?>

'İndirimli hava yolları'nı zorlu normalleşme sınavı bekliyor

Kovid-19 salgınıyla durma noktasına gelen havacılık sektörüne yeniden ivme kazandırmaya yönelik uygulamaya konulacak önlemlerin, ucuz seyahat hizmeti sunan şirketlerin "varlıklarını sürdürebilmeleri" açısından da belirleyici olması bekleniyor.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) nezdinde Türkiye'nin Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, Kovid-19’un yayılmasını önlemek için dünya çapında uygulanan seyahat kısıtlamalarıyla zor bir dönemden geçen havacılık sektöründe olası normalleşme adımlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Havacılık sektörüne yeniden ivme kazandırmaya yönelik çalışmalara işaret eden Aka, "Havalimanlarının yolcu indirme ve bindirme ile check-in prosedürlerini, seyahat sırasındaki koltuk ve oturma düzenini, uçak içi ikramları, hastalığın yayılmasına imkan verebilecek ortamların dezenfeksiyonunu ve uçak içi havalandırma sistem kalitesini yeni koşullara uyumlu hale getirmeyi amaçlayan projeler var." dedi.
Aka, hangi önlemlerin alınacağı ve hangi oranda uygulamaya konulacağının salgının izleyeceği seyre ve hükümetlerin bu seyir ışığında alacakları kararlara bağlı olduğunu söyledi.
Söz konusu kararların hava yolu şirketlerinin işletme modellerini etkilemesinin yanı sıra şirketlerin varlıkları ve hizmetlerinin sürdürülebilirliğinde de belirleyici olacağını vurgulayan Aka, şöyle konuştu:
"Örneğin, Türkiye'de ve dünyada çok sayıda Low-Cost ya da Budget Carrier diye tabir edilen yüksek yolcu yoğunluğu ve kapasite kullanımına dayalı ama çok büyük sayılarda yolcunun ucuz fiyatlarla seyahat etmesine imkan veren şirketler belirli bir yolcu sayısının altına düşmeleri halinde şimdiye kadar sundukları ucuz seyahat hizmetini sunamayabilirler."
Aka, işletme düzenlerini verimli bir maliyet kontrolü üzerine kuran bu şirketlerin, yeni dönemde uygulanması öngörülen bazı külfetli Kovid-19 tedbirlerinin getireceği ek maliyetlere karşı hassas olduğunu belirterek, "Low-Cost şirketler dünya turizminin ve ekonomisinin artık vazgeçilmez unsurlarıdır ve hizmetlerinden yoksun kalınması çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu operatörler, Türkiye'de de özellikle iç hatlarda son 15 yılda hızla gelişen hava taşımacılığında büyük bir paya sahiptir." ifadelerini kullandı.
Bir koltuk boş bırakmanın etkisi
Uçakların modellerine göre farklı koltuk sayısı ve düzeni olduğuna dikkati çeken Aka, bir koltuk boş bırakma tedbirinin maliyetler, verimlilik ve virüsten korunma gayretleri üzerindeki etkisinin de farklı düzeylerde olacağını ve bunun da rekabet eşitsizliği ve verimsizlik gibi sonuçlar doğurabileceğini savundu.
Aka, orta vadede ülkelerin üzerindeki ekonomik baskıların artmasıyla birtakım radikal önlemlere gidilebileceğine değinerek şunları kaydetti:
"Uluslararası seferlerin kademeli olarak başlaması bekleniyor fakat buna mukabil, hastalığın yayılma hızının yarattığı güçlü ihtiyattan doğan reflekslerle seyahat kısıtlamalarının farklı nitelikler kazanmaya başlayabileceğini söylemek de mümkün. Başka bir deyişle, ülkeler kendi topraklarına uluslararası seferleri kabul ederken belli halk sağlığı ölçütlerine dayanarak eskisinden daha seçici davranabilirler. "
"Sivil havacılık tarihinin en büyük testi”nde fatura ağır
Ocak ayında dünya genelinde günlük 114 bin yolcu taşımacılığı seferi düzenlenirken nisan sonunda bu sayının 20 binlere indiğini aktaran Aka, sivil havacılığın tarihinin en büyük testiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Aka, "Bundan önceki hiçbir badire, sektörde bu kadar derin ve küresel çapta etki yaratmamıştır. Küresel sınamaların üstesinden gelmek, küresel çözümler gerektirir; halihazırda sivil havacılık dünyası da bu çözümleri tartışmaya hazırlanıyor." dedi.
Dünya çapında 65,5 milyon insana iş kapısı olan havacılık sektörünün küresel ekonomiye katkısı yıllık 2,7 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.
ICAO verilerine göre, uluslararası hava yolu yolcu trafiğinde bu yıl 1,5 milyarlık düşüş olması bekleniyor. Bununla birlikte uluslararası koltuk kapasitesinin neredeyse dörtte üç oranında düşebileceği, bunun daha önceden tahmin edilen faaliyet gelirlerine kıyasla 273 milyar dolarlık bir kayba neden olabileceği öngörülüyor.
Sosyal mesafe tedbirinin uygulamaya konularak uçaklarda ortadaki koltuğun boş bırakılması durumunda, uçak kapasitenin üçte bir oranında düşerek yolcu doluluk oranlarının yüzde 77'lik ortalamanın çok altında gerçekleşmesi bekleniyor. "İndirimli hava yolları”nda ise bu ortalama yaklaşık yüzde 90 civarında bulunuyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Varank: Kovid-19/ koronavirüs aşısında 3 üniversitemiz hayvan deneyleri aşamasına geldi

