?>

İşte, YGS öncesi öğrencilere kaygıyı yenme tüyoları

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi öğrencilere rahatlama tüyoları verdi. Kaygı durumunu ’kişinin sınav öncesi öğrenilen bilginin sınav sırasında etkin bir şekilde kullanıp...

Eğitim - 9 yıl önce

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi öğrencilere rahatlama tüyoları verdi.

Kaygı durumunu ’kişinin sınav öncesi öğrenilen bilginin sınav sırasında etkin bir şekilde kullanıp kullanamayacağıyla ilgili aşırı endişesi’ olarak tanımlayan Üney, "Stres insanlarda doğal bir durumdur, ancak şiddetli stres ya da onunla baş edememe sorunlara yol açabilir. Az miktarda stres kişiyi uyanık, uyarılmış kılar. Bu da dikkatini ve konsantrasyonunu, çalışma azmini, devamlılığı artırır. Ancak bu kişinin performansını ve başarısını düşürüyor, elindeki kapasiteyi kullanmasını engelliyorsa buna müdahale edilmelidir” diye konuştu.

"DİNLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ"

Sınav kaygısının belirtileri hakkında bilgi veren Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, şunları kaydetti; “Sınav kaygısı arttıkça kişide, gerginlik, sinirlilik, dikkat sorunları, konsantrasyon sorunları, uykuda azalma, uykuda artma, uykuya dalmada güçlük, sabah kalkmak istememe, kilo artışı ya da iştahsızlık, ağlamalar, alınganlık, çabuk parlama, moral bozukluğu, aşırı endişeler, tedirginlik, iç sıkıntısı görülebilir. Başarıda düşme, deneme sınavlarında performansta gerileme, ders çalışma isteğinde azalma, dersin başında kalınan sürede azalma görülür. Neler sınav kaygısına neden olabilir! 

"SINAV KAYGISI"NDA İÇSEL VE DIŞSAL SEBEPLER OLABİLİR...

Sınav kaygısının içsel ve dışsal nedenleri olabilir. İçsel nedenler daha çok kişiyle ilgilidir, kişilik özellikleri ve psikolojik sorunlar(depresyon, endişe bozukluğu, dikkat eksikliği) kaygıyı artırabilir. Dışsal sorunlar ise ailenin tutumu, arkadaşların olumsuz davranışları, okulda ya da dershanede aşırı beklentiler, sınavın zor olacağı ile ilgili konuşmalar, sınavla ilgili spekülasyonlardır. “Bu bilgiler çok saçma ve gereksiz, ne zaman işime yarayacak?” “Sınav sistemi çok saçma, başarıyı ölçmüyor”, “Bu konuları anlamadığıma göre aptalım galiba”, “Deneme sınavlarım bile çok kötü, sınavda ne yapacağım” “Kazanamayacağım galiba”, “Çok fazla konu var ne yapacağım” düşünceleri, kişiyi olumsuz etkiler. Tabii ki sınav insanın hayattaki başarısını, kişiliğini değerlendirmez. Sadece sınava ne kadar çalıştığını ve bunun ne kadarını sınava aktarabildiğini ölçer. Bunu hayati bir durum olarak algılamak, sınavın ağırlık yükünü artırır. Ayrıca kişi bir meslek edinmek için okuyacaksa, belki aynı bölümün daha düşük puanlı yerlerini tercih edebilir. Önemli olan istediği bölümdür, hangi okul değil. Sınav stresiyle baş edebilmek için mutlaka dinlenmenize dikkat etmeniz gerekir. Bu bir maraton yani uzun koşudur, bu nedenle eğer yeterince dinlenmezseniz enerjiniz tükenir. Stresle başa çıkmanın bir yolu da hafif egzersizlerdir. Örneğin kısa yürüyüşler iyi gelecektir. Sınava girecek kişi daha önce başarılı olduğu sınavlarda soruları nasıl yanıtladığını hatırlar ve hayal ederse mutlaka faydası gelir. Nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri oldukça etkin baş etme yollarıdır. Mutlaka yemek düzenine dikkat etmek gerekir, taze sebze ve meyve her zaman iyi gelir. Uyku mutlaka iyi alınmalı. Kaygıyla baş etmede bir diğer yöntem, kaygıyla yüzleşmektir. Sporcular maçlardan önce hem kuvvetlenme ve taktik hem de maç antrenmanı yaparlar. Bu sporcuları gerçek müsabaka ortamındaki baş etme kabiliyetlerini geliştirir. Buradan hareketle deneme sınavlarını bolca yapmak gerçekten önemlidir. Deneme sınavları kişiye süre kullanma, yapamadığı sorularda gereksiz zaman kayıplarını görme, yapamadığı soru olursa morali bozulmadan devam edebilme yeteneklerini geliştirir. Bu da esasen baş etme yolunu öğrenmedir. Deneme sınavı sonucundan daha çok neyi nasıl yapacağını öğrenmeyi sağlar. Yapılan deneme sınavları gerçektekine benzer olmalıdır. Sınavda giyeceği kıyafetle, sınavdaki gibi tuvalete gitmeden, kimseyle konuşmadan, sınavla aynı saate ve aynı sürede deneme sınavı yapmak, kişiye yapay bir sınav ortamında gerçekçi bir ortam yaratır. Bu yaratılmış koşullarda kişinin durumla yüzleşmesini sağlar.”

