?>

"Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı" LNG'de arz fazlası nedeniyle tekrar masaya geleb

Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından 2009'da rafa kaldırılan "Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı"nın yeniden canlanma ihtimali gündeme gelirken, bölgedeki istikrarın sağlanması gibi konular ön plana çıkıyor.

Ekonomi - 5 ay önce

Ankara
Uzmanlar, daha önce de söz konusu hat için Suriye'de sağlanacak istikrarın ve boru hattının geçeceği ülkelerin güvenliğine vurgu yapmış ve sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) Katar için önemine değinmişti.
"Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı" Suriye'de Baas Rejiminin devrilmesiyle tekrar gündeme geldiSuriye ekonomisinin yeniden inşasında Türkiye’nin kilit rol oynaması bekleniyorSuriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından gözler Türkiye'nin enerji güvenliği politikalarına çevrildi
Katar merkezli düşünce kuruluşu Orta Doğu Küresel İlişkiler Konseyi'nde Kıdemli Orta Doğu Enerji Uzmanı Justin Dargin, AA muhabirine, LNG'de olası kapasite artışlarının 2020'lerin sonunda arz fazlası ortaya çıkarabileceğini belirterek, "Katar, fiyatlandırma yapısının cazip bulacağı bir seviyede olması halinde, uzun vadeli tedarik anlaşmalarını güvence altına almanın ve artan rekabet ortamında piyasa istikrarını sağlamanın bir yolu olarak boru hatlarını nihayetinde düşünebilir." dedi.
Dargin, Suriye'de yeni hükümetin Türkiye ve Körfez ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurarak bölgesel işbirliğine daha elverişli bir ortam yaratacağını belirterek, halihazırda Katar da dahil birçok ülkenin sınır ötesi doğal gaz boru hatlarından çok arbitraj esnekliği nedeniyle LNG'ye yöneldiğini anlattı.
Avrupa'da gaz talebinin karbonsuzlaştırma politikaları nedeniyle azaldığına dikkati çeken Dargin, bunun da Doğu Asya pazarını orta ve uzun vadede Katar için daha cazip bir odak haline getirdiğini ifade etti.

LNG arz fazlası boru hattı projesine yaklaşımları değiştirebilir

Dargin, Katar'ın Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'a gaz sağlayan Dolphin Doğal Gaz Boru Hattı'na yaklaşımının da bu değişimi yansıttığını belirterek, şöyle devam etti:
"Başlangıçta Katar'ın çeşitlendirme stratejisinin bir parçası olsa da, ülke LNG lehine projeyi genişletmeyi sürekli olarak reddetti. Türkiye'ye uzanacak bir boru hattı Türkiye'nin bir enerji merkezi olma hedefiyle uyumlu olsa ve Avrupa'nın enerji çeşitlendirme hedeflerine fayda sağlayabilecek olsa da, şu anda Katar için bir öncelik olması pek olası değil. Bununla birlikte, rakiplerin ve yeni üreticilerin kapasite artışları nedeniyle on yılın sonunda potansiyel bir LNG arz fazlası ortaya çıkarken, Katar, fiyatlandırma yapısının cazip bulacağı bir seviyede olması halinde, uzun vadeli tedarik anlaşmalarını güvence altına almanın ve artan rekabet ortamında piyasa istikrarını sağlamanın bir yolu olarak boru hatlarını nihayetinde düşünebilir. "
Jeopolitik açıdan Orta Doğu'daki istikrarsızlığın bölgede bir boru hattına büyük engel teşkil ettiğine dikkati çeken Dargin, "Suriye'den geçecek bir boru hattı sadece iç istikrarı değil, aynı zamanda çıkarları çatışan çok sayıda bölgesel güç arasında işbirliğini de gerektirecektir." ifadesini kullandı.
Dargin, ekonomik faktörler ve değişen dinamiklere de değinerek, "LNG, esnekliği, azalan maliyetleri ve farklı pazarlara erişim kabiliyeti nedeniyle tercih edilen doğal gaz taşıma yöntemi olarak ortaya çıkmış ve sabit boru hatlarının uygulanabilirliğini azaltmıştır. Katar için bir boru hattı, istikrarlı ve uzun vadeli talep garantisi gerektirmektedir ki bu da karbonsuzlaştırma politikaları nedeniyle Avrupa'nın doğal gaz tüketimi azaldıkça giderek daha belirsiz hale gelmektedir. Ayrıca, bu tür bir altyapının inşası ve uzun vadeli güvenliği, uluslararası paydaşlar arasında önemli yatırım ve işbirliği gerektirecektir." diye konuştu.

