?>

Eski petekler ve kullanılmayan bal mumu geri kazanılıyor

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği, eski peteklerin ve kullanılmayan bal mumunun yok olmasını engellemek amacıyla, geri kazanım yöntemiyle elde edilen bal mumunu arıcıların kullanımına sunuyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Zonguldak

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR), eski peteklerin ve kullanılmayan bal mumunun yok olmasını engellemek amacıyla, geri kazanım yöntemiyle elde edilen bal mumunu arıcıların kullanımına sunuyor.
Zonguldak Valiliğinin desteğiyle eski peteklerin külçe muma sonra da temel peteğe dönüştürerek üreticilere "aslına uygun" bal mumuyla çalışma imkanı sunmayı hedefleyen birlik, Ereğli ilçesinde 3 bin metrekare alana sahip entegre tesislerde çalışma yürütüyor.
Öncelikle arıcıların eski veya kullanılmayan doğal peteklerini alan birlik, bunları kazanda eritip, preste bal mumunun tamamının çıkmasını sağlayarak uygun kalıplara alıyor.
Külçe mum haline gelen bal mumu, kazanda bir bar basınçta ve 120 derecede benmari usulü her türlü mikroptan arındırılarak dinlenme kazanına aktarılıyor.
Burada 24 saat dinlendirilen daha sonra basımına geçilen bal mumu, yeniden temel petek haline gelerek yılda iki kez ilgili bakanlık tarafından kontrol edildikten sonra paketlenerek arıcıya teslim ediliyor.
Arıcılık ve kolonilerin hızlı gelişmesi açısından temel belirleyici özelliği bulanan bal mumuyla üreticilerin "sağlıklı bal" üretmesi hedefleniyor.

"Bal mumunun yok olmasının önüne geçmiş oluyoruz"

ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı, yaptığı açıklamada, bal mumu sorununun arıcılık ve bal üretimi açısından temel sorunlardan biri olduğunu söyledi.
Bal mumunun da bal gibi çok kolay kirletilebildiğine, içerisine farklı şeylerin katılabildiğine, ticari amaçlarla istenmeyen şeylerin yapılabildiği bir alan olduğuna dikkati çeken Canlı, şöyle devam etti:
"Birlik olarak eski peteklerin, kullanılmayan bal mumunun yok olmasının önüne geçmek, daha sağlıklı, kullanılabilir ve sürdürülebilir bir üretim yapmak istiyoruz.
Valiliğin desteğiyle eski peteklerin külçe muma sonra da temel peteğe dönüştürülmesi konusunda bir çalışma yaptık. Kullanılmayan eski peteklerin külçe muma dönüştürülmesi, eritilmesi ve sürdürülmesi çok büyük bir sorundu.
Hem zorluğu vardı hem de çoğu çıkarılamadığı için doğaya atılıyordu. Sağlıklı bal mumunun üreticiye verilmesi aynı zamanda sağlıklı balın da üretiliyor olması demek."
Canlı, piyasada daha fazla kar elde etme düşüncesine sahip bir bakış açısıyla hareket edildiğine işaret ederek, arıcılar açısından parafin sorununun bulunduğunu ve bu üretim tarzıyla bu sorunun da çözüldüğünü kaydetti.

"Arıcılarımıza yüzde 50 oranında avantaj sağlıyoruz"

Üreticilerin herhangi bir markanın peteği ile kendilerininkini kıyasladığında arada büyük fark gördüklerini belirttiklerini aktaran Canlı, "Bizimki sıcak döküm, yani arıcılıkta bilinen adıyla kırılan petek. Diğer markaların kırılan peteklerini alsalar bile arının işlem yapması açısından bizim peteği tutmuyor.
Asıl fark burada ortaya çıkıyor, çünkü bir kilogram bal mumunun üretilmesi için arının harcamış olduğu bal yaklaşık 15 kilogram. Burada aslına uygun bal mumuyla çalışılması halinde hem arının işlemesi hem de maliyet açısından daha uygun olacağı inancındayız.
Bal mumunun birebir balın rekoltesiyle ilgisi olmasa bile arıcılığın ve kolonilerin hızlı gelişmesi açısından temel belirleyici bir özelliği var." ifadelerini kullandı.
Canlı, hem ekonomik hem de sağlık açısından önemli bir işlevi yerine getirdiklerini düşündüklerini de belirterek, "Arıcılarımıza temel petek kullanırken doğru iş yapma anlamında belki yüzde 50 oranında avantaj sağlamış oluyoruz.
Bunun sürdürülebilirlik ve tıbbi özellikleri olan ürünler üretmemiz açısından çok anlamlı olduğunu düşünüyoruz çünkü Zonguldak kestane balı aynı zamanda tıbbi aktivitesi olan, sağlık alanında da kullanabilecek bir ürün." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Malezya'da 3 Çinli turistte yeni tip koronavirüs görüldü

2020-01-25 14:07 - Dünya

Hac başvurularında 18 binlik boş kontenjan için kayıtlar 30 Ocak’ta başlayacak

2020-01-28 17:47 - Ekonomi

Hatay'da 'gazella gazella' popülasyonunda artış

2020-01-26 17:36 - Genel

Jandarma depremzedelerin 'kara gün dostu' oldu

2020-01-29 20:02 - Gündem

Erdoğan-Merkel görüşmesi sona erdi

2020-01-24 19:17 - Gündem

Turizm Yatırımcıları Forumu 2020

2020-01-29 17:16 - Genel

Bakanlık, 21 bin müteahhidi yeterliliklerine göre gruplandırdı

2020-01-24 16:53 - Genel

Eski petekler ve kullanılmayan bal mumu geri kazanılıyor

2020-01-31 16:32 - Çevre-Hayat

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmet Vanlıoğlu'nun cenaze törenine katılıyor

2020-01-29 20:22 - Gündem

Kara sınır kapılarından geçen yıl 27,6 milyon yolcu, 7,6 milyon araç geçti

2020-01-25 19:20 - Genel

İlgili Haberler

İstanbul'da son 65 yılın en kurak Haziran ayı yaşandı

14:42 - Çevre-Hayat

Sarıkamış ormanlarında ayıların koku bıraktığı ağaçlara bilimsel inceleme

14:23 - Çevre-Hayat

Atatürk'ün Düzce'ye gelişinin 91. yıl dönümünde köy çeşmesinden ayran akıtıldı

14:02 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının hasadı kavurucu sıcakta yapılıyor

13:38 - Çevre-Hayat

Hollanda'daki "ağaç tünelleri" sürücülere doğanın içinde seyretme ayrıcalığı sunuyor

13:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

"Huzur İstanbul" uygulamasında 862 kişi gözaltına alındı

09:37 - Gündem

Fenerbahçe, yarın ikinci hazırlık maçında Uniao de Leiria ile karşılaşacak

09:23 - Spor

72 ilde uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonlarda 1933 kişi yakalandı

08:18 - Asayiş

Stratejist Kemal Uysal ile ABD’nin Panama, Türkiye ve İsrail’in kanal projeleri üzerine Ömür Çelikdönmez konuştu

07:44 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Belediye operasyonları!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

07:21 - En Son Yazılar