?>

Çin'in teşvikleri piyasalarda "devalüasyon" iması yaratıyor

Uzmanlar, Çin Merkez Bankasının (PBoC) ekonomiyi desteklemek için açıkladığı teşvikleri devalüasyon hamlesi olarak değerlendirirken, teşviklerin devam edeceğini öngörüyor.

Ekonomi - 1 hafta önce

İstanbul
Dünya genelinde ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifelerinden kaynaklı riskler öngörülebilirliği azaltırken, tarafların müzakere yapmayı planlaması bu risklerin görece azalmasına neden oldu. Çin tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.
Buna göre, PBoC, 8 Mayıs itibarıyla geçerli olmak üzere 7 gün vadeli ters repo faiz oranını yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e indirdi. Bunun yanı sıra bankaların zorunlu karşılık oranını 15 Mayıs'tan geçerli olmak üzere 50 baz puan düşürüleceğini duyurdu. Zorunlu karşılık oranlarında yapılan indirimin finansal sisteme 1 trilyon yuan (yaklaşık 139 milyar dolar) likidite sağlayacak.

"Küresel piyasalarda havayı daha olumluya çevirici bir adım diyebiliriz"

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Çin Merkez Bankasının zorunlu karşılık oranı ve kısa vadeli faizleri düşürmesi bir devalüasyon hamlesi olarak kabul edilebilir." dedi.
Çin'in bu hamlesinin para birimini zayıflatacağı için sabit kur sisteminde devalüasyon olarak kabul edilebileceğini belirten Eryılmaz, indirilen faizlerin Çin yuanını zayıflatacağını belirtti.
Çin'in geçen yılın ortalarından bu yana büyümeyi yüzde 5'te tutma amacıyla piyasaları desteklediğini aktaran Eryılmaz, gelinen noktanın Çin'in ekonomi teşvik mekanizmasını farklı yoldan yaptığı bir sürece evrildiğini dile getirdi.
Eryılmaz, önceki yaptığı teşviklerde Çin’in iç talebi desteklemek değil, ağırlıklı olarak sorunlu gayrimenkul piyasasını ve belediyelerin yapısını güçlendirmeye yönelik adımlar attığını belirterek, söz konusu dönemlerde ülkeye yönelik tüketimi destekleme adımları atılması gerekliliği yönünde eleştirilerin yapıldığını anımsattı.
Gelinen süreçte Çin yönetiminin, büyümek için iç tüketimi canlandırmaya geçerek taktiksel değişikliğe gittiğini belirten Eryılmaz, "Bu taktiksel değişikliği maliye politikası değil de para politikasıyla da yapmaya başladı. Yaklaşık 1 yıl önce para politikasına çok dokunmuyordu. Faizleri indirdiği zaman yuan değer kaybediyordu, yuan değer kaybettiği zaman oluşacak sermaye kaçışından çekiniyordu. Artık buna mecbur kaldı. Çünkü iç talebini desteklemesi lazım, bunun için krediye erişimi kolaylaştırması ve likiditeyi artırması lazımdı." diye konuştu.
Eryılmaz, mecburen de olsa bugünkü adımların küresel ticaret savaşının etkilerinin azaltmak amacıyla atıldığını ifade ederek, "Çin, ticaret savaşlarından kaynaklı ihracatının azalacağı ve büyümesinin yavaşlayacağını öngördüğü için büyümede ana motoru tüketime kaydırdı. Bu nedenle faizleri indirdi. Bankalar daha kolay kredi verecek, likidite artacak. Faiz indirimleri ve teşvik adımlarıyla 1 trilyon yuanlık (139 milyar dolar) bir likidite yaratılacak." ifadelerini kullandı.
Söz konusu teşvikleri piyasalara yansımalarını değerlendiren Eryılmaz, bunun çok olumlu bir gelişme olduğunu, risk iştahını artırıcı bir unsur olarak öne çıktığını kaydetti.
Eryılmaz, başta Çin ve Asya olmak üzere borsaların bundan olumlu yönde etkileneceğini belirterek, "Küresel piyasalarda havayı daha olumluya çevirici bir adım diyebiliriz. Piyasalar, Çin'in teşvik adımlarına devam edeceği yönünde umut besliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Çin, olumsuzlukları telafi etmek için desteği artırıyor"

ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen de "Beklendiği gibi, Çinli yetkililer ABD ile tırmanan ticaret anlaşmazlığının yol açtığı olumsuzlukları telafi etmek için desteğini artırıyor." dedi.
Bu önlemlerin beklentileri dahilinde gerçekleştiğini dile getiren Dijkhuizen, diğer faiz oranlarında da indirimlerin yapılmasını beklediklerini kaydetti.
Dijkhuizen, PBoC'nin desteklerine teknoloji şirketleri tarafından ihraç edilen tahvillerin satın alınmasını desteklemek için ucuz kredi sağlamasını sağlayacak yeni bir borç risk paylaşımının da eşlik edeceğini söyledi.
ABD ve Çin arasında gerçekleşecek ticaret görüşmelerine de değinen Dijkhuizen, "Çin'in sert oynaması için birkaç nedeni olmasına rağmen tehlikede olan büyük çıkarlar ve ticaret savaşının hem ABD hem de Çin ekonomilerine zarar vermesi göz önüne alındığında, her iki ülkenin de gerginliğin azaltılmasından faydalanabileceğini düşünüyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

DSÖ: Sağlık alanındaki eşitsizlikler, yaşam süresini onlarca yıl kısaltabiliyor

2025-05-06 14:07 - Sağlık

Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri, iplik üretimini hızlandıran makine geliştirdi

2025-05-07 11:58 - Teknoloji

Son yüzyılın dönüştürme projesi: FETÖ, Hristiyanlaştırılmış İslam modeli ve zihinsel istiklâl -Barbaros Nasün yazdı-

2025-05-02 20:45 - En Son Yazılar

16. KazanForum haftaya başlıyor

2025-05-07 10:33 - Ekonomi

Türkiye'de 56 seyahat sağlığı merkezi ile bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor

2025-05-07 13:02 - Sağlık

Fransa'nın Roubaix kenti 'İstanbul Caddesi'nde Eyüp Sultan Camisi açıldı

2025-05-05 00:13 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Hatay'da yamaç paraşütüyle atlayan öğrenciler gökyüzünde kitap okudu

2025-05-04 17:18 - Magazin

Milli İstihbarat Akademisinden Rusya-Ukrayna Savaşı'nda İHA kullanımına ilişkin rapor

2025-04-30 14:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Gastronomi öğrencileri Osmanlı lezzetlerini günümüze taşıyor

2025-05-07 11:02 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel aktör haline getireceğiz

2025-05-02 15:15 - Siyaset

İlgili Haberler

Çin, ABD'nin tarife artışına karşı Amerikan şirketlerine getirdiği yaptırımları 90 gün askıya a

13:27 - Ekonomi

Tarife uzlaşmasının ardından Çin'den ABD'ye konteyner siparişleri arttı

13:12 - Ekonomi

Türk Eximbank’ın reasürans anlaşması imzaladığı kuruluşlara İspanyol CESCE de katıldı

13:02 - Ekonomi

Tıbbi aromatik bitkiler işlenerek katma değerli ürünler elde edilecek

12:53 - Ekonomi

Almanya'daki yabancı yatırımlar geçen yıl 2011'den beri en düşük seviyeye geriledi

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Şam'da Türk hava şehitleri anıldı

13:32 - Gündem

Çin, ABD'nin tarife artışına karşı Amerikan şirketlerine getirdiği yaptırımları 90 gün askıya a

13:27 - Ekonomi

ABD destekli insani yardım kuruluşu, Gazze'de faaliyetlerini başlatacağını duyurdu

13:22 - Dünya

"Yılın Vakfı" ödülü verilen Mehir Vakfı çalışmalarını hızlandıracak

13:18 - Gündem

Tarife uzlaşmasının ardından Çin'den ABD'ye konteyner siparişleri arttı

13:12 - Ekonomi