?>

Elektronik atıkların geri dönüştürülememesi çevre ve sağlık sorunlarına yol açıyor

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, dünya genelinde ortaya çıkan elektronik atıkların çok az bir kısmının geri dönüştürüldüğünü, dönüşüm sırasında yapılan hataların ise çevre ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Ekonomi - 2 ay önce

İstanbul
Elektronik atıkların oluşturduğu risklere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, kullanım ömrünü tamamlamış elektronik cihazların elektronik atık olarak tanımlandığını söyledi.
Dünya genelinde dijital teknolojilerin yaygınlaşmasıyla elektronik atık miktarının her geçen gün arttığını belirten Tecer, elektronik atıkların toplanması ve izlenmesi noktasında sorunlar olduğunu ifade etti.
Birleşmiş Milletler verilerine göre 2022'de dünya genelinde 62 milyon ton elektronik atık biriktiğini dile getiren Tecer, şöyle konuştu:
"Şu an 2025 yılındayız ve bu rakam biraz daha yükselmiştir. Elektronik atık miktarının aşağı yukarı 70 milyon ton civarına ulaştığını tahmin edebiliriz. Dolayısıyla bu rakamı dünya nüfusunu baz alarak kişi başına dönüştürdüğümüzde, bir kişi yılda yaklaşık 8,5 kilogram dijital atık üretiyor diyebiliriz. Bunların bir kısmının geri dönüştürüldüğünü söylemek mümkün ama bu geri dönüşüm oranı dünyada çok fazla değil, yüzde 22 civarında. Dolayısıyla günümüz rakamıyla oluşturulan 70 milyon ton dijital atığın yüzde 80'i hala geri dönüştürülmeden gezegende, kentlerde ya da yaşadığımız bölgelerde atık olarak duruyor."

Türkiye'de tahmini dijital atık miktarı 1 milyon ton

Türkiye'de elektronik atık miktarı konusunda net rakamlar bulunmadığına, dijital atık takibine ilişkin de mekanizma olmadığına dikkati çeken Tecer, Türkiye İstatistik Kurumunun 2022 verilerine göre, toplam 133 milyon ton atık bulunduğunu ancak bu miktarın ne kadarının elektronik atıkları kapsadığının belirtilmediğini bildirdi.
Lisanslı dijital atık dönüştüren firmalardan elde edilen rakamlara göre, 2020'lerin başında yaklaşık 847 bin ton elektronik atık oluştuğu bilgisinin bulunduğunu aktaran Tecer, bugün bu miktarın 1 milyon ton olarak tahmin edildiğini vurguladı.
Tecer, bu varsayıma göre, Türkiye'de kişi başına düşen elektronik atık miktarının 10 kilogram olarak hesaplandığını, bu miktarın dünya ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.
Atığın içinden kullanılabilecek parçaların alınarak onların farklı bir amaç için kullanılmasının "geri dönüşüm", bir atığı yeterince ayıkladıktan sonra aynı amaçla tekrar kullanılmasının ise "tekrar kullanım" olarak adlandırıldığını belirten Tecer, elektronik atıkların geri dönüşüm sürecini şöyle anlattı:
"Öncelikle, elektronik atıkların ayrı toplanması ve sonra bunların ayrıştırılması gerekiyor. Toplama ve ayrıştırma aslında atığı kaynağından itibaren yaparsak verimli hale geliyor. Toplanıp ayrıştırdıktan sonra sökülme, parçalama işlemlerine geçiliyor. Elektronik atıkların içindeki kullanılabilir malzemeler ki bunlar birtakım ağır metaller içerebildiği gibi cam, plastik gibi parçalar barındırıyor, bunların toplanması ve tekrar kullanılması mümkün. Dolayısıyla elektronik atıkların içindeki plastik, metal, cam gibi malzemeler ayrı ayrı sökülerek toplanır. Sonra bunlardan fiziksel ve kimyasal ayırma işlemleri yapılır. Bu da sonradan geri kazanmanın bir üçüncü aşaması olarak karşımıza çıkıyor. Son aşama ise geri kazanım ve yeniden kullanılma aşamasıdır."

