?>

Gıda sanayisi 2024'te 160 milyar dolarlık hacme ulaştı

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, "İklim krizi, dünya genelindeki yüksek faiz oranları ve jeopolitik gerilimlere rağmen Türkiye, gıda sanayisi 2024'te yaklaşık 160 milyar dolar hacme ulaştı." dedi.

Ekonomi - 6 ay önce

İstanbul
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikasından yapılan açıklamada, Sidar'ın 2024 yılına dair değerlendirmelerine yer verildi.
TÜGİS olarak yıl boyunca üretimde etik ilkelerin önemine, gıdanın adil paylaşımı ve gıda israfının önlenmesine yönelik öncü çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Sidar, Türkiye gıda sanayinin birçok zorluğa rağmen başarılı bir yılı geride bıraktığını ifade etti.
Sidar, değerlendirmesinde gıda sektörünün ekonomik zorluklar ve tarımı etkileyen negatif iklim koşulları altında bir yılı geride bıraktığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Küresel ısınma, dünyada ve ülkemizde tarımsal verimlilikte dalgalanmalara neden olmaya devam etti. FAO verileri de iklim kaynaklı verim kayıplarının gıda fiyatlarına yukarı yönlü baskı yaptığını ortaya koyuyor. Diğer yandan 2023’te başlayan tedarik zinciri toparlanması 2024’te kısmen devam etti. Ancak dünya genelinde yüksek faiz oranlarının ve jeopolitik gerilimlerin yatırım maliyetlerini yükselttiğini, tarımsal üretim ve gıda sanayisine yönelik yeni yatırımları sınırladığını gözlemliyoruz."
Türkiye'nin küresel zorluklara rağmen sahip olduğu geniş ürün yelpazesi ve stratejik konumuyla ihracat potansiyelini koruduğuna dikkati çeken Sidar, yerelden globale markalaşma çalışmalarının da gıda sektörünün rekabet gücüne katkı sağladığının altını çizdi.
Sidar, 2024 yılını 25 milyar dolara yakın bir ihracatla kapatan gıda sektörünün Türkiye ekonomisinin başat aktörlerinden biri olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

"Ekosistem temsilcilerini bir araya getirerek sektördeki sorunlara çözüm aradık"

Kaan Sidar, gelecek süreçte gıda sektörünün; teknolojik yenilikleri yakalayabilmesi, mevcut üretim kapasitesini büyütebilmesi ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü daha da artırabilmesi için yatırım teşviklerine ihtiyacının olduğunu belirterek, "Elbette uygun koşullu finansman desteği de gerekiyor. Bu noktada merkezi yönetimimizin teşvik edici destekleri sürdürmesinin önemini de bir kez daha vurgulamış olalım." değerlendirmesinde bulundu.
TÜGİS olarak gıdanın adil paylaşımına ve israfın önlenmesine yönelik projeler yürüttüklerini belirten Sidar, şöyle devam etti:
"Tarladan sofraya olmak üzere gıda zincirinin her aşamasında sürdürülebilirliğin sağlanması, gelecek nesillerin güvenli ve adil bir gıda sistemine erişimi bakımından hayati önem taşıyor. Bu kapsamda yıl boyunca düzenlediğimiz etkinlikler aracılığıyla gıda ekosistemi temsilcileriyle buluştuk. Gıda Etiği Semineri, Sürdürülebilir Gıda Zirvesi ve webinarlarımız aracılığıyla gıda ekosistemi temsilcilerini bir araya getirerek sektördeki sorunlara çözüm aradık."
Sidar, küresel iklim değişikliğinin 2024 yılında da verimliliği etkilemeye devam ettiğine işaret ederek, "İklim krizi, dünya genelindeki yüksek faiz oranları ve jeopolitik gerilimlere rağmen Türkiye, gıda sanayi 2024 yılında yaklaşık 160 milyar dolar hacme ulaştı." ifadesini kullandı.
Gıda konusundaki bilimsel gerçekleri doğrudan tüketiciye aktararak, özellikle sosyal medyada yayılan asılsız paylaşımlarla mücadeleye devam edeceklerini aktaran Sidar, "2024 yılındaki çalışmalarımızı bu yıl da TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla sürdüreceğiz. Tüketicilerin ürün içeriği, işleme teknolojileri, ambalajlama ve saklama gibi konularda bilgi sahibi olmalarının, alışverişlerinde bilinçli tercihler yapmalarını ve yanıltıcı paylaşımlara itibar etmemelerini sağlayacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Sektörün aktif çözüm ortağıyız"

