?>

Çocukları masalın büyülü dünyasıyla buluşturuyor

Çocukluğunda dedesinden dinlediği hikayelerle büyüyen masal anlatıcısı Özgür Aras Tüfek, il il gezerek çocukları masalın büyülü dünyasıyla buluşturuyor.

Çevre-Hayat - 8 ay önce

İstanbul
TRT Radyo 1'de Masalcı programını da sunan Tüfek, çocukları hayal gücüyle büyülü bir yolculuğa çıkarıyor.
Tüfek, AA muhabirine, küçük yaşlarda dedesinden masallar dinleyerek büyüdüğünü, masal ve hikayelerin zamanla hayatının merkezine yerleştiğini söyledi.
Yetişkinlerin masal anlatmayı bıraktığını ve çocukların masallardan uzaklaştığını ifade eden Tüfek, masal anlatıcılığını yeniden canlandırmak için arkadaşlarıyla birlikte projeler geliştirdiklerini kaydetti.

Türkiye'nin birçok şehrinde masal anlatıları programı düzenlediklerini belirten Tüfek, "Birlikte düşler kurmanın, hayalleri paylaşmanın ve masal diyarında yolculuk yapmanın keyfini çıkardık. Başlangıçta bazıları, 'Bugünün çocukları teknoloji varken oturup 20-25 dakika masal dinler mi?' diye düşünebiliyor. Ancak o an geldiğinde görüyoruz ki çocuk her zaman çocuktur. Çocukların dünyası oyun ve masal doludur, hayal diyarında özgürce yolculuk yapabilirler." dedi.
Kültürel birikimin ve değerlerin aktarımında masalların önemli rol oynadığına işaret eden Tüfek, "Çocuklar saygı, adalet ve iyilik gibi kavramları bir masalın içinde kahramanın yolculuğuyla deneyimleyerek, kendi hayatındaki sembollerle ilişkilendirerek daha iyi anlayabilirler. Bu sayede, masallar aracılığıyla kültürel değerleri daha etkili bir şekilde içselleştirirler." değerlendirmesinde bulundu.
Masalların çocuklara aynı zamanda evrensel değerleri aktardığını dile getiren Tüfek, "Bütün masallar evrenseldir. Örneğin, bizim 'Çilli Horozun Altını' masalımız, Portekiz'de 'Cesur Civciv' olarak geçebiliyor. Yani masalların iskeletleri aynı, kahramanları ve kıyafetleri farklı." ifadelerini kullandı.

Masal buluşmalarında kendisini heyecanlandıran anılar biriktirdiğini söyleyen Tüfek, şöyle devam etti:
"Bir keresinde masal anlatırken 'az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik' dediğimde, 4-5 yaşlarında bir çocuk ayağa kalkıp yürümeye başladı. O an masalın içinde onun yürüdüğünü görmek çok etkileyiciydi. Kollarını bağlayıp 'Ben masal dinlemem!' diyen bir çocuğun ise etkileşimli masal anlatımında, 'Şimdi ipliklerimiz ne renk?' dediğimizde, 'yeşil' diye bağırması beni çok mutlu etti."

"Alternatif sunmadığımız zaman çocuklar sanal dünyada kaybolur"

Çocukların artık cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik cihazlara maruz kaldığını vurgulayan Tüfek, "Alternatif sunmadığımız zaman çocuklar sanal dünyada kaybolur. Ebeveynlerden istediğim, çocuklarına yeniden masal anlatmaları. Çocuklarımızı 'şuraya götürelim, bir masal dinletelim' demekten ziyade, her akşam muhabbet tadında, sohbet ederek, arada bir kitap veya nesne olmaksızın masalı birlikte yoğurmak ve şekillendirmek çok kıymetli. Bu, iletişim anlamında çocuklarımızla aramızdaki bağı güçlü bir şekilde sağlamamıza yardımcı olacaktır." diye konuştu.
Anlatmak ve dinlemenin insanların temel ihtiyaçları arasında olduğunun altını çizen Tüfek, hikaye anlatımının önemini kaybetmeyeceğini ancak çağa göre evrileceğini ve teknolojinin imkanlarından da faydalanarak yaşamaya devam edeceğini ifade etti.

