?>

“Gelişmeleri kaçırma korkusu“ sosyal medya bağımlılığına yol açıyor

"Yapılan araştırmaya göre, 30 yaş ve altında olan sosyal medya kullanıcıları için gelişmeleri kaçırma korkusu sosyal medya kullanımında artışa neden olmaktadır"

Medya - 5 yıl önce

Sosyal medya platformları ticaretten eğlenceye, eğitimden psikolojik sebeplere kadar pek çok sebeple kullanıcı sayılarını artırmaya devam ediyor.
Sosyal medya platformları artan kullanıcı sayıları önemini giderek artıyor. "Digital 2020" raporu verilerine göre, dünya nüfusu 7 milyar 750 milyona ulaşırken mobil telefon kullanıcı sayısı 5 milyar 190 milyona, internet kullanıcı sayısı 4 milyar 540 milyona aktif sosyal medya kullanıcı sayısı ise 3 milyar 800 milyona ulaşmış durumda.
Rapora göre aylık aktif kullanıcı sayılarına bakıldığında Facebook 2 milyar 449 milyon kullanıcı ile başı çekerken onu 2 milyar kullanıcı ile Youtube 1,6 milyar kullanıcı ile WhatsApp, 1,3 milyar kullanıcı ile Facebook Messenger, 1,15 ile WeChat takip ediyor. Instagram'ın 1 milyar kullanıcısı bulunan Instagram 6. sırada yer alırken, son dönemin en çok tartışılan platformu TikTok 800 milyon kullanıcı ile 7. sırada yer alıyor.
"İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının daha fazla arttığını söyleyebiliriz. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri, sosyal medyanın insanların zaman ve mekan fark etmeksizin birbirleriyle bağlantı içinde olmalarına olanak sağlamasıdır. Bireylerin birbirleriyle bağlantı içinde olması, kişiye hem bir gruba aidiyet hem de güven duygusu sağlamaktadır.
İnsanların en önemli ihtiyaçlarından olan bağlantıda olma ihtiyacının yanı sıra, bireyler kendilerini dünyadaki en son olaylar hakkında sosyal medya aracılığıyla güncellemekte ve bilgi sahibi olmaktadırlar.
Yine bu dönemle birlikte hayatımızda yer edinen çevrimiçi eğitim açısından baktığımızda da sosyal medya üzerinden uzman kişilerden eğitim almak kolaylaşmış ve kişilerin bilgilerini geliştirmek adına ilgi alanlarına göre profesyonelleri takip etmesi mümkün olmuştur. Sosyal medyanın bu bahsedilen özellikleri, pandemi süreci öncesinde de geçerli olmasının yanı sıra özellikle bu dönemde daha fazla belirgin olmuştur."

- "Gelişmeleri kaçırma korkusu sosyal medya kullanımında artışa neden olmaktadır"

İnternet kullanıcıları üzerinde yapılan araştırmaya göre her yaştan insanın en az bir sosyal medya hesabı bulunduğuna dikkati çeken Gündoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sosyal medya hayatımıza ilk girdiği zamanlarda bir iletişim aracı olarak kullanılıyorken, artık günümüzde iletişim aracı olmasının yanı sıra bireylerin kendilerini ifade edebilmesinin önemli bir aracı haline gelmiştir.
Yapılan bir araştırmaya göre, 30 yaş ve altında olan sosyal medya kullanıcıları için gelişmeleri kaçırma korkusu sosyal medya kullanımında artışa neden olmaktadır. Kişinin içinde bulunduğu ortamın dışındaki herhangi bir olayı kaçırma korkusu olarak tanımlanan gelişmeleri kaçırma korkusu içinde bireylerin sosyal medyada çevrimiçi olmadıklarında arkadaşlarının birbirleri ile iletişim halinde olduğu düşüncesini ve gündemden uzak kalıp dışlanmış hissetme duygusunu ve aidiyet duygusunda eksikliği içermektedir.
Hissedilen bu korkunun yanı sıra, sosyal medyanın yoğun kullanımı stresli ve hatta depresif hissetmeye neden olmaktadır. Bireyler kendilerini diğer kullanıcılar ile az ya da çok karşılaştırdıkları zaman, yetersizlik hislerini yoğun bir şekilde yaşamaktadırlar.
Ruhsal anlamdaki olumsuz etkilerin yanı sıra, fiziksel sağlık anlamında da sosyal medyanın yoğun kullanımının olumsuz etkilerini görmekteyiz. Hareketsizliği teşvik etmesine ek olarak, uyku ve yeme bozukluklarına kadar varabilen bir etki alanına sahip olmaktadır."
Sosyal medya kullanımı öncesinde bireylerin görüş ve düşüncelerini sağlıklı aktarma konusunda şu anda olduğundan daha fazla zorluk yaşadıklarını hatırlatan Gündoğan, "Ancak aynı zamanda, yerinde ve zamanında kullanılmadığında bağımlı olma riskini de artıran sosyal medyanın olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkileri de olmaktadır. Bu nedenle, sosyal medya kullanımının bağımlılığa dönüşmemesine ve gündelik hayatın çoğunluğunu kaplamıyor olmasına dikkat etmek gerekiyor."

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kars'ta kışı uzun geçiren çiftçilerin ot biçme mesaisi başladı

2020-07-09 14:02 - Çevre-Hayat

Ronaldo dünya futboluna damga vurmaya devam ediyor

2020-07-05 17:15 - Spor

Kovid-19 salgınında son 24 saat

2020-07-05 02:37 - Gündem

'Genelkurmay çatı davası'nda dosyası ayrılan sanıkların yargılanmasına başlandı

2020-07-06 18:42 - Gündem

Libya ordusu Cancavid milislerinin Cufra'da yaptığı çok sayıda ihlali tespit etti

2020-07-09 05:49 - Gündem

Bakan Kasapoğlu Malatya'da bakanlık yatırımlarını inceledi, gençlerle bir araya geldi

2020-07-07 02:32 - Siyaset

Medipol Başakşehir hata yapmadı

2020-07-08 02:27 - Spor

Rusya ve Çin, Suriye'ye uluslararası yardımları veto etti

2020-07-08 03:32 - Dünya

İttifak Holding Konyaspor evinde kazandı

2020-07-06 02:22 - Spor

“Gelişmeleri kaçırma korkusu“ sosyal medya bağımlılığına yol açıyor

2020-07-11 14:14 - Medya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti Malezya basınında geniş yer buldu

21:02 - Medya

Yapay zeka sohbet robotlarının okuduğu haberleri yanlış anlayabildiği ortaya çıktı

19:18 - Medya

Sağlık Bakanlığı, Alman Der Spiegel dergisinin 'Yenidoğan çetesi' iddialarını yalanladı

19:17 - Medya

DMM; Türkiye'de turistleri taşıyan yolcu gemisinin battığı iddiası yalan

14:47 - Medya

Google'ın veri merkezleri Türkiye'nin tüketiminin üçte biri kadar su harcıyor

13:05 - Medya

Günün Manşetleri

Erzincan İliç'teki maden ocağında meydana gelen heyelan bir yılı geride bıraktı

19:02 - Gündem

Okulların tatil edildiği İstanbul'da akşam trafik yoğunluğu yüzde 62 olarak ölçüldü

18:57 - Gündem

Kars'ın karlı dağlarında kurt sayısını tespit için iz sürüyorlar

18:53 - Gündem

Türkiye ve Endonezya'dan 64 maddelik ortak beyan

18:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Endonezya ziyareti, ülke basınında geniş yer buldu

18:43 - Siyaset