?>

DEİK: Türkiye ile Avrupa arasındaki ticari gelişmeler için yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı

DEİK Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Yalçındağ "Türkiye'yi Avrupa'dan müstakil ülke olarak görmek, Türk ticaret ve yatırımlarını çerçevenin dışında tutmak Avrupalı dostlarımız için de imkansız. Yeni hikaye yazmanın tam zamanı" dedi.

Gündem - 4 ay önce

İstanbul
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nin ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin geleceği üzerine değerlendirmede bulundu.
Güncel gelişmelerin beklenen ve beklenmeyen boyutlarının dünyayı ve Türkiye'nin bulunduğu bölgeyi meşgul ettiğinin açıkça görüldüğünü belirten Yalçındağ, şunları kaydetti:
"Rusya-Ukrayna Savaşı özelinde ortaya çıkan durum, yaklaşık bir asır boyunca alışık olduğumuz ezberleri bozuyor, Avrupa Birliği'nin ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin geleceği üzerine çeşitli sorgulamalara sebep oluyor. Şunu çok net olarak söyleyebilirim ki artık Türkiye'yi, Avrupa'dan müstakil bir ülke olarak görmek, Türk ticaret ve yatırımlarını çerçevenin dışında tutmak Avrupalı dostlarımız için de imkansızdır. Türkiye'yi Avrupa Birliği dahil, bölgemizde kurulmuş, faaliyet gösteren politik ve ekonomik ortaklıkların dışında tutmak günün sonunda Avrupa Birliği'ne zarar verecektir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, Türkiyesiz bir Avrupa güvenliği mümkün değil. Bunun yanında, savunma konseptini, stratejik mekanizmaların işleyişini, savunma sanayi sektöründeki harcamaları değiştiren ve rekor yatırımlara imza atan Avrupa ülkelerinin, bu ekosistemde Türkiye ile iş birliğini artırması, bu konjonktürde atabilecekleri en rasyonel adım olacaktır."

"Türkiye ile Avrupa arasındaki ticari gelişmeler için yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı"

Yalçındağ, Türkiye'nin, Batı ittifakının etkili bir üyesi olarak savunma sanayi sektöründeki kamu ve özel yatırımlarıyla sektörde global bir oyuncu haline geldiğini aktardı.
"Öyle ki, 2024 yılında savunma ve havacılık ihracatımız 7,1 milyar dolara ulaşarak bir rekor kırdı. Savunma sanayimizde AR-GE bütçesi ise geçen yıl 3 milyar dolara yaklaştı ve yerlilik oranı yüzde 80'e ulaşarak hepimizi gururlandırdı. Bugün sektörde 100 milyar dolarlık bir proje hacmimiz var." bilgisini veren Yalçındağ, sadece savunma alanında değil, enerji, ticaret gibi birçok alanda daha fazla iş birliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Yalçındağ, "Bu noktada 'Türkiyesiz bir Avrupa güvenliği mümkün olmadığı gibi, Türkiyesiz bir Avrupa ticareti ve yatırım ekosisteminden bahsetmek de mümkün değil. Türkiye ile Avrupa arasındaki ticari gelişmeler için yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı. Türk iş dünyasının temsilcilerinden meydana gelen DEİK olarak, bizler de bu gerçeği uzunca bir zamandır görüyor, eforumuzu bu yönde sarf ediyor ve Avrupalı dostlarımıza 'gelin yeni bir hikaye yazalım' diyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesi şart"

Yalçındağ, Avrupa Birliği'nin dünyada gerçekleşen değişimi yakalayamaması halinde oyun dışında kalma ihtimaline işaret ederek, "AB'nin bu değişimi iyi okuması ve buradaki fırsatları görebilmesi lazım, aksi takdirde AB dünyada bir güç olarak anılmayacak. AB artık kendi yarattığı engelleri kaldırmalı, karar alma mekanizmalarını güçlendirmelidir. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi şarttır." ifadelerini kullandı.
Açıklamasında Türk iş insanlarının vize sorununa da dikkati çeken Yalçındağ, bu durumun Türkiye'den daha fazla AB'ye zarar verdiğini bildirdi.
Yalçındağ, "2024 yılında yapay zeka şirketlerinin küresel finansmanı 100 milyar doları aştı. Biz vize sorunlarını konuşmak yerine, bu alanda iş birliklerimizi nasıl geliştirebileceğimizi konuşmak istiyoruz. DEİK Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı olarak, tüm Türk iş dünyasını ve Avrupalı paydaşlarımızı, güncel gelişmelerin gösterdiği gerçekleri iyi analiz ederek, kazan-kazan prensibiyle daha çok çalışmaya ve ihtiyacımız olan yeni hikayeyi yazmaya davet ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

A Milli Erkek Basketbol Takımı, dünya sıralamasında 27. sıradaki yerini korudu

2025-02-28 18:33 - Spor

Fransız sömürgesi La Reunion'da Garance Kasırgası nedeniyle 3 kişi öldü

2025-02-28 21:53 - Dünya

Bakan Fidan, Kuzey Makedonya Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Mucunski ile görüştü

2025-02-28 18:28 - Siyaset

The Ultimate Kazakhstan Adventure 2025: Combining Flights, Trains, and Cars

2025-03-03 15:15 - İnsan&Hayat

Başkentte yatak fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

2025-03-01 14:07 - Asayiş

Adalet Bakanı Tunç: Tüm hedef terörsüz bir Türkiye

2025-02-26 20:07 - Siyaset

2025'te mobil oyunlaştırma, trendler, tahminler ve en iyi platformlar

2025-02-27 16:06 - İnsan&Hayat

Türkiye ve İngiltere yarın Ankara'da Suriye konulu istişareler yürütecek

2025-03-02 10:44 - Siyaset

Saraybosna'daki tarihi Başçarşı, Ramazan ayı için 'ay ve yıldız' ışıklarıyla süslendi

2025-02-28 10:23 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Costa ile telefonda görüştü

2025-02-27 19:27 - Siyaset

İlgili Haberler

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesimindeki otobüs yangını nedeniyle İstanbul istikameti ulaşıma kapa

22:22 - Gündem

Bursa'da Arap tayların satışından 23 milyon lira gelir elde edildi

22:12 - Gündem

Srebrenitsa'da yarın düzenlenecek anma töreni için hazırlıklar sürüyor

20:53 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç: Bağımlılık geçmişi bulunan hükümlü hastalar için modern merkezler oluşturulacak

19:53 - Gündem

Türkiye ile Suriye arasında eğitime yönelik işbirliği protokolü imzalandı

19:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesimindeki otobüs yangını nedeniyle İstanbul istikameti ulaşıma kapa

22:22 - Gündem

Bursa'da Arap tayların satışından 23 milyon lira gelir elde edildi

22:12 - Gündem

Zelenskiy: Patriot sistemleri konusunda Başkan Trump ile olumlu bir diyaloğumuz var

22:08 - Dünya

Nihat Genç’in kıblesi -Prof. Dr. Bedri Gencer yazdı-

22:02 - En Son Yazılar

İsrail ordusu Gazze'de bir gazeteciyi daha öldürdü

21:48 - Dünya