?>

Deprem bölgesindeki rekoltede göç belirleyici olacak

İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Taycı, "Fay hattının yarattığı kesitlerden ziyade bölge insanının göç etmesinden dolayı tarlalar ekilemez, dikilemez, ekim dönemi içerisinde gerekli uygulamalar yapılamaz, ilaçlama, gübreleme, çapalama yapılamaz." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul
"Asrın felaketi" olarak nitelenen merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler bölgedeki tarım arazilerini de etkiledi.
Konu ile ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, deprem sırasında tarım arazilerinde oluşan çatlakların doldurulabileceğini belirterek, "Çatlakların içi doldurularak, takviye edilerek düzeltilebilir. Bazı yerde şişkinlikler var. Bazı yerde çöküntüler var. Bu çatlak, çöküntü ve yarıkların rekolteyi, yani çıkacak ürün miktarını, çok etkileyeceğini de zannetmiyorum. Çatlak ve yarıklardan dolayı en önemli sıkıntı şu olabilir; 'Ya 100 kilo alacaktım da 97 kilo aldım olur'. 3 kilo aradaki boşluğa gitti denir. Yani çok fazla çok büyük bir kayıp olmaz." dedi.
Tarımsal üretime ilişkin büyük tehlikenin bölgeden yaşanabilecek göç olduğunu vurgulayan Taycı şunları kaydetti:
"Üretimdeki asıl kaybın bölgedeki insanların bölgeyi terk etmelerinden kaynaklı ekim, dikim, ürüne verilmesi gereken hizmetlerin verilememesinden kaynaklı sıkıntılar oluşabilir. Sulamadan dolayı, gübrelemeden dolayı, ilaçlamadan dolayı, çalışan insanların o bölgeden göç etmesinden dolayı, toprağa ve ürüne yapılması gereken uygulamaların yapılamamasından dolayı etkilenebilir.
Oradaki o fay hattının yaptığı kesitten ziyade bölge insanının göç etmesinden dolayı tarlalar ekilemez, dikilemez, ekim dönemi içerisinde gerekli uygulamalar yapılamaz, ilaçlama, gübreleme, çapalama yapılamaz. Bunların yapılamamasından dolayı rekolte gerileyebilir. Neticede insan olmazsa tarlada bu ürün kendiliğinden kendi başına bitmiyor. Müdahaleler gerekiyor."

"Topraklarımızın tarıma hizmet etmek üzere en iyi şekilde değerlendirilmesi lazım"

Kazım Taycı, bölge insanının göç etmemesi adına özellikle tarım insanlarının bölgeden ayrılmaması için mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Topraklarımızın tarıma hizmet etmek üzere en iyi şekilde değerlendirilmesi lazım. Bunun için gereken insan gücünün de muhakkak orada sağlanmış olması lazım. Faaliyetlerini sürdürebilmeliler." ifadelerini kullandı.
Şehirlerde çok ciddi yıkımlar olduğunu, yeni yapılanmada, binaların yapımında depreme yönelik tüm uygulamaların çok dikkatli uygulanması gerektiğini aktaran Taycı, "Mümkün ise ekilebilir, dikilebilir tarım arazilerinden ziyade daha verimsiz ve deprem için uygun alanlara yerleşim yapılması sağlanabilir mi bunun üzerinde çalışmalıyız.
Mümkünse yeni yerleşimin depreme uygun zeminin olduğu ve deprem talimatlarına uygun yapıların inşa edileceği şekilde ve olabildiğince tarım arazilerinin korunarak tasarlanmasını talep ediyoruz. Özellikle bilim insanlarımızın göstereceği yolla zemini depreme uygun olan özellikle tarım arazilerinden mümkün oldukça tarım arazilerine girmeden yeni şehir yapılanmalarına dikkat edilmeli." şeklinde konuştu.
Taycı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) olarak depremzedelerin yaralarının bir an önce sarılabilmesi adına gıdadan barınmaya birçok alanda ciddi bir kampanya süreci başlattıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaraların sarılması için ciddi destekler sağladık, sağlamaya da devam edeceğiz. Barınma konusunda hedefimiz farklı şehirlerde konteyner kentler, prefabrik yapılar oluşturarak bölgedeki depremzedelerin bir an önce ayağa kalkabilmesi ve aynı zamanda oradaki üretici ve ihracatçıların faaliyetlerine başlayabilmesi adına biz de elimizdeki tüm imkanları seferber etmeye devam edeceğiz. Çok güçlü bir ülkeyiz, yaşanılan bu felaketi birlik ve beraberlik içinde el ele vererek atlatacağız inşallah."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kars'ta çiftçiler hayvanlarını satıp gelirini depremzedelere bağışladı

2023-02-15 16:48 - Çevre-Hayat

Binlerce İsrailli, Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini Meclis önünde protesto etti

2023-02-20 15:39 - Dünya

ABD'nin Texas eyaletinde düzenlenen silahlı saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

2023-02-16 10:57 - Dünya

Turkish Cargo, Arsenal Vakfı ve Türk kuruluşlarından gelen yardımları Adana'ya ulaştıracak

2023-02-17 17:47 - Gündem

Deprem bölgesinde çalışmalara katılan öğretmenler yaşadıklarını hafızalarından silemiyor

2023-02-18 15:55 - Gündem

İstanbul'daki belediyelerin deprem bölgelerine yardım seferberliği devam ediyor

2023-02-16 22:52 - Gündem

Kocaelispor ile Sakaryaspor, deprem bölgesi için yardım maçı oynayacak

2023-02-18 14:09 - Spor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ortalama 4 dakikada bir artçı sarsıntı yaşanıyor

2023-02-17 11:29 - Gündem

İskoç esnaf Türk komşularının depremzedelere yönelik yardım kampanyasına destek oluyor

2023-02-17 13:03 - Dünya

Yalovalı arama kurtarma ekibi enkazdan sağ çıkardıkları depremzedeleri unutamıyor

2023-02-20 15:28 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Kurum: Depozito sistemiyle Türkiye’ye yılda 500 milyon avro katkı sağlanacak

19:12 - Ekonomi

İngiltere'de elektronik sigara satışı yapan işletmelerin sayısı son 10 yılda yüzde 1200 arttı

17:42 - Ekonomi

İŞKUR, ikiz dönüşümün iş gücü piyasasına etkilerini araştırdı

17:27 - Ekonomi

Türkiye'de Depozito Yönetim Sistemi'yle yılda 25 milyar atığın toplanması hedefleniyor

17:08 - Ekonomi

Çiftçilere 3,3 milyar lira destek ödemesi bugün yapılacak

16:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Avcılar'da arızalanan metrobüsün yolcuları bir sonraki durağa yürüdü

21:28 - Gündem

Almanya'da tren istasyonundaki bıçaklı saldırıda 12 kişi yaralandı

20:53 - Dünya

Ankara'da "Dünya Srebrenitsa'yı Unutmuyor" konferansı düzenlendi

20:33 - Gündem

Beykoz'da seyir halindeki İETT otobüsünde çıkan yangın söndürüldü

20:23 - Gündem

Fransa Cumhurbaşkanı'nın Vietnam'a yapacağı resmi ziyaret ikili ilişkileri genişletmeyi amaçlıyor -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel yazdı-

20:23 - En Son Yazılar