?>

İsrail, Lübnan'a korku salmak için bir psikolojik savaş yöntemi olarak sonik patlamalara başvuruyor

İsrail'in, savaş uçaklarıyla korku salmak için ses duvarını aşarak Lübnan'ın başkenti Beyrut ve diğer kentlerde gerçekleştirdiği sonik patlamalar, çocuklarda travma yaratırken yetişkinlere ise iç savaşın kötü anılarını hatırlatıyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 4 ay önce

Beyrut
İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınır üzerinde "kontrolü çatışmalar" yaşanıyor. İsrail'e ait savaş uçakları özellikle Lübnan'ın güneyindeki hava sahasını ihlal edip sınır bölgelerinde ses duvarını aşarak sonik patlamalar gerçekleştiriyordu.
Ancak İsrail işgali altındaki Golan Tepelerinde bulunan Dürzi Mecdel Şems kentine yönelik 27 Temmuz'da düzenlenen roket saldırısı ve ardından İsrail'in misilleme bahanesiyle başkent Beyrut'a Hizbullah'ın 2 numaralı ismi Fuad Şükür'ü öldürmesiyle birlikte taraflar arasındaki tansiyon yükseldi.
Mecdel Şems olayından önce İsrail'e ait savaş uçakları sadece Lübnan'ın güneyindeki Sur, Nebatiye ve Sayda kentlerinde sonik patlamalar gerçekleştirirken, 27 Temmuz'dan sonra yoğun bir şekilde ve art arda başkent Beyrut'ta da benzer durumlar yaşanmaya başladı.
Psikolojik bir savaşın parçası olan "sonik patlamaların" başkent Beyrut sakinleri üzerinde yarattığı etkileri uzman isimlere ve vatandaşlara sorduk.

İç savaşın acı anıları hafızada yer buluyor...

Beyrut'ta yaşalan Psikolog Dr. Riham Monzer, sonik patlamaların meydana gelmesinin ardından özel kliniğine bu şikayetlerden dolayı gelen yetişkin ve çocukların sayısında ciddi bir artışın yaşandığını belirtiyor.
Yetişkinler üzerinde yarattığı etkiye değinen Monzer, şunları ifade etti:
"Patlama, korku yaratmanın yanı sıra birçok savaş görmüş Lübnanlıları geçmişe de götürüyor.
Lübnan'daki iç savaştan şu ana kadar ülkedeki önemli birçok süreçte ölüm ve çatışmalar yaşandı. Birisi patlamayı duyduğu zaman daha önce hafızasında ölüm gibi kötü hatıraların olduğu iç savaş veya diğer çatışma günlerini anımsayıp yeniden o durumun yaşanacağı tedirginliği hissediyor. Maalesef ses duvarını aşan sonik patlamalar toplumsal hafızada yara açıyor."
Patlamaların çocuklar üzerinde nasıl bir etki bıraktığı ve bunun nasıl idare edilmesi gerektiği hususunda Monzer, "Ailelerin veya yetişkinlerin sonik patlamaya vermiş olduğu tepkiye göre çocuklar da hareket ediyor. Büyüklerde yaşanan korku direkt çocuklara da yansıyor ve onların korkularını artırıyor. Normalde patlamadan dolayı çocuklarda çok büyük bir korkuyu gözlemlemiyoruz ancak yetişkinler korkup panik olunca, bu korku onlardan direkt çocuklara geçiyor." diye konuştu.
Monzer, özellikle vatandaşlar arasında topyekûn bir savaş çıkıp çıkmayacağı hususunda uzun bir süredir kaygı ve endişelerin yaşandığını, bunun da kalp krizi ve felç gibi diğer hastalıkları tetiklediğini belirtti.

