?>

Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıklar ciddiye alınmalı

OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin, "Herkes ufak tefek şeyler unutuyor. Bu günlük yaşamımızı olumsuz etkilemiyor. Ama etkilemeye başladığı zaman muhakkak ertelenmeden hekime gidilmeli." dedi.

Sağlık - 1 hafta önce

Samsun
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, AA muhabirine, uzun yıllar demans, Alzheimer ve Parkinson hastalıkları konusunda çalışmalar yaptığını söyledi.
Belli bir yaş üstünde unutkanlığın normalleşmesinin doğru olmadığını belirten Şahin, "Yaşlı insanın bunamasının normal olduğu sanılıyor. Bu neredeyse tüm toplumlarda var olan bir durum. Son yıllarda Alzheimer derneklerinin de girişimiyle bu anlayış biraz azaldı. Ama hala varlığını koruyor." diye konuştu.
Unutkanlık konusunda sorunları olan insanların kliniklere başvuruyu ihmal ettiğini, tanı konulan hastalarda ise ilaç uyumsuzlukları görüldüğünü anlatan Şahin, şunları kaydetti:
"Sıklıkla ilaç kullanmıyorlar ya da kullansalar bile bırakıyorlar. Oysa bu ilaçlar ömür boyu kullanılması gereken ilaçlar. Bu da aşağı yukarı tüm toplumlarda böyle. Tanı konulan hastaların yüzde 30-40'ı ilacı sonuna kadar kullanıyor. Bir yerde de ilacı bırakıyor. Bu uygun bir şey değil. Korunma meselesine gelince yüzde 100 koruyucu bir faktör yok. Sosyal olmak, yiyeceğimize içeceğimize dikkat etmek, okuyup yazmak, hobilerinizin olması gibi şeyler koruyucu faktörler. Başka hastalıklar varsa hipertansiyon gibi diyabet gibi onların iyi yönetilmesi, ilaçların düzgün kullanılması bunlar hastalıktan koruyabilir ya da semptomların daha hafif geçirmesini sağlayabilir."
Şahin, Alzheimer hastalığının tedavisi konusunda 2000'li yılların başından bu yana bazı ilaçlar kullanıldığını ancak bu ilaçların etkilerinin sınırlı olduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde son olarak iki ilacın onaylandığını belirten Şahin, şöyle devam etti:
"Hastalığın doğrudan fizyopatolojisine yönelik olarak hastalığı durdurma potansiyeli ilaçlardı bunlar. Ama özellikle bu ilaçlar hayvan çalışmalarında çok iyi sonuçlar verdi ama insana uyguladığımızda o kadar iyi sonuç vermedi. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) bu ilaçları onayladı. Etki oranları yüzde 30 gibi. Biraz pahalıca ilaçlar. Ama ilk olunca pahalı oluyor. Zaman geçtikçe başka ilaçlar da çıktıkça bu fiyatların düşeceği öngörülebilir. Bu konuda çok çalışma var yürütülen. Bizim de merkez olarak katıldığımız FAZ 2, FAZ 3 çalışmaları var. Bu çalışmaların ortasındayız. Yüzde 30 başarı oranı olan ilaç Amerika'da çıktı. Türkiye'de bir firma başvurdu Bakanlığa bildiğim kadarıyla. Onların sonucunu bekliyoruz. Tabii fiyat çok yüksek, etki de yüzde 30 civarında. Onaylanır mı bilmiyorum."

Aktif yaşam beyne de kalbe de iyi geliyor

Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, Alzheimer hastalığından korunmak için önerilerde bulunarak, "En kestirmesi kalbimize iyi gelen şey beynimize de iyi geliyor. Kolesterol içeriği düşük yiyeceklerle beslenmek, Akdeniz tipi bir diyet yapmak, spor yapmak, sosyal olarak aktif olmak. Toplantıları katılmak, sportif faaliyetlere katılmak, konserlere gitmek gibi şeyler beyne çok iyi gelir. Bunu da en erken dönemde yaparsanız iyi olur. 60-70'li yıllarda başlarsanız çok fazla bir işe yaramıyor. Çok daha gençken 20'li yaşlarda daha erken hatta başlarsanız koruyuculuğunuz daha fazla oluyor. Omega 3, ginkgo biloba​​​​​​​, ceviz, birtakım baharatlar bunların hiçbir yararı yok. Bunlar çok çalışıldı binlerce insan üzerinde denendi." ifadesini kullandı.

