?>

Diyabetli çocuklar için "alternatif tedavi önerileri" hayati risk oluşturabilir

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zehra Aycan, insülin kesilerek uygulanan tedavilerin, ölümcül sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara
Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği, Ulusal Çocukluk Çağı Diyabeti Çalışma Grubu Başkanı da olan Prof. Dr. Aycan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk çağında yüzde 95 oranıyla en çok tip 1 diyabet hastalığıyla karşılaşıldığını anlattı.

Aycan, Türkiye'de çocuklukta tip 1 diyabet görülme sıklığının 100 binde 10 olduğunu belirterek, "Çocuklar için genellikle ilk olarak çok su içme, çok idrara çıkma ve kilo kaybı şikayetleriyle bize başvuruluyor. Bu üç bulgu, diyabet şüphesini ortaya çıkarıyor." diye konuştu.
Tip 1 diyabetin önlenebilir bir hastalık olmadığını, çoğunlukla genetik yatkınlık sebebiyle ortaya çıktığını vurgulayan Aycan, hastalığın viral enfeksiyonlar, stres gibi faktörle tetiklendiğini söyledi.

"İnsülinsiz tip 1 diyabet tedavisi mümkün değil"

Prof. Dr. Aycan, hastalığın çocuklarda bağışıklık sisteminin zedelenmesi sonucu oluştuğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Pankreasta normalde insülin üreten beta hücreleri var. Tip 1 diyabette vücudumuz bu beta hücrelerini bir yabancı cisim gibi algılıyor, bu hücrelere karşı savaşıyor ve sonuçta beta hücreleri insülin üretemez hale geliyor. Yani tip 1 diyabet, insülin eksikliği sonucu oluşuyor ve tedavisinde de bu insülinin mutlaka yerine konulması gerekiyor. İnsülinsiz tip 1 diyabet tedavisi mümkün değil. Bu tedavinin yaşam boyu uygulanması gerekiyor. Şu anda insülinin alternatifi olabilecek bir tedavi yok."

"İnsülin tedavisinin kesilmesi ölümcül sonuçlara neden olur"

Buna karşılık sosyal medyada, çocuklarda tip 1 diyabetin "alternatif" yöntemlerle tedavi edilebileceğine ilişkin açıklamalar yapıldığına dikkati çeken Aycan, ailelere şu uyarılarda bulundu:
"Tip 1 diyabet, ömür boyu süren bir hastalık olduğu için aileler, haklı olarak, alternatif tedavilerle ilgili bir arayışa giriyor. Sosyal medyada bazı hekim arkadaşlarımız, insülin yerine ozon tedavisi veya bazı bitkisel tedaviler gibi alternatif yöntemlerle bu hastalığın yönetilebileceğine ilişkin bilgiler paylaşıyor. Altını çiziyorum, bu son derece yanlış.
İnsülin salgısını artıran bazı kimyasallar, bitkiler olabilir ama tip 1 diyabet hastalığında bu alternatif tedaviler eğer insülini keserek uygulanırsa bunun ne yazık ki ölümcül sonuçları olur. Çünkü insülin eksikliğinde kanda şeker yükselmeye devam eder ve müdahale edilmezse 'diyabetik koma' dediğimiz durum oluşur. Bu noktada da gereken müdahale yapılmazsa çocuğu kaybederiz."

"Bu tip sosyal medya paylaşımlarına itibar etmeyin"

Prof. Dr. Aycan, insülinin 1920'li yıllarda keşfedilmesinden önce tip 1 diyabetli tüm çocukların yaşamını kaybettiğini hatırlattı.
İnsülin tedavisinin diyabetli çocuklarda mutlaka uygulanması gerektiğinin altını çizen Aycan, "Ailelerin alternatif tedavi yöntemi arayışlarına girmelerini doğal karşılıyoruz ama tip 1 diyabet tanısı alan bir çocuğun mutlaka çocuk endokrinoloji merkezinde insülin tedavisi yürütülmeli. Diğer alternatif yöntemler isteniyorsa uygulanabilir ama bunun insülin tedavisi kesilmeden yapılması, sosyal medyadaki bu tip paylaşımlara da itibar edilmemesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

"Her çocuk bireyselleştirilmiş beslenme programlarıyla izlenmeli"

Aycan, ailelerin sosyal medyada karşılaştığı önerileri endokrinoloji hekimlerine danışabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bir de sosyal medyada farklı beslenme tedavileri önerilebiliyor. Biz, beslenme tedavilerini çocuğun yaşı, cinsiyeti, aile yaşantısı, beslenme tercihlerini dikkate alıp kişiselleştirerek hazırlıyoruz. Diyabet diyetisyenlerimizle her çocuğa özgün beslenme programları uyguluyoruz. Buna karşın sosyal medyada 'diyabetliler tek öğün veya sadece iki öğün beslensin' gibi önerilerde bulunuluyor. Bunlar da doğru değil. Her çocuğun kendine ait, bireyselleştirilmiş beslenme programlarıyla izlenmesi gerekiyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya: Ukrayna'ya teçhizat ve silah sevkiyatı artıyor

2023-05-30 16:18 - Dünya

Judoda 12 sporcu 2024 Paris için kota alma yolunda ilerliyor

2023-05-29 11:43 - Spor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç'e somut adımlar atma çağrısında bulundu

2023-06-01 20:45 - Siyaset

Genç yarışçı Ali Türkkan, Dünya Ralli Şampiyonası'nda başarı arıyor

2023-06-01 11:49 - Magazin

Ağrı'da 12 seçmeni bulunan köy sandığa gitti

2023-05-28 14:53 - Gündem

"Hız yapmak" trafik kazalarındaki başlıca kusurlar arasında

2023-05-27 12:18 - Gündem

ABD’li uzmanlar yeni dönemde bağımsız Türk dış politikasının devam etmesini bekliyor

2023-05-31 21:44 - Dünya

Görme engelli judocular yeni şampiyonluklar için Erzurum'da güç depoluyor

2023-05-26 14:33 - Spor

Kahramanmaraş'ta depremzede çocuklara bisiklet dağıtıldı

2023-05-26 16:32 - Çevre-Hayat

HAVELSAN, Malezya'da kara ve havadan sonra denizden ihracat çıkaracak

2023-05-27 14:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Organ bağışıyla gelen yeni kalbiyle sağlığına kavuştu

01:43 - Sağlık

Yeşilay'dan sigarayı bırakma çağrısı

21:48 - Sağlık

Türk doktorlar, TİKA'nın desteğiyle Kamboçya'da sağlık taramaları gerçekleştirdi

17:28 - Sağlık

Kanser hastalıklarının yüzde 10 ila 20'si kalıtsal nedene bağlı

17:02 - Sağlık

Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor

13:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya