?>

Denizsiz kentin dalgıçları köpekbalıklarını elleriyle besliyor

Sanayi dalgıçları, akvaryum temizliğinin yanı sıra düzenli aralıklarla dalış yaparak tehlikeli deniz canlılarından sayılan vatoz ve köpekbalıklarını elleriyle besliyor.

Çevre-Hayat - 7 ay önce

Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Denizsiz kentin dalgıçları köpekbalıklarını elleriyle besliyor
AA'nın zorlu mesleklerin arka planında yaşananlara ilişkin hazırladığı haber dosyasının beşinci ve son bölümünde, zorlu meslekler grubunda yer alan sanayi dalgıçlarının mesaileri ele alındı.
Ankara'da büyük bir akvaryumda görev yapan sanayi dalgıçları, su altı yaşamının tehlikeli türleriyle ilgileniyor.
Su altı canlılarını ürkütmemek için sakin davranması gereken dalgıçların, bu nedenle fiziksel şartların yanı sıra psikolojik açıdan da güçlü olması gerekiyor. Dalgıçlar, sportif dalışın haricinde haftanın belirli günlerinde başta su altı yaşamının tehlikeli türleri arasında yer alan 3 metre uzunluğundaki kum kaplanı köpekbalığı, vatoz gibi binlerce deniz canlısını elleriyle besliyor.
Beslemenin yanında akvaryumun temizliğini de üstlenen dalgıçlar, canlıların dengesini bozmadan yapay bir ortamda onlara habitat sağlamaya çalışıyor.

"Mesleğimi duyanlar şaşırıyor"

Keçiören Belediyesine ait "Deniz Dünyası" adlı akvaryumdan sorumlu olan Ali Cüneyt Sürek, AA muhabirine mesleğini anlattı.
Askerliğinden sonra bir dalış kursuna giderek brövesini aldığını söyleyen Sürek, yaklaşık 12 yıldır Keçiören'deki akvaryumda çalıştığını belirtti.
Sürek, "Mesleğimi duyanlar, 'Ankara'da dalgıç nasıl görev yapar?' diye şaşırıyor. Türkiye'deki çoğu ilde olduğu kadar Ankara'da da çok fazla dalgıç, bu işten parasını kazanan çok kişi var. Denizi olmayan, insanların denize hasret kaldığı bu yerde bizim suyla bu kadar uğraşır olmamız çok güzel bir şey." diye konuştu.
Önce akvaryumdaki teknik işlerden sorumlu olduğunu anlatan Sürek, zamanla dalış yaparak balıkların beslenmesine yardım ettiğini anlattı.
Mesleğin ilk başlarında tedirginlik yaşadığını ancak zamanla bu duruma alıştığını dile getiren Sürek, "Bir nevi balık adamız ve iş arkadaşlarımız balıklar. Bizim elimize bakıyorlar. Ne yazık ki burada kafesteler. Mümkün olduğunca onlara doğal ortamında olduklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Yemleme konusunda mümkün olduğunca imtina ediyoruz." dedi.

"Vatozlar, kuyruklarında iğneyi karşısındakine batırıp zehirleyebilir"

Balıkların hepsinin beslenme rutininin farklı olduğunu belirten Sürek, içlerinde köpekbalığının da bulunduğu bu canlıları evcil hayvanı gibi gördüğünü söyledi.
Cüneyt Sürek, hayvanları beslemenin yanı sıra akvaryum temizliğinden de sorumlu olduklarını belirterek, mesleğinin zorlu yanını şöyle anlattı:
"Önce hayvanın habitatında olduğunu kabul edeceksin. Su altına girerken, siz hayvanın doğal hayatına girmiş oluyorsunuz. Bu durumda hayvan size yaklaşabilir, dokunabilir, bundan korkmamak gerek. Panik yapmamak, ani hareketlerde bulunmamak gerekiyor. Vatozların kuyruklarında kendilerini savunma amaçlı iğneleri vardır, bunları karşısındakine batırıp zehirleyebilir. Bundan çok iyi sakınmak gerekiyor. Hayvanları arkadaş olarak görmek, hayatlarına dokunmak lazım. Ancak bunları yaparken korkmamak, hayvanlarla dengeyi korumak gerekir."
Sürek, mesleklerinin zorlu yanlarından birinin de akvaryumdaki tuzlu su dengesini ayarlamak olduğunu dile getirerek, "Bu canlılara denizde ya da doğal ortamlarında buldukları koşulları yapay da olsa sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ankara'nın 310 günlük suyu kaldı

2024-11-20 15:13 - Gündem

Ürtiker Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

2024-11-25 11:01 - İnsan&Hayat

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da kar etkili oldu

2024-11-21 08:42 - Dünya

İzmir Seferihisar'da polis ekibine silahlı saldırı

2024-11-20 23:18 - Asayiş

Ardahan'daki Bülbülan Yaylası'nda evler kara gömüldü

2024-11-23 13:32 - Çevre-Hayat

İsrail ordusu, Beyrut'un şehir merkezine hava saldırısı düzenledi

2024-11-23 08:38 - Dünya

Van'da anne adaylarına otel konforunda hizmet veriliyor

2024-11-19 15:52 - Gündem

Sporda haftanın özeti

2024-11-18 17:47 - Spor

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda tarihi bir kilise zarar gördü

2024-11-24 15:13 - Dünya

Tunceli Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Tekbıyıkoğlu görevine başladı

2024-11-23 10:53 - Gündem

İlgili Haberler

Trabzon'da gün batımı görülmeye değer manzaralar oluşturdu

21:08 - Çevre-Hayat

Ayder Yaylası'nda "İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa" etkinliği düzenlendi

18:02 - Çevre-Hayat

Samsun'daki su kayağı merkezi SUKAY adrenalin tutkunlarını ağırlıyor

17:12 - Çevre-Hayat

"Şehit Ömer Halisdemir Bisiklet Turu" İstanbul'dan başladı

16:03 - Çevre-Hayat

Erzurum'da yuvalarından düşen leylek yavruları koruma altına alındı

13:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanlığına Fahrettin Altun atandı

01:02 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 7 yılda stratejik iletişim ve kriz yönetiminin merkezi oldu

00:57 - Gündem

Bursa'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

00:37 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu ilk maçları tamamlanacak

00:32 - Spor

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda PSG, Real Madrid'i farklı yenerek finale yükseldi

00:28 - Spor