"Ailede olması riski artırıyor"

Her unutkanlığın dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
"Her unutkanlık bir demans başlangıcı değildir ama her unutkanlık değerlendirmeye tabi tutulmalıdır, demans olabilir. O değerlendirmeden, incelemeden sonra demans diyebilirsiniz ya da diyemezsiniz. Ama her unutkanlık ciddiye alınmalı ve bir hekime gidilmeli muhakkak. Ailede olması riski artırıyor. Genetik geçiş aşağı yukarı yüzde 3-5 ama genlerle geçmese bile ailede bir Alzheimer hastasının bulunması özellikle anne babanızda, birinci derece akrabalarınızdan varsa sizin olasılığınız ailesinde Alzheimer hastası bulunmayanlara göre iki kat artıyor."
Unutkanlığın günlük yaşamı etkilemeye başladığında mutlaka hekime gidilmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, "Herkes ufak tefek şeyler unutuyor. Bu günlük yaşamımızı olumsuz etkilemiyor. Ama etkilemeye başladığı zaman veya yakın çevremiz de bizim unutkanlığımızdan haberdarsa onlar da bunu gözlüyorsa muhakkak ertelenmeden hekime gidilmeli." dedi.
Şahin, kronikleşen uykusuzluk, kötü beslenme ve zararlı alışkanlıkların demans yapmadığını ancak riski arttırdığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

DSÖ: Sağlık alanındaki eşitsizlikler, yaşam süresini onlarca yıl kısaltabiliyor

2025-05-06 14:07 - Sağlık

Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri, iplik üretimini hızlandıran makine geliştirdi

2025-05-07 11:58 - Teknoloji

Son yüzyılın dönüştürme projesi: FETÖ, Hristiyanlaştırılmış İslam modeli ve zihinsel istiklâl -Barbaros Nasün yazdı-

2025-05-02 20:45 - En Son Yazılar

16. KazanForum haftaya başlıyor

2025-05-07 10:33 - Ekonomi

Türkiye'de 56 seyahat sağlığı merkezi ile bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor

2025-05-07 13:02 - Sağlık

Gastronomi öğrencileri Osmanlı lezzetlerini günümüze taşıyor

2025-05-07 11:02 - Magazin

Hatay'da yamaç paraşütüyle atlayan öğrenciler gökyüzünde kitap okudu

2025-05-04 17:18 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel aktör haline getireceğiz

2025-05-02 15:15 - Siyaset

Bakan Kacır, Atatürk Havalimanı Terminal Binaları'nın 'teknopark' ilan edildiğini duyurdu

2025-05-06 11:17 - Teknoloji

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi öncesi başkanların karnesi

2025-05-02 12:28 - Spor

İlgili Haberler

Özel hastanenin acil servisinde hastadan ücret alınması mahkemeden döndü

12:58 - Sağlık

Meningokok enfeksiyonlarında bebeklik ve ergenlik için hassas dönem uyarısı

12:57 - Sağlık

Bakan Memişoğlu'ndan "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasına ilişkin paylaşı

12:28 - Sağlık

Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın ‘Bitkisel Sütler’in içeriklerine dikkat çekti

00:14 - Sağlık

Sağlık Bakanlığının sözleşmeli sağlık personeli yerleştirme sonuçları açıklandı

18:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Motokuryeler için kayıt zorunluluğu getirildi, meslekte yeni dönem başlıyor

14:17 - Gündem

"Aile Yılı" kapsamında yürüyüşler düzenlendi

14:12 - Gündem

NATO Genel Sekreteri Rutte: Türkiye etkileyici bir savunma sanayi tabanına sahip

14:07 - Dünya

ABD basını, Washington'un Tahran'a yazılı bir nükleer anlaşma teklifi sunduğunu yazdı

14:03 - Dünya

Samsunspor, gözünü UEFA Avrupa Ligi'ne dikti

13:58 - Spor