?>

Biyoteknolojide yenilikçi çözümler için düğmeye basıldı

Biyoteknoloji Üretim Programı ile Türkiye'nin yüksek seyreden biyoteknolojik ilaç ithalatının azaltılması ve uzun vadede net ihracatçı konumuna geçiş yapılması hedefleniyor.

Teknoloji - 2 ay önce

Ankara
Türkiye'de biyoteknoloji alanında yenilikçi çözümler sunacak, akademik ve endüstriyel paydaşları buluşturacak ve kanserden metabolik hastalıklara kadar geniş yelpazede çözümlere katkı sağlayacak "Ulusal Omiks Platformu" kurulacak ve "Biyoteknoloji Üretim Programı" devreye alınacak.
AA muhabirinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nden derlediği bilgilere göre Türkiye, biyoteknolojik ve genomik araştırmaların desteklenmesiyle küresel ilaç piyasasında önemli bir oyuncu olma potansiyeli taşıyor.
Pandemide aşı geliştirme süreçlerinde erişilen hız, biyoteknolojik ilaçların önemini daha fazla ön plana çıkarıyor. 2019'da küresel ilaç satışlarının yüzde 31'i biyoteknolojik ilaçlardan oluşurken bu oran, Kovid-19 aşılarının etkisiyle 2021'de yüzde 39'a, 2023'te yüzde 41'e yükseldi. Biyoteknolojik ilaç payının, hücre ve gen tedavileri ile biyobenzerleri de içerecek şekilde 2028 yılında yüzde 46'ya çıkması bekleniyor.
Türkiye ilaç pazarı, 9,35 milyar dolarlık pazar büyüklüğüyle dünya ilaç pazarı sıralamasında ilk 20'de yer alıyor, biyoteknolojik ürünler bu pazarın yüzde 17,6'sını oluşturuyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ruhsatlandırılmış 374 biyoteknolojik ilaç ve 103 biyobenzer ilaç bulunuyor. Bunlardan 33 biyobenzer ilacın üretimi ise Türkiye'de yapılıyor.
Hücre kültüründen itibaren Türkiye'de geliştirilen yerli bir biyoteknolojik ilaçla birlikte, söz konusu alan üst politika, strateji ve teşviklerle önceliklendiriliyor. Sektöre bugüne kadar sağlanan 1,1 milyar dolarlık yatırım teşviki desteğiyle, ilaç sanayisinin son 7 yılda biyoteknolojik ilaçlar içindeki imal ilaç payını kutuda yüzde 8 seviyesinden yüzde 33'e, değerdeki payını ise yüzde 1'den yüzde 9'a çıkardığı görülüyor.

Omiks Platformu kurulacak

Türkiye'de sağlık teknolojileri alanında atılan adımlar, ekonomik büyüme ve rekabetçiliğin yanı sıra stratejik özerklik ve ulusal güvenlik açısından da büyük önem taşıyor. Bu çerçevede hücreyi, molekülleri ve organizmayı kapsamlı ve detaylı şekilde araştırabilmeyi ifade eden "Omiks" teknolojileri de hastalıkların moleküler düzeyde anlaşılması, erken tanı, sürecin takibi ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesinde kritik rol oynuyor.
Kurulması planlanan "Ulusal Omiks Platformu" da büyük veri setlerinin güvenilir ve sistematik şekilde toplanmasını, depolanmasını ve analiz edilmesini sağlayarak biyoteknoloji ve tıp alanlarında çağdaş çözümler sunmayı amaçlıyor. Ulusal Omiks Platformu, yapay zeka ve kişiselleştirilmiş tıp ile entegre edilerek sistem biyolojisinin merkezde olduğu akıllı sağlık sistemlerinin temelini oluşturacak çok yönlü bir altyapı sunma potansiyeline sahip bulunuyor.
Platformun, akademik ve endüstriyel paydaşlar arasında işbirliğini geliştirerek biyoteknoloji alanında yenilikçi ve öncü çalışmaların önünü açması bekleniyor. Böylece platformun, kanser tedavilerinden metabolik hastalıkların kontrol altına alınmasına kadar geniş yelpazede biyomedikal uygulamalara önemli katkılar sağlaması öngörülüyor.

