?>

Karantina sürecinde de bağışıklığı destekleyen beslenme modeli uygulanmalı

Dr. Öğr. Üyesi Bölek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele edilen karantina sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi, stres ve üzüntünün en aza indirilmesi gerektiğini bildirdi.

Sağlık - 4 yıl önce

İstanbul

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, yaptığı açıklamada, ülke genelinde yeni vaka sayıları gün geçtikçe artarken, karantinadaki Kovid-19 hastalarının sağlıklarına kavuşabilmeleri için bu süreçte etkili bir mücadele programının önemli olduğunu belirtti.
Koronavirüsle mücadelede en önemli hususlardan birinin de güçlü bağışıklık sistemi olduğuna işaret eden Bölek, "Kovid-19 ile mücadele edilen karantina sürecinde de bağışıklık sistemi açısından güçlü olabilmek için bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesinin yanında, fiziksel ve ruhsal olarak da sağlıklı olmak son derece önemli.
Stres ve üzüntüyü en aza indirmek güçlü bir bağışıklık sistemi için en önemli faktörlerden biridir. Dolayısıyla karantina süresince moralin yüksek tutulması iyileşme sürecine olumlu katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Bölek, bununla birlikte egzersiz yapmanın, kortizol gibi stres durumunda ortaya çıkan hormonların düşmesine yardımcı olduğunu, ayrıca düzenli yapılan spor ile güçlenen bedenin hem enerjisinin arttığını hem hastalıklara karşı çok daha dirençli hale geldiğini vurgulayarak, bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için karantinada mutlaka spor yapılması gerektiğini söyledi.

Ölçülü ve dengeli tüketime dikkat

Bağışıklık fonksiyonunu destekleyen, dokuların gelişimi ve onarımında gerekli koruyucu bir rol aldığı bilinen C vitamininin, üst solunum yolu enfeksiyonlarının alt solunum yolu enfeksiyonlarına dönüşmesini de sınırlandırmada önemli bir role sahip olduğunu aktaran Bölek, şu bilgileri verdi:
"Toplumdaki genel kanının aksine yeşil biberin C vitamini içeriği portakal mandalina gibi turunçgillerden daha yüksektir. Bu nedenle hem Kovid-19 teşhisi konulan hastaların hem de sağlıklı kişilerin yeşil biberi hem ana öğünlerde hem de öğün aralarında çiğ olarak tüketmesi vücudun günlük C vitamini ihtiyacını karşılamada son derece faydalı olacaktır.
Diğer taraftan hem iyi bir C vitamini kaynağı hem de içeriğindeki uçucu yağların sahip olduğu antimikrobiyal ve antiviral etkileri sebebiyle limonun da uygun miktarda tüketilmesi koronavirüsle mücadelede etkili bir potansiyele sahip olabilir. Tüm bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak, dengeli ve ölçülü tüketmek gerekir."

Probiyotik tüketemi de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı

Sibel Bölek, ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi gibi probiyotik besinlerin de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde son derece faydalı olduğunu ifade ederek, omega-3'ün de bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahip olduğunu söyledi.
Balıkta, cevizde, keten tohumunda, avokadoda ve sebzelerden semizotunda bolca bulunan omega-3'ün, bağışıklık sistemine iyi geldiği gibi depresyon tedavisinde de kullanıldığını aktaran Bölek, şunları kaydetti:
"Haftada 2-3 gün balık tüketimi günlük omega-3 gereksinimini karşılayacaktır. Bağışıklık sistemi için son derece yararlı etkilere sahip olan bal ve pekmez, demir, kalsiyum, fosfat, sodyum, klorür, potasyum, magnezyum gibi minerallerden ve B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır ve bu yüzden de güçlü antiseptik, antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Sarımsak da içerdiği 'allicin' isimli antimikrobiyal madde sayesinde son derece yararlı etkilere sahiptir. Kan sulandırıcı etkiye sahip olan sarımsağın kanı sulandıran ilaçlarla birlikte alınmaması son derece önemlidir."
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yeşilçam'ın unutulmaz başrolü: Efkan Efekan

2020-09-06 19:51 - Magazin

CHP'li Akın'dan elektrik tarifesinde 'indirim' talebi

2020-09-10 16:56 - Siyaset

Bakan Çavuşoğlu: AB'nin Doğu Akdeniz'deki pozisyonu haksızdır ve uluslararası hukuka uygun değildir

2020-09-11 01:02 - Genel

Ankara'nın içme suyu için yapılan atık su arıtma tesisinde sona gelindi

2020-09-11 16:01 - Gündem

Yemen'in stratejik Sokotra Adası'nda BAE'nin askeri emelleri tartışılıyor

2020-09-05 15:06 - Dünya

Devlet desteğiyle koyun yetiştiricisi olup sürüsünü de hedeflerini de büyüttü

2020-09-07 15:11 - Çevre-Hayat

BM Özel Raportörü Callamard: (Cemal Kaşıkçı cinayeti) Kararın hiçbir yasal ve ahlaki meşruiyeti yok

2020-09-07 22:26 - Dünya

Tarihi eserler 'hassas dokunuşlarla' gelecek kuşaklara aktarılıyor

2020-09-10 17:11 - Kültür Sanat

ABD, Kudüs kararını pekiştirmek için İsrail'deki büyükelçiliğine ait konutu sattı

2020-09-09 01:16 - Dünya

Yemen'in kuzeyindeki çatışmalar yaklaşık 3 bin aileyi yerinden etti

2020-09-12 03:11 - Dünya

İlgili Haberler

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından "kızamıkla mücadele planı"

05:32 - Sağlık

Suriye'de işitme engelli çocuklar cihazlarla ilk kez duymanın sevincini yaşadı

22:33 - Sağlık

Pasif içicilik "inme" riskini yüzde 30 artırıyor

22:32 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı 'Aile Hekimliğine Geçişte Muvafakat İşlemleri' genelgesini revize etti

21:11 - Sağlık

Hakkari'de 43 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

15:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

İstanbul'da etkili olan kar sürücülere zor anlar yaşattı

06:28 - Gündem

Meteorolojiden Marmara Denizi için fırtına uyarısı

06:23 - Gündem

ABD'de DOGE'nin Hazine Bakanlığının ödeme sistemlerine erişimi kısmen sınırlandırıldı

06:13 - Ekonomi

ABD'nin 13 eyaleti DOGE'nin hassas verilere erişimini engellemek için dava açacak

06:08 - Dünya

Trump'tan Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkaran UCM'ye yaptırım

06:03 - Dünya