?>

Gelir İdaresinden sektörlere kayıt dışı takibi

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında belirli alanlar ve sektörlere odaklandı

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusundaki çalışmalarını hızlandıran Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), nakit ekonomisi ve dış ticaret konuları ile akaryakıt, inşaat, tütün ile alkollü içecekler, tarım ile gıda sektörlerindeki kayıt dışılığın azaltılması için düzenlediği çalıştaylarda bu alanlardaki açığın nedenlerini ve çözüm önerilerini araştırıyor.
2019-2021 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nı yürürlüğe koyan başkanlık, bu alandaki mücadelesine planlı şekilde devam ediyor.
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla risk odaklı analiz ve denetim çalışmaları yürüten GİB, sektör bazlı çalışmalara da hız verdi.
Bu kapsamda, akaryakıt, inşaat, tütün ile alkollü içecekler, tarım ile gıda sektörlerine yönelik çalıştaylar düzenlenirken, nakit ekonomisi ve dış ticaret alanlarındaki kayıt dışılık da ayrı bir çalıştayla ele alındı.
Başkanlıkça düzenlenen tüm çalıştaylar, ilgili kamu kurumları, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İnşaat sektörü yakın takipte

Tütün ve Tütün Mamulleri ile Alkollü İçecekler Sektörlerinde Kayıt Dışılığın Azaltılması Çalıştayı'nda, Bandrollü Ürün İzleme Sistemi'nin (BÜİS) geliştirilmesi ile tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içecekler sektörlerinde kayıt dışılığa sebep olan sorunların çözümüne yönelik stratejilerin belirlenmesi amaçlandı.
Çalıştayda sektördeki mevcut durum ile yapılacak çalışmaların sektörün vergi gelirleri ve denetimi açısından kayda değer fayda sağlayabileceği değerlendirildi.
İnşaat Sektöründe Kayıt Dışılığın Azaltılması Çalıştayı'yla da inşaat sektörü dinamikleri, kayıt dışılığa sebep olan unsurlar, değer zincirindeki olası boşluklar ve çözüm önerilerinin değerlendirilerek mücadele stratejilerinin geliştirilmesi amaçlandı.
Çalıştaya katılan tüm taraflardan, sektördeki kayıt dışı ekonominin boyutunun ve mücadele stratejilerinin belirlenmesi, mevzuattaki boşlukların giderilmesi, denetim-izleme mekanizmaları ve kurumlar arası veri paylaşımının geliştirilmesi konularına yoğunlaşmaları talep edildi.
İnşaat sektöründe kayıt dışılığın analizi açısından önemli görülen konular, geliştirme, finansman ile satış ve sonrası aşamaları olarak sıralandı.

Kayıt dışılık en yoğun gıda ve tarımda

Tarım ve Gıda Sektöründe Kayıt Dışılığın Azaltılması Çalıştayı, kayıt dışılığın en yoğun olduğu ve stratejik önemi en yüksek sektörlerden biri olan tarım ve gıda alanlarındaki sorunları tartışmak için gerçekleştirildi.
Çalıştayda, tarımsal veri altyapısı, veri teknolojileri ve üretim planlaması, tarımsal piyasa yapısı, pazarlama ve değer zinciri, tarımsal girdi piyasası, kredi işlemleri ve teşvikler gibi konulara odaklanıldı.
Akaryakıt Sektöründe Kayıt Dışılığın Azaltılması Çalıştayı'nda da akaryakıt sektöründe yer alan oyuncular, kayıt dışılık ve buna neden olan sorunlar, bu sorunların analizi, tespiti ve çözüm önerileri, sektörü düzenleyip denetlemekle görevli tüm paydaş kurum ve kuruluşların mevzuat düzenlemeleri gözden geçirildi.
Çalıştayda, akaryakıt sektörünün hizmet verdiği ve ilişkili olduğu sektörlerin fazlalığı göz önüne alındığında kayıt dışılığın önlenmesinin büyük önem arz ettiği vurgulandı.

Perakende ve ulaştırmaya odaklanılacak

Sektörel Nakit Ekonomisi Konulu Çalıştay'da da nakit ekonomisinin ve dijital ödemelerin takip edilmesine olanak veren hukuki düzenlemeler ele alındı. Çalıştayda, nakit kullanımına bağlı kayıt dışılığın en yüksek olduğu değerlendirilen perakende, serbest meslek ve ulaştırma-lojistik sektörlerinin incelenmesi değerlendirildi.
Dış Ticaret Alanında Kayıt Dışılığın Azaltılması Çalıştayı'nda da dış ticaret alanındaki kayıt dışılık ve bundan kaynaklanan vergi kayıpları ele alındı. Çalıştayda, dahilde işleme rejimi, geçici ithalat rejimi ve menşe kıymet farklılıkları, transit ve antrepo rejimi, ihracat ve hariçte işleme rejimi, serbest bölge uygulamaları başlıkları altında çalışma grupları oluşturuldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Karanlıkdere Kanyonu'nda sonbahar güzelliği

2019-11-28 15:57 - Gündem

'Naim: Cep Herkülü' ekibi filmi Samsunlularla izleyecek

2019-11-30 15:37 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi NATO’dan çıkarmak-çıkarmamak… Bu senin (Macron) haddine mi?

2019-11-29 19:32 - Gündem

Yapı Kredi'den karanlığı aydınlatan projeye destek

2019-11-27 16:45 - Genel

Motor sesini, bağlamanın melodileriyle birleştirerek hayalini gerçekleştirdi

2019-11-30 16:12 - Çevre-Hayat

Şehit öğretmen Aybüke Yalçın katledildiği yerde anıldı

2019-11-24 19:52 - Gündem

Üniversiteli Güleda'nın katilinin ifadesinin detayları ortaya çıktı

2019-11-25 22:07 - Genel

Büyüklüğü 4 trilyon doları aşan helal ekonominin paydaşları buluşuyor

2019-11-24 16:09 - Ekonomi

Galatasaray son anda yıkıldı

2019-11-27 01:08 - Gündem

Bağcılar'da Öğretmenler Günü kutlandı

2019-11-26 13:40 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

IMF, ABD, Çin, Kanada ve Meksika'yı anlaşmazlıkları çözmeye ve ticareti mümkün kılmaya çağırdı

09:33 - Ekonomi

Fitch: ABD'nin tarife hamleleri agresif ticaret politikası risklerini gösteriyor

23:47 - Ekonomi

PepsiCo'nun geliri geçen yılın son çeyreğinde azaldı

20:38 - Ekonomi

Bakan Işıkhan: Belediyelerin SGK'ye olan borcu, ocak ayı itibarıyla 162 milyar liraya ulaştı

20:08 - Ekonomi

TCMB, Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı

19:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Başkentte 3 katlı iş yerinde çıkan yangın kontrol altına alındı

09:38 - Asayiş

IMF, ABD, Çin, Kanada ve Meksika'yı anlaşmazlıkları çözmeye ve ticareti mümkün kılmaya çağırdı

09:33 - Ekonomi

Suudi Arabistan, Trump'ın 'İsrail ile normalleşme için Filistin Devleti şartından vazgeçtikleri' iddiasını yalanladı

09:28 - Dünya

Antalya'da yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu 33 kişi yaralandı

09:22 - Asayiş

Samsun’da kamyona çarpan yolcu otobüsünün sürücüsü öldü, 16 yolcu yaralandı

09:18 - Asayiş