Yerli biyoteknolojik ilaç üretimi desteklenecek

"Biyoteknoloji Üretim Programı" ile de Türkiye'nin yüksek seyreden biyoteknolojik ilaç ithalatının azaltılması ve uzun vadede net ihracatçı konumuna geçiş yapılması hedefleniyor. Bu kapsamda TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle, biyoteknoloji araştırma altyapılarının yetkinliklerinin artırılması, kamu alımlarının kaldıraç olarak kullanılarak yerli biyoteknolojik ilaç üretiminin desteklenmesi planlanıyor.
Biyoteknolojik ilaç üretimine dönük yatırımlar, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında güçlü şekilde teşvik ediliyor, ayrıca bu yatırımlara uzun vadeli uygun koşullu finansman imkanları sağlanıyor.
Biyoteknoloji alanında bütüncül ekosistem inşa edilmesi ve Türkiye'nin küresel biyoteknoloji yarışında güçlü oyuncu olması hedefiyle 2022'de kurulan Biyoteknoloji İhtisas OSB ise girişimcilerin, bilim insanlarının ve sanayicilerin bir araya geldiği platform olarak hizmet veriyor.

Gelecek 5 yılda tedaviler artacak

Sağlık teknolojileri, savunma sanayisi teknolojilerine benzer şekilde ülkelerin ulusal güvenliği ve bağımsızlığı açısından kritik öneme sahip bulunuyor. Türkiye'nin sağlık alanında küresel rekabet içinde yer alması için savunma sanayisine benzer şekilde kamu alımları yoluyla uzun vadeli öngörülebilirlik sağlanması gerekiyor.
Gelecek 5 yılda ilk sırada onkoloji olmak üzere immünoloji, diyabet ve obezite alanlarında büyümenin diğer alanlara göre çok daha hızlı olması öngörülüyor. Öte yandan, nadir nörolojik bozukluklar, Alzheimer, Parkinson ve migrene yönelik yeni tedavilerin gelecek yıllarda nöroloji alanında büyümeyi artıracağı tahmin ediliyor.
Antikor ilaç konjugatları (kanser tedavisinde kullanılan yenilikçi bir ilaç sınıfı, ADC'ler), çoklu spesifik antikorlar, RNA bazlı tedaviler, gen/hücre tedavileri ve radyofarmasötikler (radyoaktif izotoplar içeren bir ilaç grubu) gibi yeni yöntemler ve teknolojilerin 2030'a kadar büyümesi bekleniyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor Basketbol Takımı'nda şampiyonluk hesapları

2025-04-04 17:22 - Spor

Solunum yolu enfeksiyonunu atlatanlar kalp gribine yakalanabiliyor

2025-04-03 12:48 - Sağlık

İstanbul'da sis etkili oldu

2025-04-05 09:42 - Çevre-Hayat

Bayram tatilindeki trafik kazalarında 6 günde 57 kişi öldü, 6 bin 533 yaralı

2025-04-04 11:48 - Asayiş

Giresun Üniversitesince yapay zekaya dayalı yeni "sinir ağı yazılımı" geliştirildi

2025-04-04 15:18 - Teknoloji

İsrail, Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı BM kliniğini vurdu, 16'sı kadın ve çocuk 22 Filistinli canından oldu

2025-04-02 18:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Engelli oğlunun ameliyat parasını dolandırıcılara kaptırmaktan polis sayesinde kurtuldu

2025-04-05 17:52 - Çevre-Hayat

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Büyüyen Türkiye hedeflerine emin adımlarla ilerliyor

2025-04-04 17:27 - Ekonomi

Uludağ'da otelde çıkan yangında ağır yaralanan Fikriye Usta yaşama mücadelesini kaybetti

2025-04-02 17:53 - Gündem

Ramazanda Mekke ve Medine'deki 2 kutsal mescidi 122 milyon Müslüman ziyaret etti

2025-03-31 20:33 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk AAA oyunu "Black State" bu yıl oyunseverlerle buluşacak

13:23 - Teknoloji

Vanlı öğrencilerin tarihi animasyon film projesi TÜBİTAK finalinde yarışacak

12:53 - Teknoloji

Yapay zeka, duygusal zeka testlerinde insanlardan daha doğru yanıtlar veriyor

12:42 - Teknoloji

Yapay zeka astronotlara zaman kazandırabilir

11:32 - Teknoloji

Maltepe Üniversitesi'nde "Yapay Zeka Çağında Öğretmen Esenliği" sempozyumu düzenlendi

10:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Merkez Bankamızın paylaştığı dezenflasyon patikası çok net

15:07 - Ekonomi

Kadın girişimciler 2030'a kadar küresel ekonomiye 13 trilyon dolar ekleme potansiyeli taşıyor

14:53 - Ekonomi

Bakü'de 10-12 Haziran'da "2. Türk Ticaret Fuarı" düzenlenecek

14:47 - Ekonomi

BM: Esed'in devrilmesinin ardından 1,5 milyondan fazla Suriyeli geri döndü

14:42 - Dünya

Uluslararası Anadolu Ankası Tatbikatı-2025 tamamlandı

14:23 - Gündem