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, yeni nesil aktif işveren sendikacılığının önde gelen temsilcilerinden biri olarak işçi, işveren ve kamu arasında yapıcı diyaloglar ve çözüm odaklı görüşmelerle sektör sorunlarının çözümünde aktif bir rol aldıklarını vurguladı.
Gıda sanayisinin önde gelen şirketlerinin toplu iş sözleşmesi süreçlerinde görev aldıklarını ifade eden Sidar, ayrıca sanayi ve ticaret odaları ile bakanlıklara yaptıkları ziyaretlerle gıda sanayisinin güncel durumunu istişare ettiklerini ve sektörün sorunlarını aktardıklarını belirtti.
Sidar, sektörde sürdürülebilir üretim, etik prensipler ve tüketici sağlığının önemini sıklıkla vurguladıklarına işaret ederek "Gıda üretimindeki taklit ve tağşiş sorunu, mali kaygıların ve yetersiz denetimlerin insan sağlığı ile çevre üzerinde doğrudan tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle hem kamu hem de özel sektörün, mevzuat ve yaptırımların caydırıcılığı konusundaki kararlılığa devam edilmesi gerektiğinin altını çizdik." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Şeybani, Türkiye’yi ziyaret edeceğini duyurdu

2025-01-14 13:27 - Dünya

Meksika lideri Sheinbaum'dan Trump'a mizahi cevap: Kuzey Amerika'ya Meksika Amerika'sı diyelim

2025-01-09 08:27 - Dünya

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

2025-01-13 12:37 - Ekonomi

Üniversite öğrencileri "Kadın ve Aile" dersiyle hayata hazırlanıyor

2025-01-13 17:02 - Çevre-Hayat

Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun Resmi Gazete'de

2025-01-15 04:28 - Gündem

Avusturya'da, İsrail'in alıkoyduğu Filistinli doktor Ebu Safiyye için dayanışma gösterisi

2025-01-11 22:02 - Dünya

Gaziantep'te ortez ve protez merkezinde 840 hasta tedavi edildi

2025-01-15 11:52 - Sağlık

Meta, çalışanlarının yüzde 5'ini 'düşük performans' gerekçesiyle işten çıkaracak

2025-01-14 21:37 - Medya

Gaziantep FK sahasında 6'da 6 yaptı

2025-01-13 10:18 - Spor

TCMB blog yazısına göre parasal sıkılaşma kamu maliyesine 6,8 milyar TL katkı sağladı

2025-01-14 10:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

IMF, politika yapıcıları ticaret gerilimlerini çözmeye çağırdı

20:53 - Ekonomi

İş dünyası temsilcileri AB Komisyonu'nun Schengen vizesi adımını değerlendirdi

17:17 - Ekonomi

Elektrik dağıtım sektöründe tüketici sayısı 50,7 milyona ulaştı

17:07 - Ekonomi

Alman çelik endüstrisindeki kriz, üretimde çift haneli düşüşle kötüleşmeye devam ediyor

16:52 - Ekonomi

Çiftçilere 1,7 milyar liralık destekleme ödemesi bugün yapılacak

16:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

IMF, politika yapıcıları ticaret gerilimlerini çözmeye çağırdı

20:53 - Ekonomi

Wagner Pina'nın hedefi Trabzonspor'da başarılı olmak

20:43 - Spor

Ankara'da sağanak ve fırtına etkili oldu

20:33 - Gündem

ABD’de, Trump'ın Alcatraz planının 2 milyarlık tahmini maliyeti yeni bir tartışma başlattı

20:12 - Dünya

Arama kurtarma ekipleri tatbikatlarla afet ve krizlere hazırlanıyor

19:53 - Gündem