"Zararlı bileşenler besin zincirine karışıyor"

Elektronik atıkların uygun olmayan yöntemlerle bertaraf edilmesinin havayı kirleten emisyonların yayılmasına yol açtığını, özellikle yakma işlemi sonucu elektronik atıkların içindeki toksinler, uçucu organik bileşenler ve kanserojen maddelerin atmosfere karıştığını dile getiren Tecer, "Dünya Sağlık Örgütünün, elektronik atıkların yakılmasıyla birlikte havaya yayılan maddelerin, sinir, kalp, damar ve solunum sistemlerinde rahatsızlıklara yol açtığı yönünde uyarıları var." diye konuştu.
Elektronik atıkların içindeki ağır metallerin su ekosistemini de olumsuz etkilediğinin, bu maddelerin canlıların metabolik yaşamlarını etkileyerek ölümlerine yol açtığının altını çizen Tecer, canlı dokusunda birikebilen zararlı bileşenlerin besin zinciri yoluyla diğer canlılara ulaştığı uyarısında bulundu.
Tecer, elektronik atık kirliliğinin önüne geçmek için bireysel tercihlerde farklılıklar yapılmasını tavsiye ederek, şu ifadeleri kullandı:
"Elektronik eşyaları kullanırken bir gün bunların kullanım ömürlerini tamamlanacağını düşünüp atık olarak çevreye bırakılacağını hesap etmemiz lazım. İkincisi, ikinci el ürünleri tercih etmek. Her seferinde bilgisayarımızın, cep telefonlarımızın sıfırını almak ve kullanmak bir övünç kaynağı olmamalı. Aslında biraz utanmalıyız, çekinmeliyiz. Çünkü doğal kaynaklar sınırlı, bizim ihtiyaçlarımız sınırsız. Üçüncüsü, gereksiz elektronik eşya almaktan kaçınmamız lazım. Son olarak da doğru şekilde geri dönüştürmek. Hiçbir şekilde kullanım şansı kalmamış ürünleri çöp poşetine değil, atık dönüştürme merkezlerine götürüp teslim etme yolunu seçebiliriz." diye konuştu.

"Yasal düzenlemeler, teşvik mekanizmaları oluşturulmalı"

Bireysel önlemlerin dışında topluluk bazlı geri dönüşüm merkezleri kurulması, atıkların ayrı toplanmasını sağlayacak teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesi, eğitim ve farkındalık kampanyaları düzenlenmesi ve üreticiler üzerindeki sorumluluğun artırılması gerektiğini vurgulayan Tecer, ülke politikasına yön veren siyasetçilerin de yasal düzenlemeler ve teşvik mekanizmaları oluşturması gerektiğini dile getirdi.
Tecer, Türkiye'de 1-7 Mayıs'ta kutlanan Bilişim Haftası'nın elektronik eşyaların daha bilinçli kullanılması, dijital okuryazarlığın geliştirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması noktasında önemli olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu toplandı

2025-05-01 00:23 - Siyaset

Trump, Orta Doğu turuna çıkmadan önce bölgeyle ilgili "büyük bir duyuru" yapacak

2025-05-06 20:38 - Dünya

Adana'da jandarma cayrokopteri araziye sert iniş yaptı

2025-05-04 12:37 - Gündem

Gaziantep merkezli 47 ildeki FETÖ operasyonunda 208 şüpheli yakalandı

2025-05-06 12:18 - Asayiş

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 20 Filistinli öldü

2025-05-05 08:58 - Dünya

Türk Yıldızları Kıbrıs semalarına ay yıldız çizdi

2025-05-04 14:08 - Teknoloji

Rusya'dan "Trump tarifelerinin etkisi" raporu

2025-05-06 12:27 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ATO'ya ziyaret

2025-05-05 22:47 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kızılayımız Gazzeli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmamıştır

2025-05-05 15:08 - Siyaset

Ticaret Bakanlığı yılın 4 ayında yapılan denetimlerde 1 milyar lirayı aşan ceza uyguladı

2025-05-05 12:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Şimşek: Programımız kapsamında enflasyonun 2027'de tek hanelere inmesini hedefliyoruz

14:11 - Ekonomi

THY ve AJet Kuzey Kıbrıs'a hava köprüsü kuruyor

14:13 - Ekonomi

Almanya'da startupların sayısı yapay zeka trendiyle arttı

13:27 - Ekonomi

HAVELSAN 'TS EN ISO 56001 belgesi' alan ilk yazılım şirketi oldu

13:08 - Ekonomi

Almanya'nın ihracatı mayısta aylık bazda yüzde 1,4 düştü

12:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çin, ABD'den "Tibet ile ilgili konulara karışmamasını" istedi

16:18 - Dünya

Yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 4-5 derece üzerinde olacak

16:12 - Gündem

İtalya'da taksi yapan uçağın motoruna kapılan 1 kişi öldü

16:08 - Dünya

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyinden Bulgaristan'ın avroya geçişine destek

15:57 - Dünya

Suriye, Lazkiye kırsalındaki yangınlar için AB'den destek talep etti

15:52 - Dünya