?>

Geleneksel halılar üreten ev kadınları dokuma tezgahında özgürleşiyor

Halı dokumacılığı öğrenerek tezgah başına geçen ev kadınları, attıkları her ilmekle dokuma kültürünü ayakta tutarken, ekonomik anlamda da özgürleşme imkanı buluyor

Kültür Sanat - 2 ay önce

Ankara
Altın Eller Kadın Kooperatifi bünyesinde halı dokuma eğitimi alarak kültürel mirasa sahip çıkan ev kadınları, ürettikleri Hereke, Uşak, Milas halıları ve ipek halıların satışını yaparak ekonomik özgürlüklerini kazanıyor.
Alemdağ Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi'nde halı dokuma eğitimi veren usta öğretici Raziye Başeğmez, 2018'de Altındağ'da açtığı halı dokuma atölyesine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Başeğmez, "Buraya ilk tezgah getirdiğimde herkes bana şu soruyu sormuştu, 'Halı dokuma bitti, kilim, halı dokuma diye bir şey kalmadı, Altındağ bölgesinde kim gelir artık halıya?' Ama bir tezgahla başladım burada, hiç üşenmeden bütün bayanlarla görüşmemi yaptım." dedi.
İletişime geçtiği kadınların projeyi sevinçle karşıladığını söyleyen Başeğmez, bir tezgahla başlayan atölyenin şimdi 25 tezgaha ulaştığını, öğrencileriyle kocaman bir aile olduklarını ifade etti.

"Halı dokumanın verdiği feyiz kadınları özgürleştiriyor"

Başeğmez, eğitimlere farklı görüşlerden, farklı hikayelere sahip kadınların katıldığını dile getirerek, "Hiç çalışmamış, hayatında hiç para kazanmamış bayanlarımız var. Biz asıl onların kalplerine dokunduk zaten. Bu yola çıkarken amacımız buydu, ev hanımlarına bu imkanı tanımak. Hem meslek öğretelim hem onların ekonomik özgürlüklerini verelim hem de kültürel mirasımızı yaşatalım." diye konuştu.
Dokudukları halıların kültürel değeri anlatıldığında kadınların duygulandığı, eğitimlere heyecanla geldiği ve bu mirası çocuklarına aktarmak istediğini belirten Başeğmez, hayata küsmüş öğrencilerinin halı dokumacılığı sayesinde hayata tutunduğunu söyledi.

Başeğmez, kadınların bu uğraş sayesinde kendilerini daha rahat ifade edebilir duruma geldiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Halı dokuma sanatıyla uğraştıkları için bu bambaşka şeyler kattı bayanlarımıza. Hepsi zaten çok değerli insanlar, çok kültürlü insanlar ama halı dokumanın da verdiği başka bir feyizle çok güzel yerlere geldiler. Ahım şahım para kazanmadılar, halı dokumaktan çok para kazanılmıyor ama mesleğin verdiği güzellik, halı dokumanın verdiği o feyiz onları kendine getirip özgürleştiriyor."
Halılara zaman zaman kasıtlı olarak hatalı ilmek atıldığını belirten Başeğmez, "Hatayı bilerek yapıyoruz çünkü kusursuz değiliz. Şöyle bir inancımız var, biz kusursuzluğun Allah'a ait olduğunu biliyoruz. Rabbim sadece kusursuzluğu bilir. O yüzden biz bazen hatayı bilerek yaparız çünkü kusursuzluk sadece Rabbime mahsus bir şeydir." dedi.

"Bir nebze olsun kalplerine dokunduğumuza inanıyoruz"

Başeğmez, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından yürütülen bir proje kapsamında, deprem bölgesinde halı atölyeleri açtıkları bilgisini paylaştı.

İlk etapta yatak, yastık ve yorgan gibi eşyalar hazırlayıp bölgeye gönderdiklerini aktaran Başeğmez, şunları kaydetti:
"'Ne yapabiliriz, bu bayanların kalplerine nasıl dokunabiliriz? Oradaki insanlara psikolojik olarak nasıl destek çıkabiliriz?' diye düşünürken halı geldi aklımıza. Orada da halı atölyeleri açalım, çünkü bayanlar halı dokurken bir nevi kendilerini kaptırdıkları için çok düşüncelere dalmıyorlar. Bir nebze olsun sıkıntılarını gidermek için bu bayanlara halı atölyeleri açıp, projeler yapıp destek çıkmak istedik. Zaten biz onlara ulaştığımızda çoğu da halı dokumasını biliyormuş. Çok güzel hikayelerle karşı karşıya geldik. Bir nebze olsun kalplerine dokunduğumuza inanıyoruz."

