?>

Geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili yol haritası belirleniyor

Sağlık Bakanı Demircan "Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, belli kurallar dahilinde, belli eğitimler verilerek ve hekim tarafından yapılıyor. Bu uygulamaları yapma yetkisi hekimlere verilmiştir ve belli merkezlerde yapılmaktadır." dedi.

Sağlık - 7 yıl önce

ANKARA

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde düzenlenen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Basın Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, insanoğlunun yeryüzüne geldiğinden bu yana sağlık sorunlarıyla karşılaştığını ve bunların çözümü için çare bulmaya çalıştığını söyledi.
Tanı ve tedaviye ilişkin geçen süre içinde büyük birikimlerin elde edildiğini anlatan Demircan, "Bu süreçte deneysel bilim dönemine gelindiğinde geleneksel diye adlandırdığımız daha önceki dönemlerde üretilen bilgilerin kullanımı biraz olsun geri plana itilmeye başlandı. Ancak insanlığın yüz yıllarca, binlerce yıl içinde geliştirmiş olduğu bilgi birikimi ve tecrübe bugün bilimsel alanda masaya yatırılıp, bu tecrübeden istifade etmek kadar doğal bir şey olamaz. Bilimin de gerektirdiği budur." değerlendirmesinde bulundu.

Demircan, şunları kaydetti:

"Madem ki atalarımız tarih boyunca bu problemleri çözmek için belli uygulamalar yaptılar, bu uygulamaların bugün özellikle bilimin ışığında tekrar masaya yatırılarak değerlendirilmesi ve insanlığın hizmetine sunulması gayet doğaldır. Bugün dünya bu konuda da büyük bir gayretin içerisindedir. Biz de Türkiye olarak hastalıklarla mücadele alanında geleneksel tıptan istifade etme kararlılığı içerisindeyiz. Bu konuyla ilgili de gerekli düzenlemeleri yaptık."
"Uygulama yetkisi hekimlere verilmiştir"
Sağlık Bakanı Demircan, "Yaptığımız düzenleme ile artık halkımıza, geleneksel tıp hizmetleri, denetlenebilir sağlık kurumlarında, sertifikalı uzmanlar tarafından sunulmaktadır. Türkiye entegrasyon ve standardizasyon açısından bugün itibarıyla örnek bir ilerleme kaydetmiş durumdadır." dedi.
Türkiye genelinde, üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde 37 geleneksel tıp uygulama merkezi ve 18 eğitim merkezi bulunduğunu bildiren Demircan, "Yani geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, belli kurallar dahilinde, belli eğitimler verilerek ve hekim tarafından yapılıyor. Bu uygulamaları yapma yetkisi hekimlere verilmiştir ve belli merkezlerde yapılmaktadır. Dolayısıyla kuralsız bir uygulama yoktur." diye konuştu.
Demircan, üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinin, uygulamanın yanı sıra eğitim ve araştırma-geliştirme faaliyetleri de yürüttüğünü aktararak, "Ülke genelinde devlet hastaneleri, özel hastaneler ve tıp merkezleri olmak üzere halen 439 ünite, halkımıza geleneksel tıp uygulamaları hizmeti sunuyor. Bugüne kadar bin 600 hekim ve iş hekimine sertifika verilmiş bulunuyor. Diş hekimleri sadece ağız bölgesinde uygulama yapabiliyor." dedi.
Ahmet Demircan, 15 geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamasının mevzuatla düzenlendiğini belirterek, bunların akupunktur, fitoterapi, hipnoz, homeopati, kupa, larva, hirudoterapi, apiterapi, mezoterapi, kayropraktik, müzikterapi, osteopati, ozon, proloterapi, refleksoloji olduğunu bildirdi.
"Birbirinin rakibi değildir, birbirinin tamamlayıcısıdır"
Vatandaşların yoğun biçimde bu uygulamalardan yararlanmak için sağlık kurumlarına geldiğini dile getiren Demircan, "Asırlar öncesinden bugüne miras kalan medeniyet birikimlerimiz, günümüz geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları için de önemli bir kaynak oluşturmaktadır. İnşallah Türkiye, kadim medeniyet coğrafyamızın geleneksel tıp uygulamalarını insanlığın hizmetine taşıyacak bir köprü ülke olacaktır." diye konuştu.
Bakan Demircan, Anadolu'nun insanlık tarihi kadar eski olduğunun altını çizerek, bu coğrafyada adeta insanlığın hafıza kaydının oluştuğunu ve burada geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının önem taşıdığını söyledi.
"Modern tıp ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları birbirinin rakibi değildir, birbirinin yerine ikame edilecek değildir. Bir sürecin devamıdır, ikisi de birbirinin tamamlayıcısıdır." diyen Demircan, insanlık tarihi içinde geleneksel tıbbın hep yer aldığını vurguladı. Demircan, "Süreç insanlık tarihi kadar eskidir, bugüne kadar gelen bir süreçtir. Bu süreç içerisinde geleneksel tıp başından beri vardır, modern tıp ise son dönemlerin gelişmeleri sayesinde oluşmuştur. Birbirinden ayrı düşünmemek lazım. Bilim bunların hepsini birleştirmesi gereken unsurdur, husustur." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor kafilesi İstanbul'a gitti

2018-03-31 17:02 - Spor

Torunu nedeniyle down sendromunu yakından tanıyor

2018-03-30 15:32 - Çevre-Hayat

Afrin'deki tarihi kilise ve manastır koruma altında

2018-03-30 20:48 - Genel

Kosova’da FETÖ okullarının üst düzey yöneticileri gözaltına alındı

2018-03-29 18:02 - Asayiş

Tiflis'te turistlerin uğrak yeri: Kuru Köprü

2018-03-29 16:32 - Çevre-Hayat

'İran'la 10-15 yıl içerisinde savaşabiliriz'

2018-03-31 00:32 - Dünya

"Yeni yatırımlara devam edeceğiz"

2018-03-29 17:23 - Ekonomi

Filistinlilere 'Mescid-i Aksa'da yoğun katılımlı Cuma namazı' çağrısı

2018-03-29 00:32 - Dünya

Otizmli çocuklar hayata eğitimle tutunuyor

2018-04-01 15:02 - Çevre-Hayat

Eski emniyet müdürlerinin eşleri ve kardeşlerinin FETÖ davası başladı

2018-03-29 14:39 - Genel

İlgili Haberler

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından "kızamıkla mücadele planı"

05:32 - Sağlık

Suriye'de işitme engelli çocuklar cihazlarla ilk kez duymanın sevincini yaşadı

22:33 - Sağlık

Pasif içicilik "inme" riskini yüzde 30 artırıyor

22:32 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı 'Aile Hekimliğine Geçişte Muvafakat İşlemleri' genelgesini revize etti

21:11 - Sağlık

Hakkari'de 43 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

15:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump'tan Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkaran UCM'ye yaptırım

06:03 - Dünya

ABD'de uçakla çarpışan helikopterin gözetleme sisteminin kapalı olduğu belirlendi

05:58 - Dünya

Amazon'un net satış ve karı geçen yılın son çeyreğinde arttı

05:52 - Dünya

USAID'in, 2023'te 6 bin 200 gazeteciyle 707 medya kuruluşuna fon sağladığı iddiası

05:48 - Dünya

Trump'ın federal çalışanlara istifa karşılığı tazminat teklifine bölge yargıcından geçici engel

05:42 - Dünya