetti:
"Buranın yıkılmasıyla yüreğimiz soğuyacak diye bir şey olamaz. Buranın vicdanımızda yıkılacağını zannetmiyorum. Dün de bu toprakların evladıydık bugün de ve ölene kadar da öyle. Buraların yıkılmasının bir ehemmiyet yok. Ulucanlar gibi bir müze yapılmış olsaydı, o zaman gelir yattığımız yerleri, işkence çektiğimiz yerleri arkadaşlarımıza, torunlarımıza, geleceğimize hatıra olarak anlatırdık."
"Bizi vatan sevdası buralara getirdi"
Devlete karşı hiçbir zaman suç işlemediklerini vurgulayan Karatoprak, "Sistem sıkıntıya düştüğünde sokağa itilen veya buna mecbur bırakılan bir harekettik. Hiçbir ülkücü, hiçbir şekilde bilerek ya da isteyerek bu olaylara girmiş değil. Biz yurdumuza göz diken kem gözlere karşı bir mücadele içerisine girdik." diye konuştu.

Mustafa Karatoprak, şöyle devam etti:

"(Suçun neydi de cezaevine atıldın)ı izah edemediğimiz evlatlarımız, torunlarımız var. Bizi vatan sevdası buralara getirdi. Biz hala vatanımızı seviyoruz, sevmeye de devam edeceğiz. Bu binaya baktıkça işkenceyi hatırlıyoruz, tabii kurulan dostlukları, arkadaşlıkları ve sevdayı da. Aynı yerde aynı çileyi solcular, ülkücüler olarak çektik. Yemekhanemiz ortaktı, kaldığımız odalar ortaktı, 'karıştır barıştır' hesabı aynı karavanadan yedik. Ölüme gülerek giden bir millet varsa o da Türk milletidir. Korkmadık. İdama giden arkadaşlarımız namazlarını uzatmıyorlardı, kısa sureler okuyorlardı, 'korktu' demesinler diye."
"Burada insanlık öldürülmüştü"
"Bu yıkık binanın taşları, duvarları dile gelse de burada yaşananları bir anlatabilse. Biz burada olan bitenleri yaşadık. Tarihe not düşmek adına da buradayız." diyen 61 yaşındaki Hüseyin Kemal Türkmen de bir yıl boyunca bu cezaevinde kaldığını ve günlerce işkenceye tabi tutulduğunu söyledi.
Günümüzde 12 Eylül'de darbe yapanların, işkence edenlerin adlarının anılmadığını dile getiren Türkmen, "Bugün onların yaptığı işkence merkezleri yıkılıyor ama ülkücü hareket dimdik ayakta. Burada bir yıl kaldım. İlk işkenceler askeri birliğin içerisinde yapılmıştı. Buraya oradan geldim. 'Tecrit' dediğimiz bir bölüm var. Güneş görmeyen katlarda çarmıha gerildik. 18-20 yaşında delikanlıyız. Vatanımız emperyalizmin işgaline uğramasın diye canımızı ortaya koyduk, ömrümüzü verdik. Bugün olsa yine aynı tavrı gösteririz ama Allah o günleri bir daha göstermesin." ifadelerini kullandı.
12 Eylül'ü planlayanların o dönem sayısız faili meçhuller oluşturduğunu, milleti kışkırttığını, darbe ortamı oluşturduğunu belirten Hüseyin Kemal Türkmen, şunları anlattı:
"Bu vatanı canı pahasına seven insanlar buralarda bedel ödedi. Hiç görmediğim, adını bile duymadığım bir insan öldürülmüş, bunun için bana 40 gün işkence yaptılar. Kayseri'de bir avukat öldürülmüş, faili meçhul kalmış, sabah akşam işkence yaptılar bunun için. Daha sonra işkencelerle başka birileri 'biz yaptık' deyince, bana o konudaki işkenceyi kestiler. İşkenceciler aydınlattıkları her faili meçhulden dolayı ödül aldılar. Kenan Evren'den altın kordonlu saat ödülleri aldılar. Bize yaptıkları zulüm ile sözüm ona faili meçhulleri aydınlattılar, bir de ödül aldılar. Burada insanlık öldürülmüştü, gençliğimiz katledildi ama zalimler için yaşasın cehennem diyoruz. Düzenleri yıkıldı, adları, sanları anılmaz oldu ama bizim davamız bu topraklarda kıyamete kadar yaşayacak."