"Korkuyorum ve tedirgin oluyorum"

En son işe giderken halk otobüsü içerisinde sonik patlamanın meydana geldiğini ve tüylerinin diken diken olduğunu söyleyen Dunya Muhammed, "Korkuyorum ve tedirgin oluyorum. En son patlama olduğu zaman otobüsün içerisindeydim. Araçtan inip su içtim. Başka yapacak bir şey yok. Bende tansiyon var. Çocukları olana da Allah yardımcı olsun." dedi.
Henüz 14 yaşında olan ve daha önce buna benzer rutin bir şekilde patlama sesi duymadığını aktaran Tala Beylasan, "Korkuyoruz. İlk defa duyduğumuzda direkt hava saldırısı sandık. Biz hava saldırısı ve sonik patlamayı ayırt edemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Mısırlı turist anlatıyor

Mısır'dan Beyrut'a tatil için gelen ancak gördüğü manzara ve yaşanan patlamalardan dolayı çok üzüldüğünü belirten Abdullah Mecit, patlama sesini duyduğunda herkes gibi tedirgin olduğunu, çevresindeki insanların korktuğunu ve ağladığını gördüğünü söyledi.
Mecit, "Mısır'dan Lübnan'a geldim ve durumun bu seviyeye ulaşacağını tahmin etmemiştim. Lübnan'ın bu durumda olmasından dolayı çok öfkeliyim. Dün Sayda kentinde art arda 2 defa sonik patlama oldu." diye konuştu.
Etiyopya'dan Lübnan'a 2021'de gelen ve bir evde hizmetçi olarak çalışan Maya Kerim de çok korktuğunu ve titrediğini, daha önce hiç sonik patlama duymadığını kaydetti.
Beyrutlu Ebu Ahmed ise çocukluğundan beri sonik patlamaya alışık olduğunu ancak yeni nesil ve çocukların bu duruma alışık olmadığı için çok korktuğunu ifade etti.
Ebu Ahmed, "Çocukların gözü patlama sırasında süreki yetişkinlerde. Eğer yetişkinler korkup panik yaparsa çocuklar da aynı korkuyu yaşıyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş'tan Arnavutköy'deki cinayete ilişkin açıklama

2024-08-10 22:53 - Gündem

Tarladan toplanan çavdarlar kadınların maharetiyle Üsküdar'da şapka ve çantaya dönüşüyor

2024-08-11 15:53 - Çevre-Hayat

Bedensel engelli genç, öğrencilik yaptığı üniversitede memur oldu

2024-08-17 14:43 - Çevre-Hayat

Farklı kariyer yolları arayanlar üniversitelerin yapay zeka bölümlerini doldurdu

2024-08-16 15:27 - Teknoloji

Hakkari'de düzenlenen "6. Cilo Fest" etkinliklerle devam ediyor

2024-08-11 16:03 - Çevre-Hayat

Türkiye uzay misyonunun ardından mikro yer çekimi araştırmalarına odaklandı

2024-08-11 11:43 - Teknoloji

Halterde kadınlar +81 kiloda Çinli Wenwen Li, altın madalya aldı

2024-08-11 19:58 - Spor

Tekirdağ tescilli lezzetleriyle öne çıkıyor

2024-08-16 16:08 - Çevre-Hayat

Milli güreşçiler, Paris 2024'te 2 bronz madalyada kaldı

2024-08-11 16:12 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çukurova Uluslararası Havalimanı 3 bin kişinin istihdamına vesile olacak

2024-08-10 17:37 - Siyaset

İlgili Haberler

Gazze'nin kuzeyindeki 'son kale' Kemal Advan Hastanesi, İsrail saldırılarına direniyor

17:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İngiliz araştırmacılar, modern insanın Avrupa'ya sanılandan daha önce geldiğini ortaya koydu

19:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Suriye'de devrilen rejimin zindanlarından çıkamayan Türkmenlerin akıbeti belirsiz

14:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Putin'in 2024 değerlendirmesi: Rusya'nın küresel pozisyonu

10:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Avusturyalı Profesör Gartner’e göre Trump, İran’la yeni bir nükleer anlaşma yapabilir

12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Trump: Putin benimle en kısa zamanda görüşmek istediğini söyledi

23:53 - Dünya

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Öyle böyle maçın sonunda 3 puanla ayrılmak önemliydi

23:42 - Spor

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için kuvvetli sağanak uyarısı

23:32 - Gündem

Kars'ta ‘Sarıkamış şehitleri’ için temsili nöbet tutuldu

22:37 - Çevre-Hayat

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Malatya'da gençlerle buluştu

22:32 - Gündem