?>

Çanakkaleli Fatma usta, kına gecelerinin vazgeçilmezi bindallılara geleneksel desenleri nakşediyor

Çanakkale'de yaşayan nakış ustası Fatma Arslan, kına gecelerinin vazgeçilmezi bindallılara geleneksel desenleri nakşediyor.

Çevre-Hayat - 2 gün önce

Çanakkale
Biga ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki Fatma Arslan, 27 yıldır kültürel mirasının önemli bir parçasını oluşturan bindallıyı, lale, gül, karanfil gibi çiçeklerin kıvrımlı dallarından ve yapraklarından ilham alarak çizdiği geleneksel motiflerle zenginleştiriyor.
???? Artık haberler size gelsin ???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, ???? Anlık gelişmeler için AA Canlı
Arslan, nişan veya düğün hazırlığında olan genç kızlardan kendisine gelen talepler doğrultusunda bindallıları kırmızı, bordo, lacivert kadife kumaşlara gümüş veya altın rengi ipliklerle işliyor.
Sandıklarda özenle saklanan ancak yıpranmaya yüz tutmuş asırlık bindallıların desenlerini yeni kumaşlara nakşeden Arslan, bu geleneğin geleceğe aktarılmasını sağlıyor.

Arslan, AA muhabirine, halk eğitimi merkezinde makinede nakış işlemeyi, ardından özel ders alarak bütün nakış sitillerini öğrendiğini anlattı.
Bir kurs için gittiği Bursa'da bindallı ile ilgili yapılan çalışmaların dikkatini çektiğini belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
"Bindallı Osmanlı'dan günümüze uzanan, saraylardan gelen eşsiz, güzel bir kıyafettir. Bunu Biga'da işlemeye karar verdim. Daha önceleri bindallıyı hanımlar evlerinde 1,5-2 yılda işliyorlarmış. Gördüm ki ben bunu 1,5 ayda yapıp, teslim edebilirim. Hemen özel makinesini aldım ve Bursa'da işi yapanlardan ders alarak, işin tekniğini öğrendim. Önce evimde bu işi başlattım. Başladığım gibi herkesin dikkatini çekti. Daha çok kitleye ulaşmak için 27 yıl önce dükkan açmaya karar verdim. Böylece herkese ulaşmış oldum."

"Bugüne kadar 350-400 bindallı işlemişimdir"

Arslan, bu geleneksel giysiden edinmek ve uzun yıllar sandıklarında saklamak isteyenlerin, kumaşlarını getirip bindallı diktirdiğini ifade ederek, "Bugüne kadar 350-400 bindallı işlemişimdir. Genellikle Manav köyleri dediğimiz köylerde bu kıyafet çok tutulur. Bir düğün olduğunda sadece akrabalar değil bütün köy bu giysiyi giyerek düğün alayına çıkar, herkes kıyafetini ve oyununu sergiler." diye konuştu.
Bu yıl düğünü olacak kişilere ürünlerini 1,5 ayda teslim ettiğini belirten Arslan, "İnsanlar ellerinde bulunan kadife ve atlas kumaşlarını getiriyor ya da ben temin ediyorum. Eski bindallısını getiren de oluyor. Çizim yapıp, deseni tasarlayıp yeni kadifenin üzerinde yeni bir bindallı ortaya çıkıyor. Bu da müşterimi çok memnun ediyor. Eskisini canlandırmış oluyor bir nevi." dedi.

