?>

Kesilmeye kıyılamayan pastalar tasarlıyor

Hayalindeki mesleği yapmak için Güney Kore'de "Buttercream Flower Cake" ustasından eğitim alan Şeyma Fidan, Ümraniye'de kurduğu atölyesinde adeta bir çiçek sepetini andıran pastalar hazırlıyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

İstanbul
Sanayi sektöründe endüstriyel tasarımcı olarak bir süre çalıştıktan sonra hayalindeki mesleği yapmak için Güney Kore'de "Flower Cake" ustasından eğitim alan Şeyma Fidan'ın, üzerinde hammaddesi tereyağ olan birbirinden farklı renk ve türdeki yenilebilir çiçeklerin yer aldığı tasarım pastalarını görenler kesmeye kıyamıyor.
Endüstriyel Tasarım Bölümünden mezun olduktan sonra bir süre sanayi sektöründe çalışan Şeyma Fidan, hayalini kurduğu pastacılığı öğrenmek amacıyla araştırmalara başladı.
Fidan, sosyal medyada araştırmalarını sürdürürken çiçek tasarımları ön planda olan Güney Koreli pasta ustasının çalışmalarından çok etkilendi.
Gerçek çiçek modellerini, yapacağı pasta tasarımlarına aktarabilmek ve eğitimi için para biriktirmek amacıyla 4 ay süreyle İstanbul'daki bir çiçekçide çalışan Fidan, daha sonra Güney Kore'nin yolunu tuttu.
Seul kentinde "Flower Cake" tarzında butik pasta üretilen atölyeye giden Fidan, burada aldığı kısa süreli eğitimin ardından yurda döndü.
Ümraniye'de kurduğu atölyesinde pasta tasarım çalışmalarını sürdüren Fidan, sanayi sektöründen butik pasta üretimine geçiş hikayesini, anlattı.
Tasarımcı olduğu için elinin teknik yeteneğe yatkın olduğunu belirten Fidan, pasta yapmayı çok kısa sürede öğrendiğini söyledi.
Güney Kore'deki eğitiminin ardından Türkiye'ye dönenerek özel tasarım pasta yapmaya başlayan Fidan, "2017'den beri satış yapıyorum. Aynı zamanda eğitim veriyorum.
Kendime ufak bir atölye açtım. Hem eğitim veriyorum kendim de bir yandan hem eğitimler alıyorum. Türkiye'ye geldiğimde birçok eğitime de gittim." dedi.
Güney Kore'de lezzet algısının çok farklı olduğunu belirten Fidan, "Memleketimizin lezzetli tereyağları çok daha farklı olduğu için tarifler direkt uymuyordu. Ben onları Türkleştirmeye, damak tadımıza çevirmeye uğraştım." şeklinde konuştu.
Fidan, yurt dışını ilk kez tecrübe ettiğini ve Korece bilmesinin eğitiminde kendisine büyük bir avantaj sağladığını söyledi.
Pastanın, Türkiye ve Güney Kore'de farklı üretim teknikleriyle yapıldığına değinen Şeyma Fidan, "Türkiye'de kek ve pastalar içerik bakımında çok zengin. Güney Kore'de ise pastalar ekmek gibi. Kekler ise sert ve içine ince bir krema sürülüyor." diye konuştu.
İki ülke arasındaki damak farkını, kendi tasarımlarında Türkiye'nin damak zevkine uyarladığını ifade eden Fidan, lezzet olarak da çok farklı içerikler üretmeye çalıştığını söyledi.
Farklı lezzetlere ve tarzlara açık olunması gerektiğini anlatan Fidan, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye'de pasta algısı biraz stabilize. 'Pandispanya kakaolu olur', 'Pandispanya sade olur' şekilde. Ama ben yurt dışına gidip de eğitim aldığım için daha farklı kekler, pandispanya yapma ve öğrenme fırsatım oldu. Standart olmamalı bence. Çok daha farklı lezzetlere açılmalıyız.
Türkiye'de pastacılık sektörü yükselmeli. Zaten tatlıya meyilli olan ve seven bir ülkeyiz. Neden daha farklı lezzetlere açık olmayalım? Şu anda ben satış yapıyorum. Farklı tatlarda satışlarım var. Müşterilerden gerçekten güzel dönüşler alıyorum. Beni motive eden de bu."

"Buttercream içerik yönünden daha güvenilir"

Birçok ülkede pasta denilince akla pek çok çeşidi bulunan buttercreamın (tereyağlı krema) geldiğini söyleyen Şeyma Fidan, "Benim kullandığım krema da buttercreamın sert bir cinsi. Lezzet olarak da pek çoğundan daha güzel.
Bu buttercreamı hem pastanın dışına sıvama olarak hem de çiçek yapmak için kullanıyorum. Hem dayanıklı hem lezzetli. İçeriğinde katkı maddesi yok. Çoğunluğu tereyağ ve şekerden oluşan bir krema. Genelde kreşler, hassas anne adayları bu kremayı tercih ediyorlar." dedi.
Fidan, şeker hamuruna ilginin azaldığını, hijyen ve lezzet açısından daha yetersiz olduğunu düşündüğünü söyledi.
Buttercreamın hijyenik ve içinde ne olduğu bilindiği için daha çok güvenildiğini dile getiren Fidan, "Yağlı oluşu insanları biraz tedirgin ediyor olabilir ama geri dönüşler hep pozitif. Kremayla ilgili olumsuz dönüş almadım.
Biraz yağlı geldi diyen oluyor illa ki. Klasik şeker hamurlu pasta çok güzel görünür ama dışı tamamen atılır ve içi yenir." diye konuştu.

