Ayakkabı yan sanayisinin Türkiye’deki potansiyelinin dış pazarlara tanıtılması amacıyla düzenlenen 52. AYSAF Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı’nda sektördeki en son teknolojiler sergileniyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “6. Bölge deki teşviklerin sektör artık farkına varmalı. Üretimlerimizi büyük şehirlerden 1.7 milyar nüfuslu Şanlıurfa gibi illerimize kaydırmamız gerekiyor” dedi.
dikGAZETE- Türkiye’de 5 milyar dolar büyüklüğe ulaşan ayakkabı sektöründen önemli orada pay alan ayakkabı yan sanayi sektörü, 52. AYSAF Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı’nda bir araya geldi. 6 Aralık 2014 tarihine kadar açık kalacak Fuar, CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık tarafından, Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD), Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV), KOSGEB ve Ekonomi Bakanlığı desteğinde düzenleniyor.
SEKTÖR ŞANLIURFA'DA YATIRIM YAPMALI
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi fuarın açılışında yaptığı konuşmada, ayakkabıcılara 6. Bölge’ye yatırım yapmaları konusunda çağrı yaptı. Üretimlerin hala büyük şehirlerde yapıldığına dikkat çeken Büyükekşi, şöyle konuştu: “Şanlıurfa sektör için büyük bir potansiyele sahip ilimiz. Sektörümüz 1.7 milyon nüfusu olan Şanlıurfa şehrimizde kümelenerek yatırım yapmalı. Bölgenin gücü keşfedilmeli.”
SERİ ÜRETİMİN ÇARESİ BULUNMALI
Büyükekşi sektörün ölçek ekonomisine uyması gerektiğine işaret ederek, “Dünyada siparişler büyüyor. Verimlilik artıyor. Türkiye’nin yeni yatırımlara ihtiyacı var. Yurtdışından gelenler 200-300 çift sipariş vermiyor. 300 bin çift siparişler konuşuluyor. Bu potansiyeli yakalamak için seri üretim yapmanın çareleri bulunmalı” diye konuştu. Mehmet Büyükekşi AYSAF’ın 52. kez düzenleniyor olmasına da dikkat çekerek, “Bu kadar istikrarlı bir şekilde düzenlenen fuarlarımız sayısı oldukça az. AYSAF diğer sektörlere de örnek olacak” dedi.
KALİTELİ ÜRETİMLE İTHALATIN KARŞISINDA DURDUK
AYSAD Başkanı Tan Erdoğdu da fuarın konusunda Avrupa’nın 2. en büyük fuarı olduğunu söyledi. Sektörün dünyada 7. büyük üretici konumunda olduğunu hatırlatan Erdoğdu, şöyle konuştu: “Yılda 300 milyon çift üretimimizle ithalatın karşısında durduk. Yan sanayimizde insan sağlığına dost üretim için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Türk ayakkabısının teminatı yan sanayimizdir.”
464 FİRMA, 30 BİN METREKARE ALANDA
CNR Holding CEO’su Cem Şenel ise fuarın 464 firmanın katılımı ile 30 bin metrekare alanda düzenlendiğini bildirdi. AYSAF’a İtalya ve Çin’den yoğun bir katılım olduğunu dile getiren Şenel, “Fuara 236 yabancı firma katılımı var. Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Yunanistan’dan çok sayıda alıcı geldi.”
CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenen fuarın açılışı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, AYSAD Başkanı Tan Erdoğdu, İtalyan Ulusal Ayakkabı Deri Ürünler, Deri İşleme Makinaları ve Aksesuar Üreticileri Derneği Başkanı Amilcare Baccini ve CNR Holding CEO’su Cem Şenel’in katılımı ile yapıldı.
İNSAN SAĞLIĞINA DOST ÜRETİM
2015 sonbahar-kış ayakkabı yan sanayisinin görücüye çıkarılacağı fuarda kış, taban, kalıp, ökçe, makine, deri, kimya, tekstil, aksesuar gibi ayakkabı yan sanayi ürünleri sergileniyor. AYSAF’ta, ayakkabı ve deri sektörüne damga vuracak yeni deri işleme tekniği de tanıtılıyor. Tamamen naturel olan bu yeni sistemde insan sağlığına zararlı hiçbir kimyasal madde içermeyen kromsuz üretim yapılıyor.
Easy White teknolojisinin Türkiye’de üreticisi olan Clairant firması yetkilileri, ürettikleri ilk numuneleri Avrupa’da bulunan ayakkabı üreticilerine gönderdiklerini ve son derece olumlu geri bildirimler aldıklarını söylediler.