?>

İspanya'daki Müslüman nüfusu son 30 yılda 10 kat arttı

İspanya İslam Komisyonu Sekreteri Mohamed Ajana, İspanya'da yaşayan Müslüman nüfusun son 30 yılda 10 kat artarak 2,5 milyonu geçtiğini söyledi

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 2 yıl önce

Madrid
Ajana, ramazan ayı vesilesiyle İspanya'daki Müslümanların genel yaşamları ve karşılaştıkları sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"İspanya'da son 30 yılda Müslüman nüfusu 10 kat arttı. Resmi kayıtlara göre 2,5 milyon, resmi olmayan rakamlara göre ise yaklaşık 3 milyon Müslüman İspanya'da yaşıyor." diyen Ajana, geçmişte tamamen göçmenler gibi görülen İspanya'daki Müslüman nüfusun artık İspanyol vatandaşları arasında da önemli yer aldığını kaydetti.
Ajana, ülkedeki Müslümanların 1 milyondan fazlasının İspanyol vatandaşı olduğunu, bunların bir kısmının vatandaşlık alan göçmenler, diğer kısmının da kökenlerinin tamamen İspanyol olduğunu ifade etti.
Fas, Pakistan, Bangladeş, Senegal ve Cezayir kökenli Müslümanların çoğunlukta bulunduğunu anlatan İslam Komisyonu Sekreteri, İspanya'daki Müslüman nüfusun çoğunluğunun Katalonya, Valensiya, Endülüs ve Madrid gibi endüstrisi gelişmiş bölgelerde yaşadığı bilgisini paylaştı.

Fotoğraf: Burak Akbulut/AA

"Ramazan programlarımıza Müslüman olmayan komşularımızı da davet ediyoruz"

Ajana, ayrıca İspanya'da mevcut durumda Müslüman toplumuna hizmet veren 53 İslam federasyonunun bulunduğunu ve 15'i büyük olmak üzere 2 bin kadar cami veya mescit olduğunu belirtti.
Dünyadaki tüm Müslümanlarda olduğu gibi İspanya'daki Müslümanlar için de ramazanın özel bir ay olduğuna dikkati çeken Ajana, sözlerine şöyle devam etti:
"Sosyal birlikteliğin yoğunlaştığı, Müslümanların iman ve tutkuyla yaşadıkları bir ay. Ramazanda iftar, teravih gibi toplu programlar ve bununla birlikte görünürlük de çok önemli. Ramazan programlarımıza Müslüman olmayan komşularımızı da davet ediyoruz. Bu birlikteliği diğer aylara da yaymanın gerekli olduğu mesajını vermek oldukça önemli."
İslam Komisyonu Sekreteri, Müslüman nüfusun en yoğun olduğu Fas sınırındaki İspanyol şehirleri Ceuta ve Melilla'da birkaç yıl önce elde edilen, ramazan ve kurban bayramlarında Müslümanların bir gün resmi izin hakkını İspanya'nın geri kalan bölgelerinde yaşayan Müslümanlar için de istediklerini dile getirdi.
Ülkede 1992'de Evanjelik Dini Varlıklar Federasyonu, Musevi Toplumu Federasyonu ve İslam Komisyonu'nun İspanya devleti ile imzaladığı işbirliği anlaşmasıyla Müslümanların sosyal ve hukuki haklarının güvence altına alındığını belirten Ajana, buna rağmen çözüm bekleyen birçok sorunun olduğunu söyledi.
Ajana, başlıca sorunları cami yapımı için izin ve ruhsat alınması, nüfusun artmasına rağmen sadece 40 Müslüman mezarlığının bulunması, eğitim ve Müslüman karşıtlığı (İslamofobi) olarak sıraladı.