"Bu travmalar ruhumuzda büyük izler bıraktı"
Mağdurlardan 56 yaşındaki Fatih Zorlukirişçi ise cezaevine en küçük yaşta alınanlardan biri olduğunu belirterek, "Biz 'bana değmeyen yılan bin yaşasın' diyen tiplerden olmadık. 17 yaşında bu vatanın sancısını çektik. Bu bayrağı yüceltmek için elimizden geleni yaptık." şeklinde konuştu.
Bir daha böyle olayların yaşanmaması için gelecek nesillere tecrübeleri anlattıklarını kaydeden Zorlukirişçi, "Burada çok işkenceler gördük. Bu travmalar ruhumuzda büyük izler bıraktı. Biz çocuklarımıza tecrübelerimizi, o bedeli ödemeden yaşamaları için anlatıyoruz. O dönem biz buraları medreseler haline getirdik. O işkencelerin arasında istirahat saatlerinde çoğu arkadaşımız burada Kur'an-ı Kerim okumasını öğrendi, namazını öğrendi, tefsir dersleri yaptık. Burada 1,5 yıl kaldım. Cumaali Şimşek isimli arkadaşımız işkencede şehit oldu. Onun ölümünden sonra da bizi burada işkenceye tabi tuttular." ifadelerini kullandı.
Mağdur 60 yaşındaki Hadim Özocak da 11 yıl cezaevinde kaldığını ve çok işkence gördüğünü belirtti.
Sağcılardan da solculardan çok sayıda kayıp verildiğini aktaran Özocak, şunları söyledi:
"Suçum ülkücü olmaktı ve 11 yıl tutuklu kaldım. Kimi lisede, kimisi üniversitede okuyan arkadaşlarımız, baba ve annelerinin sözlerine itibar etmeksizin sokaklara ölüme koştular. Bizim gayemiz dün de bugün de Turan'dı, Türk dünyasının huzuruydu. Başka bir milletten insanın zulüm görmesini asla istemedik. 3 bin, 5 bin şehidimiz vardı. Ölen komünistler de vardı. 'Önce vatan' dedik, ancak çok büyük işkenceler gördük."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İİT Netanyahu'nun seçim vaadini görüşmek üzere olağanüstü toplanacak

2019-09-11 19:22 - Dünya

İsrail hapishanesindeki kanser hastası Filistinli şehit oldu

2019-09-09 02:52 - Dünya

ABD füze denemesine Rusya'nın 'yanıtı' ileri aşamada

2019-09-10 21:22 - Dünya

Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve rektörü: Türkan Akyol

2019-09-07 14:57 - Gündem

Şehit Özel Harekat Şube Müdürü için cenaze töreni düzenleniyor

2019-09-08 16:32 - Gündem

'İnsanlık düşmanlarına silah sevkiyatı yapan ABD samimiyetsizdir'

2019-09-10 22:32 - Siyaset

Çadır atölyede yaptığı yatlar uzak denizlerde turluyor

2019-09-11 17:22 - Çevre-Hayat

6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı 29-31 Ekim'de toplanacak

2019-09-06 18:12 - Sağlık

Saudi Aramco'da yönetim değişikliği halka arzı hızlandıracak

2019-09-06 18:22 - Ekonomi

Rus gazeteci Palajçenko: Yeter! Türkiye'den olumlu haberler de yapılmalı

2019-09-06 19:22 - Özel Haber

İlgili Haberler

Filenin "şalvarlı sultanları"

12:47 - Çevre-Hayat

İskoç öğrenci, savaş bölgelerine götürdüğü ambulanslarla hayatları kurtarıyor

12:42 - Çevre-Hayat

Gurbetçi çift, Afyonkarahisar'da komşu esnaf oldu

12:38 - Çevre-Hayat

Erciyes, 45 günde 850 binden fazla ziyaretçi ağırladı

12:33 - Çevre-Hayat

Görme engelliler "ulaşım ve erişimde" daha görünür olmak istiyor

12:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ata tohumları Tarım Kredi marketlerde satılacak

13:02 - Ekonomi

Kayseri Serbest Bölgesi'nden geçen yıl 650 milyon dolarlık ihracat yapıldı

12:58 - Ekonomi

"AB, ABD teknoloji şirketlerine karşı açılan davaları gözden geçirecek" iddiası

12:52 - Dünya

Bakan Göktaş: Çocuk yardımlarımız, çocuklarımız 5 yaşını tamamlayana kadar sürecek

12:47 - Gündem

Türkiye ile Suriye arasında 10 milyar dolarlık ticaret hedefi

12:43 - Ekonomi