?>

İşgalde düşmanın korkulu rüyası Tülütabaklar!

Milli Mücadele döneminde tabak ve deri işçilerinin, Balıkesir i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için kendilerini baca kurumu ile boyayıp, keçi, koyun postu ve at kuyruklarıyla Tülütabak gösterisi, kentin kurtuluş günlerinin ritüeli oldu.

Magazin - 8 yıl önce

Balıkesir i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için kendilerini baca kurumu ve soba isiyle boyayan, keçi, koyun postu, at kuyruğu, çan ve değneklerle korkutucu bir görünüme kavuşan debbağların (tabak, deri işçisi) Milli Mücadele dönemindeki önemini anlatmak adına hazırlanan "Tülütabak" gösterisi, 94 yıldır sürüyor.

Kentin kurtuluş günlerinin ritüeli haline gelen Tülütabak, o sıkıntılı dönemlerde, keçi ve koyun postu, baca kurumu, çan, at ve manda kuyruğu ile bir değneğe sahip olan deri işçilerinin Yunan askerlerini kaçırmak için büründükleri korkutucu görünüşlerine verilen ad olarak biliniyor.
Her yıl 6 Eylül de Balıkesir in kurtuluşunun yıl dönümünde sahneye çıkan Tülütabaklar, 94 yıldır vatandaşların, özellikle izlemeye giden yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

SİMİT FIRININDAN BACA KURUMU...

Gösteriler öncesinde, sabahın erken saatlerinde deri işleme atölyelerinin bulunduğu alanda toplanan işçiler, simit fırınlarından aldıkları baca kurumunu suyla karıştırıp, baş, el, kol, bacak ve ayaklarını siyaha boyayıp, üzerlerine koyun ya da keçi postlarını geçiriyor.
Deriden yapılmış şapka giyen, boyunlarına çan takan, bıyık olarak da at ya da manda kuyruğu kullanan debbağlar, Milli Mücadele döneminde olduğu gibi korkutucu görünümleriyle Balıkesir in kurtuluş günü etkinliklerine katılıyor.
Hazırlandıktan sonra aynada kendilerini bile tanıyamayacak hale gelen Tülübataklar, etkinliklerde, ellerindeki baca kurumunu vatandaşların yüzlerine çalıyor.
Tören geçişinde Tülübataklar, yaya olarak, ata binmiş, elinde sığır boynuzundan yapılmış piposu bulunan "Tülükadı"nın arkasından, davul ve zurna eşliğinde oynayarak yürüyor, gösterileriyle Milli Mücadele dönemindeki önemini ortaya koyuyor.

"Düşmana karşı korku salmışlar"

Yaklaşık 30 senedir bu geleneği sürdüren İmren Kamçı (55), Tülütabaklar ın kendilerin için kültürel bir miras olduğunu ve bu geleneğin yaşatılması için uğraştıklarını söyledi.
Tülütabaklar efsanesini anlatan Kamçı, şunları kaydetti:
"Dedelerimiz, büyüklerimiz anlatırdı hep. Bizim için yöresel bir şölen. Eskiden ham derilerle oluyormuş. Şu anda biz tuzlanmış koyun, keçi postlarıyla hazırlanıyoruz. Düşman işgalinde Tülütabaklar ın çok büyük katkısı olmuş Balıkesir e. İşgalciler buradaki kahveleri, köyleri basıp zulüm ediyormuş. Bizim atalarımız da tabakhane bölgesinde yaşayan ve çalışan insanlarmış. Bir karar almışlar ve herkesi kurumlarla boyamışlar, soba isleriyle. Koyun ve keçi postlarını giymiş ve aniden Yunan güçlerinin karşısına çıkıp onları korkutuyorlarmış. İşte, at kuyruklarından bıyık yapmışlar, siyaha boyanmışlar, boynuzlardan asalar yapmışlar. Tabii gecenin bir yarısı düşman aniden görünce korkup kaçmış. Düşmana karşı korku salmışlar."

"Tülütabak Kraliçesi" de var...