"Her şeye rağmen nefret söylemlerine karşı her zaman dikkatli olmak gerekiyor"

İspanya'nın siyasi yapısı gereği merkezi hükümet, özerk yönetim ve belediyelerin kendi içlerindeki farklı uygulamaların çözüm süreçlerinin yavaş ilerlemesine neden olduğunu söyleyen Ajana, buna rağmen dini özgürlük ve sosyal haklarda geçmişe nazaran önemli yol katettiklerini vurguladı.
Ajana, mevcut haklar gereği en az 10 Müslüman öğrencinin olduğu her okulda bir İslam din dersi öğretmeni talep etme hakkının bulunduğunu, kuzeydeki Galisya, Cantabria, Asturias ve Navarra dışında ülke genelindeki tüm bölgelerde toplam 148 İslam din dersi öğretmeninin görev yaptığını anlattı.
Müslüman karşıtlığı konusunda Avrupa'nın diğer ülkelerine nazaran İspanya'daki durumun çok daha iyi olduğunu kaydeden Ajana, "Her şeye rağmen nefret söylemlerine karşı her zaman dikkatli olmak ve tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Özellikle ekonomik sorunların, işsizliğin arttığı dönemlerde İslamofobi de artıyor. Müslüman toplumunun bunun bilincinde olması gerekiyor. Hiçbir işe yaramayacağı düşüncesi ya da durumu daha da kötüleştireceği endişesiyle İslamofobi vakalarının bildirilmemesi en büyük sorun." ifadelerini kullandı.
Diğer yandan İspanya'da 711-1492 yıllarında Endülüs İslam döneminin tarihi açıdan önemli olduğunu ancak geçmişe şartlanmadan günün gerçeklerine odaklanmak gerektiğini ifade eden Ajana, "İspanya'daki Müslümanlar, kendi sosyal tecrübelerini oluşturarak günümüz gerçekleriyle bağdaşan, mükemmel bir birlikte yaşamı yaratmalıdır. İspanya dışındaki çatışma alanlarındaki konuların buraya taşınıp gereksiz tartışmalar yaratılmasından kaçınmak gerekiyor" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Nurdağı'nda enkazdan çıkarılan hasarlı araçlar sahiplerini bekliyor

2023-03-21 13:13 - Gündem

Malatya'da kurulan "sosyal mağaza" yaklaşık 20 bin kişiye hizmet verecek

2023-03-20 12:52 - Gündem

Ailesi minik Atlas'tan o da yaşam mücadelesinden vazgeçmedi

2023-03-24 11:58 - Çevre-Hayat

TOGEMDER Adıyaman'daki depremzedelere Ramazan yardımı gönderdi

2023-03-20 20:52 - İslam-Hayat - CemâziyeleAhir 1446

Et ve Süt Kurumunun indirimli kıyma ve kuşbaşıları Tarım Kredi Marketleri'nde satışa sunuldu

2023-03-22 18:58 - Gündem

Medipol Başakşehir, Fatih Karagümrük karşısında

2023-03-18 09:52 - Spor

Malatya'ya depremin ikinci günü gelen gönüllü sağlıkçılar afetzedelerin yaralarını sarıyor

2023-03-21 13:08 - Sağlık

İsrail'e ait bir İHA Suriye topraklarına düştü

2023-03-22 21:48 - Dünya

Kars'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı devam ediyor

2023-03-19 17:52 - Gündem

Gaziantep'te sağanak ve dolu etkili oldu

2023-03-18 00:37 - Gündem

İlgili Haberler

Küresel ekonomi 2025'te ticaret savaşları, zayıf büyüme ve jeopolitik risklerle sınanacak

11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Dış politika ve savunmada kritik dönemeç

11:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Suriye ekonomisi yaptırımların yükü altında

11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Dünyada çevre alanında 2024 böyle geçti

10:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Gazze'nin kuzeyindeki 'son kale' Kemal Advan Hastanesi, İsrail saldırılarına direniyor

17:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Bağcılar'da işçilerin kaldığı konteynerde çıkan yangın söndürüldü

21:18 - Gündem

Bursa'da gıda deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:13 - Gündem

Almanya, Ukrayna’ya olan desteğini kesiyor mu? -Hasan Enes Karahan, Moskova'dan yazdı-

21:12 - En Son Yazılar

Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, Gagauz Özerk Yeri'nin kuruluşunun 30. yılını kutladı

21:08 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK ve uzantıları ya kendilerini tasfiye edecek ya da edilecek

21:03 - Gündem