"Halı bana hitap eden bir el sanatı"

4 yıldır halı dokumacılığıyla uğraşan 2 çocuk annesi Yasemin Güler Çimen de atölyeyle bir arkadaşı vesilesiyle tanıştığını belirterek, halı dokumanın kendisine motivasyon verdiğini ve vaktini iyi değerlendirmesini sağladığını ifade etti.

Çimen, halı dokumayı öğrendikten sonra daha aktif bir insan olduğunu, eskiden içine kapanık ve evden çıkmayan biriyken şimdilerde kendini daha iyi ifade ettiğini, arkadaşlar edinerek sosyalleştiğini dile getirdi.
Halıyı dokudukça ortaya çıkan desen ve motiflerle heyecanlandığını söyleyen Çimen, "Özellikle halı bitip de kesimini yaptıktan sonra insan çok seviniyor. Çocuk gibi oluyorum, öyle söyleyeyim, daha çok seviniyorum." dedi.
Çimen, eğitimin başlarında zorlandığını ancak zamanla sevdiğini söyleyerek "Halı bana hitap eden bir el sanatı diye düşünüyorum. Çok mutluyum, iyi ki gelmişim, iyi ki tanımışım. Ufak tefek kazançlar elde ediyoruz. Çok büyük bir şeyler değil ama olsun, damlaya damlaya göl olur." diye konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk Eximbank, 2024'te ihracatçılara 49 milyar dolarla en yüksek desteği sağladı

2025-03-06 20:27 - Ekonomi

Rusya'ya patates ithalatı neredeyse iki katına çıkacak

2025-03-07 07:07 - Özel Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye hepimizin ortak hedefidir

2025-03-03 22:58 - Siyaset

Tersine beyin göçüyle dönen Türk bilim insanlarının cihazlarına ABD'den patent

2025-03-05 13:58 - Teknoloji

Kırklareli'nde öğrenciler obeziteye karşı güne fiziksel aktiviteyle başlıyor

2025-03-04 12:52 - Çevre-Hayat

Süper Lig'den 3 kulüp, PFDK'ye sevk edildi

2025-03-04 19:18 - Spor

Kırmızı bültenle aranan Sinan Memi, İstanbul'a getirildi

2025-03-01 11:03 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan şap hastalığına karşı aşı kampanyasına katılım daveti

2025-03-02 18:12 - Ekonomi

Güney Afrika, Gazze'ye yardım girişlerinin engellenmesini kınadı

2025-03-05 18:53 - Dünya

Türk Telekom altyapı yatırımlarıyla Türkiye'yi bölgenin teknoloji üssüne dönüştürecek

2025-03-04 11:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ara Güler'in hayatı 'Merhaba' filmiyle beyazperdeye taşınıyor

22:40 - Kültür Sanat

Orta Çağ'dan kalma Brugge'deki tarihi kaldırım taşları çalınıyor

21:02 - Kültür Sanat

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi 'Günlük Yaşam' sergisine ev sahipliği yapıyor

21:02 - Kültür Sanat

'Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali', 25. defa sinemaseverlerle buluşacak

20:54 - Kültür Sanat

İsveç'in başkenti Stockholm'de geniş katılımlı çocuk şenliği düzenlendi

19:53 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Geleneksel Oyunlar Tırı ile eğlenen çocukların yetenekleri keşfediliyor

12:37 - Gündem

Marmara'da nisan yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 18 azaldı

12:32 - Gündem

İETT otobüsünden akan mazot nedeniyle çok sayıda araç kaza yaptı

12:28 - Gündem

İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine saldırılarında 4 kişi yaşamını yitirdi

12:22 - Dünya

İzlanda Dışişleri Bakanı Katrin Gunnarsdottir'den Türkiye'nin dünya barışındaki rolüne övg

12:18 - Gündem