2020-05-08 19:22 - Teknoloji

Atatürk, Cihanşümul Kadim Türk Derin Devlet Teşkilatı ile görüştü mü? 

2020-05-09 09:30 - En Son Yazılar

Brüksel Havayolları, filoyu küçültecek çalışanları azaltacak

2020-05-12 17:52 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Türkiye kriz ortamında bile yatırımcı için güvenilir limandır

2020-05-08 19:17 - Gündem

'15 Temmuz Kıyam(et) Gecesi ve Milli Vuruş', Fransızcaya çevrildi

2020-05-06 16:57 - Gündem

Salgın sürecinde evde kalanlara 'teknoloji bağımlılığı' uyarısı

2020-05-06 15:40 - Medya

Arçelik, iklim krizi ile mücadelede en iyi şirketler arasında

2020-05-07 14:35 - Genel

PSG'den koronavirüsle mücadele için 100 bin avro bağış

2020-05-06 19:02 - Spor

Besicilerin karla kaplı dağlar arasındaki Faraşin Yaylası'nda mesaisi başladı

2020-05-12 15:42 - Çevre-Hayat

Kuveyt'teki 340 Türk vatandaşı THY uçağıyla Ankara'ya getirildi

2020-05-07 00:57 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye alüminyum sektörü, "Avrupa'nın üretim üssü" konumunu sürdürmek istiyor

14:03 - Ekonomi

Kapadokya'da üretilen yerli sıcak hava balonları 11 ülkenin semalarında süzülüyor

13:48 - Ekonomi

Çankırı'da çöplükten OSB'ye dönüştürülen alandan yılda 100 milyon dolarlık ihracat

13:42 - Ekonomi

Halı sektörünün markalaşan yüzü Dolce Vita

13:22 - Ekonomi

"Gökdoğan" hedefi tam isabetle vurdu

13:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye alüminyum sektörü, "Avrupa'nın üretim üssü" konumunu sürdürmek istiyor

14:03 - Ekonomi

İstanbul'un bazı ilçelerinde kar yağışı etkisini sürdürüyor

13:57 - Gündem

Türkiye ile Endonezya arasında 13 anlaşma imzalandı

13:52 - Gündem

Kapadokya'da üretilen yerli sıcak hava balonları 11 ülkenin semalarında süzülüyor

13:48 - Ekonomi

Çankırı'da çöplükten OSB'ye dönüştürülen alandan yılda 100 milyon dolarlık ihracat

13:42 - Ekonomi