"Pastacıların sabit tariflerde kalmamalarını istiyorum"

Müşterilerinden dönüşlerin çok olumlu olduğunu anlatan Fidan, "Pek çok kez 'Hayatımda yediğim en lezzetli pasta' diye dönüşler aldım. Çoğunlukla çikolatalı ve sade pastalarım ilgi görüyor. Farklı lezzetleri tadanlar yeniden talep ediyor. Hiç yemeyen insan sipariş vermeye cesaret edemiyor. Bu algıyı da kırmaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.
Günübirlik ya da 3 günlük eğitimler verdiğini söyleyen Fidan, şunları kaydetti:
"Bir günde bile çok şey öğrenenler oluyor. Daha çok çiçek tasarımı ile kek çeşitlerini öğretiyorum. Bu işten para kazanmak isteyenlere 3 günde bir meslek eğitimi vermiş oluyorum.
Pasta tasarımlarını Türk damak tadına uyarladığım için kursiyerlerin öğrenmesi de kolay oluyor."
Pastaları tek başına yapıp teslim etmesinin pandemi sürecinde müşterilerinin içini rahatlattığını anlatan Fidan, "Kalabalık bir atölye değil burası. Vitrinde günlerce durmuyor. Ürünlerimi gün içinde yapıyor ve teslim ediyorum." diye konuştu.
Sektöre yararlı olmak istediğini ve akımı etkileyecek kadar belirli bir yere gelmek istediğini ifade eden Şeyma Fidan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Gençlere 'İlla gitmelisin' denilen okulda okumak zorunda değilsiniz diyorum. Çok daha farklı açılardan bakmak lazım. Mühendislik yüksek bir yer ama pastacılık alçak bir yer değil. Sonuçta helal para kazanıyorsak ve mutluysak gerisi önemli değil.
Pastacıların sabit tariflerde kalmamalarını istiyorum. Kendilerini geliştirebilirler. Farklı tarif ve lezzet arayışında olabilirler.
Şeker hamuru haricinde çok krema var sadece buttercream değil. Ben de imkanım oldukça öğrenmeye çalışıyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kesilmeye kıyılamayan pastalar tasarlıyor

2020-12-21 15:31 - Çevre-Hayat

OPEC: Küresel petrol talebi 2021'de yüzde 6,6 artacak

2020-12-14 23:01 - Dünya

Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığından Meskun Mahalde Teröristle Mücadele Tatbikatı

2020-12-16 14:56 - Dünya

Bozkırda bir Anadolu masalı: Gönül Dağı

2020-12-16 14:56 - Kültür Sanat

Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınları devam ediyor

2020-12-15 22:26 - Dünya

Şişecam'dan virüs ve bakterilere karşı etkili V-Block teknolojisi

2020-12-16 13:57 - Genel

Karadeniz türkülerinin unutulmaz yorumcusu Kamil Sönmez anılıyor

2020-12-19 15:01 - Kültür Sanat

Avrupa Şampiyonası'nda ilkleri yaşatan milli cimnastikçiler 10 madalyayla tarih yazdı

2020-12-21 15:11 - Spor

17-25 Aralık: FETÖ'nün 'yargısal darbe' girişimi

2020-12-17 15:24 - Gündem

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren Asya Pasifik Yayın Birliği Başkanı oldu

2020-12-16 16:06 - Medya

İlgili Haberler

Salda Gölü çevresine salınan kızıl geyikler karlı ormanda görüntülendi

20:33 - Çevre-Hayat

Atını donan göle alıştırmak için türkü eşliğinde antrenman yaptırdı

16:13 - Çevre-Hayat

Babaannesinin 30 yıllık elma suyu yeni ürünleri için ilham kaynağı oldu

15:27 - Çevre-Hayat

İşaret dili eğitmeni kadın, kurduğu işletmeyi işitme engellilerle büyütmeyi hedefliyor

13:57 - Çevre-Hayat

Karla erken buluşan Denizli Kayak Merkezi, ziyaretçi sayısından umutlu

13:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Almanya'da Noel pazarı saldırganının doktorluk lisansının iptali için işlem başlatıldı

20:43 - Dünya

BMGK, Somali'de yeni destek misyonunun kurulması tasarısını kabul etti

20:37 - Dünya

MKE, yeni nesil keskin nişancı tüfeği geliştirdi

20:02 - Teknoloji

İstanbul'da yılbaşında uygulanacak güvenlik tedbirlerine ilişkin toplantı yapıldı

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir'deki kazada yaralanan öğrencileri ziyaret etti

19:48 - Siyaset