?>

Gazzeli kadın 100 yıllık ceylan boynuzlarıyla bedevi işlemecilik kültürünü yaşatıyor

Gazze Şeridi'nde yaşayan 70 yaşındaki Ganime el-Arcan, 40 yılı aşkın süredir Filistin'deki bedevilerin en belirgin mesleklerinden biri olan yün eğirme ve işlemecilik işini yapıyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Gazze
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Gazzeli kadın 100 yıllık ceylan boynuzlarıyla bedevi işlemecilik kültürünü yaşatıyor Gazze Şeridi'nde yaşayan 70 yaşındaki Ganime el-Arcan, 100 yıllık ceylan boynuzlarıyla yün eğirerek bedevi kültürüne ait birbirinden güzel işlemeler yapıyor. Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapan yaşlı kadın, her gün duvarları yıpranmış kumaşlarla örtülmüş odasında uzun saatlerini yün eğirerek ve işlemeler yaparak geçiriyor. ( Mustafa Hassona - Anadolu Ajansı )

Gazze Şeridi'nde yaşayan 70 yaşındaki Ganime el-Arcan, 100 yıllık ceylan boynuzlarıyla yün eğirerek bedevi kültürüne ait birbirinden güzel işlemeler yapıyor.
Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapan Ganime teyze, ilerleyen yaşına rağmen her gün duvarları yıpranmış kumaşlarla örtülmüş odasında uzun saatlerini yün eğirerek ve işlemeler yapark geçiriyor.
Ganime teyze, yaşadığı coğrafyadaki bedevilerin en eski ve en belirgin mesleklerinden olan bu işi gelecek nesillerin de sürdürmesini istiyor.
Elindeki kirmen adı verilen yün eğirmek için kullanılan çubuk, tahta dokuma sopaları, ceylan boynuzu ve iğne iplik gibi basit aletlerle, at hamudları ve süsleri, debke oyunu için sopa süsleri ve daha pek çok geleneksel süs eşyası yapan Ganime teyze, etrafında toplanan torunlarıyla şarkılar söyleyerek işini daha eğlenceli hale getirmeyi de ihmal etmiyor.

Bedevi kültürüne göre işleme yapan çok az insan kaldı

Filistinli Ganime el-Arcan, AA muhabirine, ceylan boynuzlarıyla yün eğirme ve işleme işinin inceliklerini ve geçmişini anlattı.
Şu anda bir sipariş üzerine ev için süs eşyası hazırladığını söyleyen Ganime teyze, yünleri eğirerek ip haline getirmeyi henüz küçük yaşlarda annesinden ve diğer bedevi kadınlardan öğrendiğini söyledi.
Eskiden bedevi kadınların bir çoğunun yün eğirip el işlemeleri yaptığını ifade eden Ganime teyze, günümüzde ise bedevi işlemelere talebin azalması nedeniyle az sayıda insanın bu mesleği icra ettiğini aktardı.
Ganime teyze, bu işin kolay olmadığını ve ustalaşmak için yıllar gerektiğini belirtirken, ancak ata mirası bu mesleğin yok olmaması gerektiğini vurguladı.

100 yıllık boynuzlar aynı amaçla kullanılıyor

Ceylan boynuzlarını işinde kullanmanın sırrına da değinen Ganime teyze, boynuzları dokuma sırasından ipleri sıkıştırmak için gerekli sertliklere göre kullandığını belirtti.
Atalarından kendisine miras kalan bu boynuzların neredeyse 100 yaşında olduğunu ve hasar görmemeleri için onları gözü gibi koruduğunu dile getiren Ganime teyze, eskiden deve ve koyun yünü kullanılarak yapılan bu işlemelerin bugünlerde bu tür yünlerin bulunmasının zorlaşması nedeniyle hazır malzemelerle yapıldığını anlattı.
Ganime teyze ayrıca bu işi yapmadaki asıl hedefinin maddi kar amacından çok ata yadigarı bir mesleği sürdürmek olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FIFA En İyiler Ödülleri'nin finalistleri açıklandı

2020-12-11 23:56 - Spor

Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'ya ait mühimmat ele geçirildi

2020-12-11 16:26 - Gündem

Rasulayn şehitleri memleketlerine uğurlandı

2020-12-11 13:16 - Gündem

Türkçe e-kitaplar şimdi Storytel'de

2020-12-10 22:06 - Gündem

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik bazı İranlı yetkililerin kullandığı yakışıksız tutumu kınadı

2020-12-13 02:14 - Siyaset

Beşiktaş Başantrenörü Kandemir: Basketbol devrimi yapmaya çalışıyoruz

2020-12-10 19:24 - Spor

Honor’un yeni kablosuz kulaklığı True Wireless Earbuds Türkiye'de

2020-12-11 13:51 - Genel

İstanbul'un barajlarındaki su seviyesi ortalaması yüzde 22'ye indi

2020-12-11 21:21 - Gündem

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda çok sayıda gözaltı var

2020-12-16 08:01 - Gündem

Kocaeli'de 'Gönül Kazan' projesiyle evinde yemek yapamayan vatandaşların sofraları bo

2020-12-13 13:31 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İstanbul'da sis etkisini sürdürüyor

22:47 - Çevre-Hayat

Sis bulutlarıyla kaplanan Obruk Barajı Gölü havadan görüntülendi

20:02 - Çevre-Hayat

Çorum'da baharın müjdecisi çiğdemler erken açtı

16:28 - Çevre-Hayat

Muğla'da güneşli hava sahilleri hareketlendirdi

16:17 - Çevre-Hayat

Adıyaman'da hayatını kaybedenlerin anısının "yaşatıldığı" çayevi buluşma noktası oldu

13:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Mariupol gerçekleri -Sezgin Onaran, Mariupol/Ukrayna'dan yazıyor-

03:07 - En Son Yazılar

ABD yönetimi, Kanada, Meksika ve Çin'den ithalata yeni gümrük vergileri getirdi

02:42 - Ekonomi

İtalya'nın Arnavutluk'taki merkezlere taşıdığı göçmenler, mahkeme kararıyla geri getirildi

02:37 - Dünya

Vietnam ile Kuzey ve Güney Kore arasında özel ilişki -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel yazdı-

02:28 - En Son Yazılar

İsrail'de istifa eden Genelkurmay Başkanı Halevi'nin yerine Eyal Zamir atandı

01:07 - Dünya