?>

Gençler "milli teknoloji atölyeleri"nde uygulamalı eğitim alacak

Türkiye'de yeni teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla üniversitelerde kurulacak milli teknoloji atölyeleriyle gençlerin bu alandaki donanımları artırılacak.

Teknoloji - 2 ay önce

Ankara
AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nden derlediği bilgilere göre, üniversiteler ve kamu araştırma enstitülerinde kurulacak altyapılarla teknoloji alanında Türkiye'nin kapasitesi artırılacak.
Temel bilimler ve malzeme bilimleri ile biyoteknoloji ve dijital teknolojiler gibi alanlara odaklanacak altyapılar, TÜBİTAK ve diğer ilgili kuruluşlarca desteklenen ulusal ve uluslararası projelerin yürütülmesinde kritik rol üstlenecek.
Üniversitelerin, yeni teknolojilerin geliştirilmesine yönelmesi ve sanayiyle daha yoğun işbirliği yapması da hedefleniyor.
Bu kapsamda, ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanacak gençler için üniversitelerde ve TÜBİTAK destekli bilim merkezlerinde milli teknoloji atölyeleri kurulacak.
Başlangıçta 50 üniversitede kurulması planlanan milli teknoloji atölyelerinin, bilim ve teknoloji yarışmalarına katılacak takımların ihtiyaç duyduğu ekipmanları bir arada bulundurması ve öğrencileri teknoloji alanında daha donanımlı hale getirmesi öngörülüyor.
Bu atölyelerde öğrencilerin uygulamalı eğitim alması, teknolojik yetkinliklerini geliştirmesi amaçlıyor. Bu kapsamda sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli AR-GE personeli ve üretimde ihtiyaç duyulan teknik yetkinliklere sahip insan kaynağı havuzunun büyümesi de hedefleniyor.

Liselilere özel program

Temel Bilim Araştırmaları Liderlik Programı'yla (TALİP) araştırmacılara bu alanda destekler sağlanması planlanıyor. Söz konusu programla, temel bilimlere ilişkin bilgi üretiminde Türkiye'nin uluslararası görünürlüğünün artırılması, yetişmiş insan kaynağının AR-GE ve inovasyon ekosistemine kazandırılması hedefleniyor.
Üniversite sınavında ileri düzey başarı elde etmiş ve yurt içindeki üniversitelerin temel bilim programlarını tercih eden öğrencilere yönelik burs programları geliştirilecek. Ayrıca yüksek lisans, doktora, doktora sonrası eğitim ile araştırma burslarında, temel bilim alanlarına yönelik özel destek kotaları oluşturulacak.
Ulusal lider araştırmacılara ve temel bilim AR-GE projelerine yönelik finansman imkanları genişletilecek.
Uzay ve uydu teknolojisi alanlarında bilimsel altyapıyı geliştirmek ve insan kaynağını güçlendirmek için stratejiler geliştirilmesine önem verilecek. Üniversitelerde uzay mühendisliği, astrofizik ve uydu teknolojileri gibi lisans ve yüksek lisans programlarının yaygınlaştırılması ve halihazırdaki programların iyileştirilmesi sağlanacak.
TÜBİTAK UZAY ve Türkiye Uzay Ajansının öncülüğünde, genç bilim insanı ve mühendislere staj ile burs programları sunularak, bu alanda uzmanlaşmış nesil yetiştirilecek.
Türkiye'nin uzay teknolojileri alanında daha hızlı ilerlemesinin sağlanması amacıyla uluslararası işbirlikleri de yapılacak. Bu kapsamda Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve NASA gibi kurumlarla yapılan anlaşmalar önem taşıyor. Ayrıca, Japonya'daki JAXA ve Hindistan'daki ISRO gibi dünya çapında tanınmış uzay ajansları ile ortak projeler geliştirilecek.

Tersine beyin göçü desteklenecek

Türkiye'nin bilim insanları için cazibe merkezi haline getirilmesi de öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Yüksek teknoloji, bilgi ve ürün üretiminde yetişen bilim insanlarının Türkiye'ye çekilmesi hem üniversiteler hem de sanayi ekosistemi açısından önem taşıyor.
Tersine beyin göçünü teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK tarafından uygulamaya alınan programlar kapsamında 2018'den bu yana yurt dışında ikamet eden yaklaşık 1200 Türk ve yabancı araştırmacının çalışmalarını Türkiye'de yürütmesi sağlandı.
Seçkin araştırmacıların yoğun ilgi gösterdiği Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar Programıyla Amazon'dan Apple'a, CERN'den Harvard Üniversitesi'ne kadar dünyada en ön sıralarda yer alan kurumlarında çalışan araştırmacılar Türkiye'ye geldi.
Mevcut tersine beyin göçü programlarının, yurt dışında çalışan, alanlarında yetkin, tecrübeli mühendis ve teknik uzmanları da kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da organize tarım bölgesi için çalışma başlatıldı

2025-03-26 14:37 - Ekonomi

Bir asrı aşkın rekabette ilk golü Beşiktaşlı Refik Osman Top attı

2025-03-28 13:37 - Spor

Tatillerini Van'da geçiren İranlı turistler ekonomik hareketliliği artırdı

2025-03-29 12:02 - Ekonomi

Almanya'da tüketici güveni belirsizlikle düşük seviyede kalmaya devam ediyor

2025-03-28 12:17 - Dünya

Sağlık Bakanlığından SUT'ta yapılan değişikliğe ilişkin açıklama

2025-03-27 13:43 - Sağlık

Kendi çabasıyla öğrendiği kemençe ve sazı 85 yaşında çalmaya devam ediyor

2025-03-25 13:23 - Kültür Sanat

ABD, Rusya'nın tarım ürünleri üzerindeki yaptırımları kaldırmaya hazırlanıyor

2025-03-25 18:58 - Dünya

Sakarya'da "Dumansız Kampüs" üniversitelilere nefes oldu

2025-03-29 11:43 - Gündem

THY Avrupa Ligi'nde çift maç haftası başlıyor

2025-03-25 10:46 - Spor

DMM 'Göstericiler Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne girdi' iddialarını yalanladı

2025-03-24 17:07 - Medya

İlgili Haberler

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde geliştirilen projeler 69 ilde eş zamanlı sergileniyor

15:12 - Teknoloji

Çin'in metanla çalışan "Cuçüe-2" roketinin yeni versiyonuyla 6 uydu fırlatıldı

14:42 - Teknoloji

Bor madeninden yüksek koruyuculuğa sahip cerrahi maske üretildi

14:27 - Teknoloji

İnsansız kara aracı BARKAN seri üretime geçiyor

10:33 - Teknoloji

Microsoft, Avrupa'da Teams'i paketinden çıkaracak

16:22 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türk iş insanının Kuzey Makedonya'da açacağı fabrikanın temeli atıldı

18:38 - Dünya

Cenevre'de binlerce kişi Filistin'e destek için yürüdü

18:27 - Dünya

Bakan Şimşek'ten dezenflasyon değerlendirmesi

18:18 - Ekonomi

ABD'nin Kentucky ve Missouri eyaletlerinde şiddetli fırtına nedeniyle en az 21 kişi öldü

18:13 - Dünya

İsveç'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

18:08 - Dünya