2009'da rafa kaldırıldı

Katar ve Türkiye arasında doğal gaz boru hattı inşa etme fikri, ilk olarak 2009'da gündeme gelmiş ancak çeşitli teknik, ekonomik ve jeopolitik nedenlerle rafa kaldırılmıştı. O dönemde proje, Katar’ın geniş doğal gaz rezervlerini Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşımayı hedefliyordu. Ancak, hattın Suriye üzerinden geçmesi planlanan güzergahı, bölgedeki siyasi istikrarsızlık ve Suriye rejiminin projeye karşı duruşu nedeniyle gerçekleştirilemedi.
Hem küresel enerji dinamiklerinde yaşanan değişimler hem de Suriye'de Baas rejiminin devrilmesiyle bağlantılı olarak projenin yeniden canlanma ihtimali gündeme geliyor.
Katar, LNG ihracatında kara yolu seçeneklerini çeşitlendirme ve enerji pazarındaki etkisini artırma hedefi taşırken, Türkiye, bir enerji merkezi olma stratejisi doğrultusunda boru hattı projelerine büyük önem veriyor.
Avrupa’nın enerji arz güvenliğini çeşitlendirme çabalarının ve Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarına yönelik rekabetin yoğunlaştığı bir dönemde, Türkiye-Katar boru hattı projesi hem bölgesel hem de küresel enerji dengeleri açısından stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erciyes Kayak Merkezi, hafta sonunda 70 bin ziyaretçi ağırladı

2024-12-16 14:17 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'i kabul etti

2024-12-17 15:27 - Siyaset

Huzurevi sakinleri vefat eden kaptanlarının "kupa" hayalini gerçekleştirmek istiyor

2024-12-19 14:07 - Çevre-Hayat

Sivil Savunma ekipleri, Şam'da AA'nın görüntülediği toplu mezarda çalışma başlattı

2024-12-17 15:02 - Gündem

Borsa günü düşüşle tamamladı

2024-12-16 18:27 - Ekonomi

Cihannüma İstanbul Forum 2024 ikinci gününde devam ediyor

2024-12-14 17:18 - Kültür Sanat

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kazakistan'ın 'Bağımsızlık Günü'nü kutladı

2024-12-16 12:50 - Siyaset

Mayotte Adası'nda etkili olan Chido Kasırgası 14 can aldı

2024-12-15 12:12 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emeklilerimizi desteklemeyi güçlü bir şekilde sürdüreceğiz

2024-12-16 19:39 - Siyaset

Esed rejimi sadece ülkeyi değil ekonomisini de enkaza çevirdi

2024-12-18 11:33 - Dünya

İlgili Haberler

Bitcoin'in fiyatı ABD'nin olası regülasyon hamleleriyle rekor tazeledi

20:07 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:30 - Ekonomi

Fitch, gelişmekte olan ülkelerin orta vadeli büyüme potansiyelini yüzde 4'ün altına çekti

17:58 - Ekonomi

Avrupa Tüketici Birliği, hava yolu firmalarının bagaj ücretlerini AB'ye şikayet etti

17:43 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tahvil ihracı için 4 finans kuruluşuna yetki verdi

15:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fransız muhalif vekil, İsrail'in Paris Büyükelçiliğinin kapatılmasını istedi

21:12 - Dünya

THY'den yönetim kurulu başkanı ve başkan vekili ataması açıklaması

21:07 - Gündem

Emine Erdoğan'dan, Macaristan'da katıldıkları kültürel programa ilişkin paylaşım

21:02 - Siyaset

TİKA, Sudan'da uygulamalı tarımsal eğitim merkezi açtı

20:58 - Dünya

İstanbul'da Özel Halk Otobüsleri yarın kontak kapatacak

20:52 - Gündem