?>

BM, iklim değişikliğinin yerinden edilmiş topluluklar için ölümcül bir tehdit olduğunu bildirdi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, iklim değişikliğinin savaş, şiddet ve zulümden kaçan insanlar için giderek artan bir tehdit olduğunu bildirdi.

Dünya - 6 ay önce

Cenevre
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Bakü'de devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında 13 uzman kuruluş, araştırma kurumu ve mültecilerin liderliğini yaptığı gruplarla işbirliği içinde iklim değişikliğinin yerinden edilenlere etkisine ilişkin rapor yayınladı.
İklim değişikliğinin savaş, şiddet ve zulümden kaçan insanlar için giderek artan bir tehdit olduğu belirtilen raporda, bu durumun onlar için ölümcül bir tehdit oluşturduğu ve buna uyum sağlamak için gerekli fon ve desteğin olmadığı kaydedildi.
Raporda, "Dünya genelinde zorla yerinden edilen 120 milyondan fazla kişinin 4'te 3'ü iklim değişikliğinden ağır şekilde etkilenen ülkelerde yaşıyor. Bunların yarısı ise Etiyopya, Haiti, Myanmar, Somali, Sudan ve Suriye gibi hem çatışma hem de ciddi iklim tehlikelerinden etkilenen yerlerde bulunuyor." ifadesine yer verildi.
2040'a kadar aşırı iklim olaylarıyla ilgili tehlikelerle karşı karşıya olan ülke sayısının 3'ten 65'e çıkmasının beklendiği aktarılan raporda, bu ülkelerin büyük çoğunluğunun yerinden edilmiş insanlara ev sahipliği yaptığı vurgulandı.
Raporda, "Çoğu mülteci yerleşim yeri ve kampının, 2050'ye kadar iki kat daha fazla tehlikeli sıcak gün yaşayacağı tahmin ediliyor." ifadeleri kullanıldı.
Sudan'daki şiddetli çatışmaların milyonlarca insanı evlerinden kaçmaya zorladığına işaret edilen raporda, bunlar arasında onlarca yıldır mültecilere ev sahipliği yapan ve yine de iklim değişikliğine en çok maruz kalan ülkelerden biri olan Çad'a geçen 700 bin kişinin olduğu da belirtildi.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Çatışmalardan kaçan ancak Sudan'da kalan birçok kişi, ülkeyi mahveden şiddetli sel baskınları nedeniyle daha fazla yerinden edilme riskiyle karşı karşıya. Benzer şekilde, Myanmar'daki mültecilerin yüzde 72'si, kasırgalar ve sel gibi doğal afetlerin aşırı olarak sınıflandırıldığı Bangladeş'te güvenlik arayışında."
İklim değişikliği ile mücadele için finansmanın kırılgan ve savaştan zarar görmüş ülkelerdeki mültecilere, ev sahibi topluluklara ve diğerlerine ulaştırılmasında başarısız olunduğuna dikkat çekilen raporda, bu nedenle iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlama yeteneklerinin hızla kötüleştiği vurgulandı.
Raporda, ülkelere, iklim felaketlerinin ilave tehdidiyle karşı karşıya kalan zorla yerinden edilmiş kişileri koruma, onlara ve onları barındıran topluluklara finans ile politika kararlarında söz hakkı verme çağrısı da yapıldı.

"İklim acil durumu, derin bir adaletsizliği temsil ediyor"

Raporda görüşlerine yer verilen BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, iklim değişikliğinin, dünyanın en savunmasız insanları için hayatlarını derinden etkileyen sert bir gerçeklik olduğunu bildirdi.

Grandi, şunları kaydetti:

"İklim krizi, çatışma ve güvensizlik nedeniyle yerinden edilmiş çok sayıda insana ev sahipliği yapan bölgelerde yerinden edilmeye yol açıyor, onların sıkıntılarını daha da kötüleştiriyor ve gidecekleri güvenli bir yer bırakmıyor. İklim acil durumu, derin bir adaletsizliği temsil ediyor. Kaçmaya zorlanan insanlar ve onları barındıran topluluklar, karbon emisyonlarından en az sorumlu olmalarına rağmen en yüksek bedeli ödüyor. Milyarlarca dolarlık iklim finansmanı onlara asla ulaşmıyor ve insani yardım giderek büyüyen açığı yeterince kapatamıyor."
İklim değişikliğinin etkisine karşı çözümlerin mümkün olduğunu ancak acil eyleme ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Grandi, uygun kaynaklar ve destek olmadığı takdirde, bundan etkilenenlerin mağdur olacağının altını çizdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırklareli'nde lityum iyon bataryalara alternatif "süperkapasitör batarya" geliştiril

2024-11-09 12:37 - Teknoloji

Lezzetiyle ünlü "Eskipazar lahanası"nda 1300 ton rekolte bekleniyor

2024-11-05 16:07 - Ekonomi

Küre Dağları'nda aynı kökten büyüyen 6 köknar ağacı bulundu

2024-11-09 13:22 - Çevre-Hayat

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, Türkiye'ye veda ederken iki ülke ilişkilerini değerlendirdi

2024-11-11 11:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trump ile Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesine Musk da katılmış

2024-11-08 22:42 - Dünya

Şili açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2024-11-08 16:08 - Dünya

6 Avrupa ülkesi ve AB'den Moldova Cumhurbaşkanı Sandu'ya destek açıklaması

2024-11-07 21:57 - Dünya

Harris, İsrail siyasetine tepkili salıncak eyalet Michigan'da da Trump'a yenildi

2024-11-06 21:28 - Dünya

Bartın'da aynada kendini gören ayının tepkisi fotokapan tarafından kaydedildi

2024-11-06 14:47 - Çevre-Hayat

15 yaşındaki satranççı Ediz Gürel, dünya sıralamasında ilk 100'e girdi

2024-11-11 21:57 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye'nin Banjul Büyükelçisi Oba: Afrika'nın refahı ve barışı tüm dünyaya iyi gelecek

12:27 - Dünya

Yemen’den atılan füze nedeniyle Tel Aviv’deki havalimanında uçuşlar askıya alındı

12:23 - Dünya

Venezuela'da halk, genel ve bölgesel seçimler için sandık başına gidiyor

11:57 - Dünya

Afrika Günü etkinliğinde adalet ve birlik çağrısı öne çıktı

11:42 - Dünya

Zelenskiy: Ruslar, yaklaşık 70 füze ve 300'e yakın İHA ile saldırı düzenledi

11:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Trabzonspor'da kaleci Erol Can Çolak ameliyat edildi

13:47 - Spor

Rusya ve Ukrayna, İstanbul'daki müzakerelerde kararlaştırdıkları esir takasını tamamladı

13:43 - Gündem

Hacı adaylarının kutsal topraklara gelişi sürüyor

13:37 - Gündem

Mardin'de çıkan yangınlarda 155 dönüm buğday ekili alan zarar gördü

13:12 - Gündem

Isparta'da yolcu otobüsü ile tur otobüsünün çarpıştığı kazada 27 kişi yaralandı

13:08 - Gündem