Arslan, bindallı üzerine genellikle gümüş ve sim sarma şeklinde lale, karanfil ve gül işlendiğini ve her motifin bir hikayesinin olduğunu dile getirerek, "Bindallı, adı üzerinde bir cepken ve şalvarda bin tane daldan oluşan bir kıyafettir. Her bindallıda bin tane dal vardır. Lale Osmanlı'dan gelen desenimiz, karanfil yine öyle. Eskiden sadece Manavların giydiği bu kıyafet günümüzde Pomak, Muhacir ve Boşnaklar tarafından da giyiliyor." ifadesini kullandı
Bindallı elbisesinin "tek parça", "çift parça" ve "üç parça" olmak üzere üç ayrı modelde dikildiğini belirten Arslan, şunları kaydetti:
"Kumaşların önce makinede işlemesi yapılıyor, ardından elle pulları dikiliyor. Son olarak dikim aşamasına geçiliyor. Sandıktan çıkan modellerden de esinleniyorum. Yeni motifler kullanmak istersem 'Maraş işi' desen kalıplarını kullanıyorum. Müşterilerim genellikle eski bindallıların üzerindeki desenleri istiyor. Böyle bir sanatı sürdürmekten haz duyuyorum. 27 yıldır yapıyorum ve bıkmadan da işliyorum çünkü teslim ettiğim anda kişiye özel işlediğim için o kişinin mutluluğunu ben de hissediyorum. "
Arslan, müşterilerinin bindallıları genellikle sandıklarında saklamak için diktirdiğini, evladiyelik olarak gördüklerini, torunlarına da bırakmak istediklerini dile getirdi.
Bindallı çalışmalarına kış aylarında başladığını anlatan Arslan, bir sezonda 20 bindallı işlediğini, bir bindallının fiyatı özelliğine göre 15-30 bin lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD Başkanı Trump'tan "İran sorununu çözeceğim" mesajı

2025-04-14 20:37 - Dünya

Doğaseverler Abant'ta nisanda yağan karın keyfini çıkardı

2025-04-12 15:37 - Magazin

Dikiş kursunda aldığı eğitimle evinde atölye kurdu

2025-04-11 13:37 - Çevre-Hayat

Çocukluk dönemi için "altı bileşenli karma aşı" uygulaması bugün başlıyor

2025-04-14 00:02 - Sağlık

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneğinden "erken tanı" uyarısı

2025-04-12 17:02 - Sağlık

Nvidia yapay zeka süper bilgisayarlarını ilk kez ABD'de üretecek

2025-04-14 18:37 - Teknoloji

Bodrum'a 'Star Legend' kruvaziyeriyle 266 yolcu geldi

2025-04-15 17:18 - Magazin

ABD Dışişleri Bakanlığı, yabancı dezenformasyonla mücadele birimini kapattı

2025-04-17 10:27 - Dünya

ABD'li müzik grubu Green Day, Hz. İsa'ya yazılan şarkıyı Filistinli çocuklar için uyarladı

2025-04-14 18:27 - Magazin

ROKETSAN bu yıl yüzde 50 büyümeyi hedefliyor

2025-04-14 12:23 - Teknoloji

İlgili Haberler

Nesli tehlike altında olan Hatay dağ ceylanlarının sayısı artıyor

17:03 - Çevre-Hayat

Erciyes Kayak Merkezi bu sezon 3 milyon ziyaretçi ağırladı

15:42 - Çevre-Hayat

Türk Kızılay 'yıl sonuna kadar 55 aşevi açma' hedefini aşmayı bekliyor

14:22 - Çevre-Hayat

Evcil hayvanlarından ayrı uyuyamayanlar için üretilen yataklar 26 ülkeye satılıyor

11:43 - Çevre-Hayat

Iğdır'da uydu verici takılan kerkenez, 183 kilometre yol katederek Ermenistan'a uçtu

11:37 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Venedik'te günübirlik turistlerden geçen yıl alınmaya başlayan giriş ücreti bu yıl da devam edecek

01:38 - Dünya

Pentagon, Suriye'deki Amerikan askerlerinin sayısının 1000'in altına düşürüleceğini açıkla

01:32 - Dünya

İstanbul'da izinsiz gösterilere katılan 99 sanık hakim karşısına çıktı

00:07 - Asayiş

ABD'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı yaptı

00:02 - Dünya

Uludağ Enerji Zirvesi sona erdi

23:57 - Ekonomi