SINAV GECESİ VE SABAHI NE YAPMALI!..

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, sınav kaygısı devam ediyorsa, şu tavsiyelerde bulundu: “Sınav sabahı ne yapılmalıdır! Dinlenmiş olarak kalkmak için uygun saatte yatmak gerekir. Bu nedenle sınav yaklaşırken uyuma saatleri düzenlenmelidir. Son dakikaya kadar çalışmak kişiye stresten başka bir şey kazandırmaz. Bilgilerin sınavda rahat kullanılabilmesi için zihnin berraklaşması için bir süreye ihtiyacı vardır. Sabah aşırı olmayan bir kahvaltı yapılmalıdır. Üzerinize rahat kıyafetler giymek, sınavda da rahatlık sağlayacaktır. Sınav saatinden en az bir buçuk saat önce sınav yerinde olmak, yol telaşı yaşamanızı engelleyecektir. Sınavda bildiğiniz sorulardan başlamak size güven verecektir. Sınavda dikkatiniz dağılır, heyecanınız artar ya da konsantrasyonunuz azalırsa mutlaka mola verip, nefes egzersizi, hayal kurma gibi egzersizler yapabilirsiniz. Ancak bunları yapmak için bu egzersizler için daha önceden yapmış olmak size kolaylık sağlayacaktır. Ve en önemlisi, siz sınavdan daha önemlisiniz.”  

Haftanın Öne Çıkanları

Emekli Albay'dan Fetullahçı Nazlı Ilıcak, Akın İpek ve Tarık Toros için suç duyurusu

2016-03-09 20:39 - Genel

Boğaz'da sıcak temas

2016-03-07 18:04 - Gündem

İşte, YGS öncesi öğrencilere kaygıyı yenme tüyoları

2016-03-10 11:56 - Eğitim

Yoğun iş temposuna dayanamadı

2016-03-06 16:12 - Magazin

Elektroşoklu kuyumcu soygunu kamerada

2016-03-10 01:45 - Dünya

Borsa İstanbul’da gong kadın erkek eşitliği için çaldı

2016-03-08 13:19 - Genel

Uçak ve yolcu trafiğinde artış

2016-03-05 14:31 - Ekonomi

Polis müdürünün aracına silahlı saldırı

2016-03-07 01:13 - Asayiş

Başörtüsünü takarken iğneyi yuttu

2016-03-08 12:28 - Genel

Bakan Ağbal açıkladı: Kamuda kaç kişi çalışıyor!

2016-03-08 21:11 - Politika

İlgili Haberler

MEB lise son sınıf öğrencilerine 'Hedef Temelli Destek Eğitimi' dersi verecek

12:48 - Eğitim

MEB'den 'Türk Eğitim Sistemi: Temel Unsurlar, Politikalar ve Reformlar' kitabı

11:14 - Eğitim

İstanbul ve Saraybosnalı öğrenciler, İstanbul ve Saraybosnalı öğrenciler, 'kardeş okul' projesinde buluştu

08:42 - Eğitim

Yeşilay, Trabzon'da 5 bin 798 öğrenciye sağlıklı yaşama eğitimi verdi

17:27 - Eğitim

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları 12 Mayıs'ta başlıyor

18:37 - Eğitim

Günün Manşetleri

CHP, Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı'na ev sahipliği yapacak

14:13 - Siyaset

Microsoft, İsrail ordusuna yapay zeka ve bulut bilişim hizmetleri sağladığını kabul etti

14:07 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'nın en büyük fizik tedavi hastanesinin açılışını yapacak

13:47 - Gündem

Türkiye'de yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

13:28 - Ekonomi

WORLDEF, Türk e-ticaret markalarına küresel açılım sağlayacak

13:23 - Ekonomi