?>

Hong Kong lideri Carrie Lam'dan Hükümete 'vatandaşları dinle"'çağrısı

Hong Kong lideri Lam Pekin yanlılarının yerel seçimde uğradığı hezimet hakkında, "Hükümet, vatandaşların görüşlerini alçak gönüllülükle dinleyecek ve bu görüşler üzerinde ciddi şekilde düşünecek." dedi.

Dünya - 5 yıl önce

Hong Kong
Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam, dün yapılan yerel seçimde Pekin yanlısı partilerin uğradığı yerel seçim hezimetine ilişkin, "Hükümet, vatandaşların görüşlerini alçak gönüllülükle dinleyecek ve bu görüşler üzerinde ciddi şekilde düşünecek." dedi.
Pekin yönetimi yanlısı Carrie Lam, kentte haziran ayından bu yana süren hükümet karşıtı protestoların gölgesinde dün yapılan yerel seçimden demokrasi yanlılarının zaferle çıkması sonrası yazılı açıklama yaptı.
Sandık sonuçlarının birçok kesim tarafından halkın mevcut durumdan duyduğu memnuniyetsizliğin yansıması şeklinde yorumlandığına dikkati çeken Lam, "Hükümet, vatandaşların görüşlerini alçak gönüllülükle dinleyecek ve bu görüşler üzerinde ciddi şekilde düşünecek." ifadesini kullandı.
Sandık sonuçları protestoların halktan destek gördüğüne işaret
Hong Kong'da dün yapılan mahalli idareler seçiminde demokrasi yanlıları 18 seçim bölgesinin 17'sinde ipi göğüslemişti. Çin karşıtları toplam 452 sandalye için yarışılan mahalli idare seçiminde yüzde 76,7 oyla 347 sandalyenin sahibi oldu. Pekin yanlılarının yüzde 13,2 oyla sadece 60 sandalye alabildiği yerel seçimde, bağımsız adaylar yüzde 10,1 oyla 45 sandalye kazanabildi.
Otonom bölgenin en büyük Pekin yanlısı partisi olan İyileştirme ve İlerleme için Demokratik İttifak Partisi, yerel seçimde büyük bir hüsrana uğrayarak, 179 adayından sadece 21'ini belediye meclislerine sokabilmişti.
Bölgenin tek "tam demokratik" seçimine halkın rekor katılımı dikkati çekerken, Çin'e iade yasa tasarısına karşı başlayan ve hazirandan bu yana şiddetini giderek artıran protestoların halkın çoğunluğundan sandıkta destek bulduğu görülmüştü.
Carrie Lam için "güven oylaması" niteliği taşıyan seçim, aynı zamanda Çin merkezi hükümetinin Hong Kong üzerindeki uygulamalarının halk nezdindeki karşılığını görmek açısından da belirleyici rol oynuyordu.
"Hong Kong, Çin toprağı olmaya devam edecek"
Yerel seçimde Pekin yanlılarının uğradığı hüsran sonrası G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Japonya'da gazetecilere açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Hong Kong'da ne olursa olsun Çin topraklarının parçası olmaya devam edecek." değerlendirmesini yapmıştı.
Vang, haziran başından bu yana devam eden ve son haftalarda polis ile göstericiler arasında çatışmalara ve şiddet olaylarına sahne olan protestolarla ilgili "Hong Kong'u yok etmeye veya istikrarına ve refahına zarar vermeye yönelik tüm girişimler başarısız olacaktır." ifadesini kullanmıştı.
Genel seçimde halk sandığa gidemiyor
Milletvekilleri, kabine üyeleri ve hükümet liderinin 1200 kişilik komite tarafından Pekin yönetiminin belirlediği adaylar üzerinden seçildiği kentte, demokrasi savunucuları, bu tek "tam demokratik" sandık pratiğine Pekin'in bölgedeki baskınlığını kırmak adına büyük önem veriyordu.
Yerel seçimden zaferle ayrılan adaylar, temsil ettikleri bölgelerde yaşayan vatandaşlar adına 1200 kişilik komiteye girerek hükümeti belirlemek üzere oy verme hakkına da sahip olacak.
Hong Kong'un statüsü
Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesi" ile uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti.
İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a 2047'ye kadar basın, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalışma gibi özgürlükleri ile bağımsız idari ve hukuki yapısını koruma hakkı tanınmıştı.
Hong Kong, Çin'e bağlı olmasına rağmen kendine ait para birimi, dil, hukuk sistemi ve kimlik kullanıyor. Özerk yapılı bölgenin sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e bağlı olduğu bu yönetim modeli, "bir ülke, iki sistem" olarak adlandırılıyor.
Demokrasi savunucuları, başta Hong Kong'da adayların Pekin yönetimince belirlendiği seçim modeli olmak üzere, bölgedeki mevcut Çin kaynaklı pratiklerin söz konusu modele aykırı olduğu görüşünü savunuyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karaciğer hastası üniversiteli genç kızın yüzü dördüncü organ bağışıyla güldü

2019-11-19 16:02 - Çevre-Hayat

Üniversiteli Güleda'nın katilinin ifadesinin detayları ortaya çıktı

2019-11-25 22:07 - Genel

İletişim Başkanı Altun: Türkiye terör örgütlerine karşı amansız bir mücadele yürütüyor

2019-11-21 04:52 - Siyaset

CHP'li Kılıç'tan 'aile psikolojik danışmanlığı' kurulması teklifi

2019-11-25 18:06 - Politika

Türkiye'nin yıldız ve gezegeninin adı 17 Aralık'ta açıklanacak

2019-11-24 14:13 - Genel

Kripto para devinden 'finansal teknolojilerde en aktif pazar Türkiye' vurgusu

2019-11-24 15:02 - Ekonomi

Yunanistan'dan Türkiye'ye zorla gönderilen düzensiz göçmen: Yunan askerleri beni tüfekle d

2019-11-21 12:52 - Dünya

'Kuzey Marmara Otoyolu'nu Akyazı Kavşağı'na bağlayacağız'

2019-11-23 17:57 - Siyaset

Çocukları 'babaanne usulü' besleyin uyarısı

2019-11-23 14:54 - Sağlık

Hong Kong lideri Carrie Lam'dan Hükümete 'vatandaşları dinle"'çağrısı

2019-11-25 22:22 - Dünya

İlgili Haberler

Tahran'da enerji tasarruf tedbirlerine uymayan 54 kamu ve özel ofisin elektriği kesildi

00:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Putin ve Şi ile üçlü zirveye açık olduğunu söyledi

00:28 - Dünya

İngiltere'de geçen ay 60 binden fazla hasta acil servislerde 12 saat bekledi

23:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump, karşılıklı tarifelerle ilgili bir karara imza attı

23:32 - Dünya

ABD Kongresindeki 145 Demokrat Trump'a Gazze açıklamalarını geri çekme çağrısı yaptı

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Tahran'da enerji tasarruf tedbirlerine uymayan 54 kamu ve özel ofisin elektriği kesildi

00:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Putin ve Şi ile üçlü zirveye açık olduğunu söyledi

00:28 - Dünya

Türk tekstil firmaları Mısır'da ürünlerini tanıttı

00:23 - Gündem

İngiltere'de geçen ay 60 binden fazla hasta acil servislerde 12 saat bekledi

23:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump, karşılıklı tarifelerle ilgili bir karara imza attı

23:32 - Dünya