Bu yıl Tülütabaklar ın hazırlanışını görmek için tabakhaneye gelen ve aynı zamanda bir lisede tarih öğretmeni olan Duygu Esner, bir öğrencisinin daveti üzerine "Tülütabaklar Kraliçesi" olduğunu belirtti.
Aslında sadece merak edip geldiğini ancak ısrarlar üzerine teklifi kabul ettiğini dile getiren Esner, şöyle konuştu:
"Daha önce tören alanlarında görüyorduk. Hep merak ediyordum nasıl hazırlanıyorlar diye. Şimdi kafama koyun postundan şapka yaptılar, boynuma boncuklar, elime de kafatası ve boynuzlardan oluşan bir asa verdiler. Dediğim gibi genelde erkekler yapıyor bu işi ben sadece bu defalık Tülütabak Kraliçesi oldum. Aslında buraya sadece hazırlanış şekillerini görmeye gelmiştim ama ben de hazırlandım."
Tülütabakların en genç ve yeni üyesi 14 yaşındaki Tuna Kamçı ise daha önce Tülütabaklar ın efsanesini babasından, dedesinden dinlediğini söyledi.
Daha sonra akrabaları tarafından Tülütübaklara davet edildiğini dile getiren Kamçı, "6 Eylül Balıkesir in kurtuluşuna özel her yıl bu şekilde hazırlanıyoruz. Daha sonra tören alanında büyükleri eğlendirirken, çocukları da korkutuyoruz. Sabahın erken saatlerinde geliyoruz. Sobanın isinden ve koyun postlarından hazırlanıyoruz." dedi.
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Flamingo' diye adı değiştirilen Allı Turnalar Beyşehir Gölü'nde mola verdi

2016-08-30 17:55 - Çevre-Hayat

FETÖ'nün medya yapılanması soruşturmasında 12 kişi adliyede

2016-09-02 13:52 - Medya

Alıcısı bir yıl önceden sıraya giriyor

2016-09-01 16:27 - Genel

Üç asırlık değirmenin çarkı kuşaklar boyu dönüyor

2016-09-04 17:22 - Çevre-Hayat

FETÖ üyelerinin "ByLock" yazışmaları ele geçirildi

2016-09-05 22:37 - Gündem

İşgalde düşmanın korkulu rüyası Tülütabaklar!

2016-09-06 16:02 - Magazin

Etin pişirilme ve hazırlanma biçimine dikkat

2016-09-04 17:02 - Sağlık

Adli tatilin ardından vatandaşlara "7 gün" uyarısı

2016-09-01 15:32 - Gündem

Basın İlan Kurumu Müdürü ve Yardımcısına yeni bir yaylım ateşi daha!

2016-08-31 10:58 - Özel Haber

Barcelona yedek kulübesine en fazla para harcayan kulüp oldu

2016-09-01 15:20 - Spor

İlgili Haberler

İç kanama şüphesiyle hastaneye kaldırılan şarkıcı Edip Akbayram ameliyat edildi

16:37 - Magazin

Oyuncu-şarkıcı menajeri Ayşe Barım hakkında soruşturma başlatıldı

15:28 - Magazin

Milli atıcı Yusuf Dikeç, 'The Day Of The Jackal' dizisinin tanıtımında yer aldı

23:18 - Magazin

Şarkıcı Edip Akbayram iç kanama şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı

15:02 - Magazin

Sakarya'nın doğal güzellikleri geçen yıl 366 bin ziyaretçiyi ağırladı

14:58 - Magazin

Günün Manşetleri

ABD, Maduro için koyduğu ödül miktarını 25 milyon dolara yükseltti

21:03 - Dünya

DEİK Başkanı Olpak: Avrupa'yı daha yakından izlemeye devam edeceğiz

20:57 - Ekonomi

Beyaz Saray: Türkiye'nin güvenlik endişelerini anlıyoruz

20:47 - Dünya

ABD, Rusya'nın petrol üretimini ve ihracatını hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı

20:42 - Ekonomi

Bakan Bolat: 2024 yılı ihracatımız, yüzde 2,5 artışla 262 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir

20:07 - Ekonomi