?>

'İsrail ve Kıbrıs gazı için 3 yıl gerekiyor'

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Celepci, Afrodit sahası ile Leviathan sahasındaki doğalgazın önce Türkiye, sonra dünyaya gönderilmesi için en az 3 yıllık sürece ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Gündem - 8 yıl önce

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci, Güney Kıbrıs'ta Afrodit sahası ile İsrail'de Leviathan sahasındaki doğalgazın önce Türkiye, sonra dünya piyasasına gönderilmesi için en az 3 yıllık sürece ihtiyaç duyulacağını belirtti.
Celepci, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de özel sektörün, Akdeniz gazıyla ilgili olarak bölgede normalleşme sürecini beklediğini söyledi. Celepci, "Normalleşme kapsamında Türkiye ve İsrail arasında beklenen adımlar atıldı, ama Akdeniz gazı sadece İsrail gazından ibaret değil. Aynı zamanda Güney Kıbrıs'taki gazın da Kıbrıs sorununun çözümü için taraflar arasında somut adımlar atılarak, dünya enerji piyasalarına sunulması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
Fuat Celepci, İsrail gazı için kullanılacak güzergahın Güney Kıbrıs'ın ilan etmiş olduğu münhasır ekonomik alandan geçeceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Buna bağlı olarak İsrail gazını Türkiye ve dünya piyasalarına sunması planlanan projenin gelişiminde birtakım engellerle karşılaşabiliriz. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu düzenlemesine göre, Güney Kıbrıs'ın kendi münhasır ekonomik alanından geçecek bu boru hattı için 'hayır' deme şansı yok, ama birtakım engellemeler çıkarma imkanı var. Örneğin boru hattının geçişi için gerekli olan ÇED raporunun onayının, Güney Kıbrıs'ın ilgili kurumlarından alınması gerekecektir. Bunun yanı sıra Güney Kıbrıs’ın kendi münhasır ekonomik alanı içinden geçecek boru hattının teknik detayları konusunda söz söyleme yetkisi bulunuyor. Bu çerçevede boru hattının güzergahı da dahil, alınacak önlemler konusunda değişiklikler istemesi ihtimal dahilinde. Bu durum yalnızca İsrail gazını taşıyacak boru hattının hayata geçirilmesinde gecikmelere neden olabilir. Dolayısıyla Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında mevcut sorun çözülmeden projeye başlanılması neredeyse imkansız gözükmektedir."

Türkiye'nin temel tezi

Türkiye'nin temel tezinin, Güney ve Kuzey Kıbrıs'ın federal bir yapı içinde üniter bir yönetime kavuşması ve her iki toplumun da çıkarılacak doğalgazdan elde edilecek gelirden faydalanması olduğunu belirten Celepci, "Kuzey Kıbrıs’ın da bu gelirden pay alması, bir anlamda bu projenin hayata geçirilmesi için Türkiye’nin kırmızı çizgisidir. Bu nedenle bu şart sağlanmadan, Güney Kıbrıs tek taraflı olarak bu gazı göndermeyi kabul etse bile bu durum Türkiye için projeyi gerçekleştirmek adına yeterli olmayacaktır. O yüzden İsrail ile Türkiye arasındaki normalleşmenin yanı sıra Güney ve Kuzey Kıbrıs arasındaki müzakerelerin de uygun bir şekilde sonlanması gerekiyor." diye konuştu.
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İşte Başbakan'ın masasındaki anket sonucu

2016-11-27 17:57 - Siyaset

TİKA'dan Moğol sporculara destek

2016-11-28 18:32 - Spor

Türkiye, kanser ilaçlarına İngiltere'den daha önce ulaşıyor

2016-11-27 12:57 - Sağlık

Halep'te siviller rejim bombardımanından kaçıyor

2016-11-29 19:47 - Dünya

Üniversitesi öğrencisi Robochallenge’a damgasını vurdu!

2016-11-25 12:17 - Teknoloji

'Türkiye AB'ye girmeden AB'nin burada hiçbir hakkı olamaz'

2016-11-25 13:37 - Dünya

Kahraman Şerifeler belgesele konu oldu

2016-11-27 13:47 - Kültür Sanat

'Avrupa'da insan hakları konusunda çok ciddi sıkıntılar var'

2016-11-26 20:37 - Gündem

Balıkçılar hamside umduğunu bulamadı

2016-11-26 18:57 - Gündem

'İsrail ve Kıbrıs gazı için 3 yıl gerekiyor'

2016-11-30 17:52 - Gündem

İlgili Haberler

Evde Bakım Yardımı aylık 10 bin 125 liraya yükseltildi

21:15 - Gündem

SOLOTÜRK pilotları, "İkaf'25"te gençlerle buluştu

20:53 - Gündem

Abdullah Zeydan'a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

19:42 - Gündem

Terör örgütü PKK'nın Fransa yapılanmasında faaliyet gösteren zanlı tutuklandı

19:23 - Gündem

MASAK, bir döner zincirine yönelik FETÖ soruşturmasında tarafların izini adım adım sürdü

19:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Londra sokaklarında "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" mesajı verildi

21:47 - Dünya

Bakan Fidan, Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Lamola ile görüştü

21:18 - Siyaset

Güney Afrika'daki G20 Dışişleri Bakanları toplantısında aile fotoğrafı çekilmedi

21:13 - Dünya

Beden ülkesinde gözün darbesi -Sevim Korkmaz yazdı-

21:12 - En Son Yazılar

BBC, Gazze belgeselini yayından kaldırdı

21:08 - Dünya