Masalların kalbimizdeki iyiliği ve adaleti koruduğumuz sürece mutlu sona ulaşabileceğimizi hatırlattığını belirten Tüfek, "Masallar çocukların hayal gücünü destekleyerek her şeyin mümkün olduğunu gösterirken, yetişkinlerin hayal gücünü de canlandırır. Burada pireler berber, develer, tellal olabilir. Sen ninenin beşiğini tıngır mıngır sallayabilirsin. Masal evreninde olmaz dediğimiz her şey oluyor. En sonunda masal dinleyen çocuk, 'Evet, her şey olabilir, ben de yapabilirim' diyerek kendisine inanır." diye konuştu.
Masalların konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerini geliştirirken, çocukların empati yeteneğini de artırdığına dikkati çeken Tüfek, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar 40 şehirde hem çocuklarımız hem büyüklerle masalın büyülü ikliminde bir araya geldim. Gördüm ki bizler sanki bir hazine sandığının üstünde oturuyoruz ve o sandığın içinde neler olduğunu bir şekilde unutmuşuz. Masal anlatmak, dinlemek o sandığın kapağını açıp oradaki hazineleri herkesle paylaşmaktır. O sandığın içindeki hazineler taşıyor ama dökülmüyor, artıyor ama eksilmiyor. O yüzden yarının büyükleri olan çocuklarımıza masallarımızı, aktarmamız gerektiğini düşünüyorum. Kendi adıma ben böyle bir misyon üstlendim. Masal anlatmak benim için artık bir yaşam biçimi. Umarım daha fazla çocuğumuzla ve yetişkinlerle bir araya gelirim ve onlarla masallarımızı paylaşmaya devam ederim."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazze'yi yok sayan spor camiası

2024-10-24 11:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

TUSAŞ çalışanı 4 şehit son yolculuğuna uğurlandı

2024-10-24 18:12 - Gündem

MSB, Cumhuriyet Bayramı kapsamında birçok ilde ve KKTC'de bando konserleri verecek

2024-10-23 12:56 - Magazin

Özbekistan halkı, genel seçim için sandık başında

2024-10-27 09:22 - Dünya

İsrail ordusu, İran'a saldırıda kullanılan uçak modellerine ilişkin yorum yapmadı

2024-10-28 21:17 - Dünya

Aydın'da ormanlık ve zeytinlik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

2024-10-27 22:03 - Asayiş

Eskişehir'de sokakta çalıştırılan 121 çocuk eğitim hayatına kazandırıldı

2024-10-22 18:43 - Eğitim

Güven endeksi ekimde hizmet ve perakende ticaret sektöründe arttı, inşaatta azaldı

2024-10-25 10:13 - Ekonomi

Göztepe'nin Süper Lig'deki konuğu Trabzonspor

2024-10-25 09:47 - Spor

Arap ülkeleri ile Körfez İşbirliği Konseyi ve Hamas, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısını kınadı

2024-10-24 15:39 - Dünya

İlgili Haberler

Dakar'da sıcak hava nedeniyle sahiller doldu taştı

10:53 - Çevre-Hayat

Hatay'da helikopter pilotu barajdan su alırken selamladığı çocuğun yüzünü güldürdü

10:12 - Çevre-Hayat

Rize'de kanseri atlatan çocuk için gökyüzüne balonlar bırakıldı

22:13 - Çevre-Hayat

Yurt genelinde bu hafta da sıcak hava hakim olacak

16:17 - Çevre-Hayat

Sapanca Gölü'nde son 2 yılda 60 milyon metreküp su kaybı oldu

15:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

MASAK, FETÖ/PDY'nin mali yapılanmasının izini adım adım takip ediyor

11:13 - Ekonomi

Suriye İçişleri Bakanlığı: Suveyda'daki çatışmalarda 30 kişi öldü, 100 kişi yaralandı

11:08 - Dünya

Toplanan inek sütü miktarı mayısta 999,3 ton oldu

10:52 - Ekonomi

Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 2,7 milyon kişi iller arasında göç etti

10:47 - Gündem

TCMB'den "Kart Kullanım Oranı ve Kartla Yapılan Harcamalar" analizi

10:42 - Ekonomi