?>

Harçlıklarından artırarak üç boyutlu yazıcı yaptılar

Kocaeli'de öğrenim gören 3 üniversite öğrencisi, harçlıklarından artırdıkları parayla üç boyutlu yazıcı tasarladı. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 8 yıl önce

KOCAELİ - Şahin Oktay

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören üç arkadaş, harçlıklarından artırdıkları parayla eğitim ve hobi kullanımına yönelik üç boyutlu yazıcı geliştirdi.
GTÜ Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören üçüncü sınıf öğrencileri Fatih Koç, Suat Aydın ve Osman Ocak, son yılların popüler teknolojileri arasında yer alan üç boyutlu yazıcılardan geliştirmeye karar verdi. Ocak ayında çalışmalara başlayan öğrenciler, piyasada 7-8 bin liraya satılan benzerlerinden yüzde 70 daha az maliyetle üç boyutlu yazıcı üretmeyi başardı.
Dikkati çeken başarılarının ardından GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi'nde kendilerine atölye tahsis edilen ekip, bir yandan ürün tasarımını geliştirmek için çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan da ürünü öğrencilerin hizmetine sunmak isteyen eğitim kurumlarıyla görüşmeler yürütüyor.

"Hobi amaçlı kullanıma yönelik"

Öğrencilerden Fatih Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç boyutlu yazıcıların dünyada çok popüler olduğunu, kendilerinin de bu alana ilgi duyduklarını söyledi.
Yaklaşık 4-5 aydır bu teknoloji üzerinde çalıştıklarını ve son 2 ayda yaptıkları çalışmalarla üç boyutlu yazıcı geliştirmeyi başardıklarını dile getiren Koç, ürünü piyasadaki muadillerinden örnek alarak geliştirdiklerini, kendilerinin de bazı eklentiler yaptıklarını anlattı.
Koç, geliştirdikleri yazıcının boyutları itibarıyla hobi amaçlı kullanıma yönelik olduğunu belirterek, "Şu an piyasada mevcut cihazlardan hiçbir eksiği yok. Maliyet olarak çok daha uygun." dedi.

"Eğitim alanında kullanılmak için ideal"

Koç, üç boyutlu yazıcıların kağıt yazıcılar gibi zamanla herkesin evine gireceğini, o yüzden bu alanda ilerlemek istediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Kullanıcılar çizilen herhangi bir modeli bu cihazda oluşturabiliyorlar. Evde çocuklar kendi oyuncaklarını üretebilir, kendi tasarımlarını oluşturabilir veya evde ihtiyaç duyulan bir malzeme üretebilirler. İstenilen her şeyi yapabilecek bir cihaz. Tecrübeli kullanıcılar, üretmek istedikleri modelleri üç boyutlu çizim programlarıyla rahatlıkla oluşturabilir. Bilmeyenler için de internette çok sayıda hazır model var, onları kullanabilirler."
Tasarımı en iyi hale getirmek için çalıştıklarını anlatan Koç, "Ev kullanıcılarının rahatlıkla kullanabileceği bir model ortaya çıkarmak istiyoruz. Teknoloji Transfer Ofisi yardımıyla da ticarileştirmeye çalışıyoruz. Projemiz eğitim alanında kullanılmak için ideal. Birkaç özel okulla görüşme halindeyiz. Okulları dahil etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bu tamamen üç arkadaşın cebindeki harçlıklarıyla yapmış olduğu bir makine." diyen Koç, "Yaptığınız modele ve kullanılan parçanın kalitesine göre maliyeti çok değişebiliyor. Biz parçaların tamamını Türkiye'den temin ettik. Bizim ürünümüze benzer yabancı firmaların yazıcıları 7-8 bin liradan başlıyor. Piyasadaki cihazlara göre yüzde 70 daha uygun maliyetle üretebiliyoruz. Seri üretime geçebilirsek Türk kullanıcılar için büyük fiyat avantajı oluşacak." ifadelerini kullandı.
Koç, GTÜ'nün de kendilerine bu süreçte Teknoloji Transfer Ofisi'nde atölye verdiğini ifade ederek, Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün'ün ilk ürünlerini satın aldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hollanda'da koalisyon çıkmazı

2017-05-19 19:51 - Genel

Dünyada ilk kez kıkırdaktan kulak yapıldı

2017-05-23 03:06 - Sağlık

Bayburt'ta dev mantar bulundu

2017-05-17 18:41 - Genel

Elazığ'daki otobüs kazası ile ilgili savcılıktan açıklama

2017-05-17 16:52 - Asayiş

Trabzon'daki FETÖ/PDY operasyonunda 40 iş adamı gözaltına alındı

2017-05-22 19:47 - Gündem

Sivasspor Kulübü Başkanı Otyakmaz: Her iki takım da şampiyondur

2017-05-19 15:34 - Spor

Dilencinin üzerinden 3 bin 390 lira çıktı

2017-05-18 17:47 - Gündem

Konutta Türklerin gözdesi Miami yabancılarınki İstanbul

2017-05-22 15:05 - Genel

Aydın-Muğla yolunda 3 araç birbirine girdi

2017-05-23 03:27 - Asayiş

Eskişehir’de av tüfeği ile dehşet: 6 yaralı

2017-05-21 17:22 - Asayiş

İlgili Haberler

Orta Toroslar'da faylanmanın dağların yükselişiyle eş zamanlı olduğu belirlendi

13:02 - Teknoloji

Türkçe büyük dil modeli T3 AI beta sürümüyle yayında

15:33 - Teknoloji

Barajlarda savakların ömrünü tespit eden cihaz patent aldı

13:47 - Teknoloji

5G hizmetinde işletmecilere yerli ve milli ürün kullanma yükümlülüğü gelecek

11:32 - Teknoloji

Elektrikli araç yangınlarını söndürmek için özel solüsyon geliştirildi

18:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Azerbaycan'da

14:28 - Dünya

SOCAR ile Suriye hükümeti arasında mutabakat zaptı imzalandı

14:22 - Gündem

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangını davasında müşteki beyanları alınıyor

14:17 - Gündem

Beşiktaş, Orkun Kökçü'nün bu akşam İstanbul'a geleceğini duyurdu

14:13 - Spor

Fenerbahçe, Ognjen Mimovic'in lisansını çıkardı

13:43 - Spor